Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Πανεπιστήμια στα χέρια συμμοριών

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ήταν ποτέ η καλύτερη δυνατή. Τα τελευταία χρόνια όμως, τα στοιχεία σχεδόν από όλη την Ελλάδα είναι συντριπτικά. Πότε στο Αριστοτέλειο, πότε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πάντοτε στο Μετσόβιο και στο κτίριο της Νομικής τα γεγονότα και οι καταγγελίες είναι καθημερινά.
Ορισμένοι αντιδρούν, τις περισσότερες φορές μεμονωμένα και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά η αντίδραση είναι και συλλογική και «δυναμική». Με επιστολή τους 93 καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών καταγγέλλουν ότι η
κατάσταση στη σχολή έχει φτάσει στο απροχώρητο και κάνουν λόγο για «βαριά παρανομία εντός και εκτός του κτιρίου».
Αναφέροντας ενδεικτικά πράξεις που συμβαίνουν καθημερινά στην Νομική Σχολή, όπως οι απειλές, η χρήση ναρκωτικών, οι εξυβρίσεις, οι σωματικές βλάβες και άλλα, οι καθηγητές αναφέρουν πως τέτοιες κακουργηματικές ενέργειες βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών, οι οποίοι θα γίνουν οι αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και δικηγόροι της χώρας.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουν στην επιστολή που κοινοποιείται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων, τον δήμαρχο Αθηναίων, τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
  • Διαμαρτυρόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι για τη χείριστη παιδαγωγική του φαινομένου, την παιδαγωγική της ανοχής της παρανομίας.
  • Διαμαρτυρόμαστε για τη διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής.
  • Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης προστασίας των πλέον δυστυχούντων συνανθρώπων μας, των θυμάτων των εμπόρων ναρκωτικών»
«Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου και χρόνιου φαινομένου παρανομίας ακριβώς δίπλα στον χώρο, όπου διδάσκεται το Δίκαιο και σπουδάζουν οι αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και δικηγόροι της χώρας».
Η κατάσταση, όπως υποστηρίζουν, θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των εργαζομένων και παράλληλα, προσβάλλει την ιστορία της Σχολής. «Εδώ, όπου άλλοτε δόθηκαν αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, επιβιώνει και μακροημερεύει ένα άντρο παρανομίας, όπου δρουν άτομα ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα» τονίζουν.
Οι καθηγητές επίσης καταγγέλλουν την απραξία της Πολιτείας, «η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση, παντελώς αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο που επιτελείται στο παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας», αλλά και την αδράνεια των αρμοδίων και τη «διαχειριστική μετάθεση ευθυνών».
Επίσης οι καθηγητές διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «αν οι αρμόδιοι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Νομική Σχολή στην τύχη της, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το πράξουν τα Μέλη της».
Όπως αναφέρουν αν η Πολιτεία δεν δράσει θα λάβουν κάθε μέτρο «ακόμη και επώδυνο αν χρειαστεί».
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 κατατέθηκε μήνυση στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής φύσης που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα.
Την επιστολή «συνυπογράφει» και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter στηρίζει τους καθηγητές.
Χαρακτηριστικά γράφει: «Ενώνω τη φωνή με τους συναδέλφους μου στη Νομική Αθηνών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχω πει εδώ και καιρό ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί. ΤΩΡΑ, δομές για τους ουσιοεξαρτημένους, αξιοπρεπή πανεπιστήμια, ανταγωνιστική εκπαίδευση, ασφαλή πόλη».
http://www.rizopoulospost.com/panepistimia-sta-xeria-symmorion/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...