Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ξενογιαννακοπούλου: Χρειάζεται η ανάδειξη ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση και να αναζητήσουμε τις λύσεις. Είναι κάτι επίκαιρο και αναγκαίο συνολικά στην Ευρώπη και σίγουρα στη χώρα μας. Η χρονιά που διανύουμε είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσουν στην προοπτική της εξόδου από το μνημόνιο μετά από δύσκολα δυσβάστακτα χρόνια», ανέφερε η πρώην Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας κατά την πρώτη μέρα της διήμερης ευρωπαϊκής συνάντησης με θέμα: «Μετά τα μνημόνια: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα» Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος που έχει διαμορφωθεί
διεθνώς είναι επικίνδυνος, ανασφαλής, άδικος και άνισος. Η Ευρώπη βιώνει την ίδια ανασφάλεια αλλά έχει μια αδράνεια να μπορέσει να αντιδράσει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση μιας σταθεροποιητικής δύναμης συνεργασίας δημοκρατίας και ειρήνης. Το ζούμε στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Τουρκία.
Υπάρχει ευθύνη της πολιτικής γιατί ήταν πολιτικές αποφάσεις τη δεκαετία του 1990 που πραγματικά επέτρεψαν να γίνεται ανεξέλεγκτη η παγκοσμιοποίηση ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Υπήρξαν πολιτικές που έστρεψαν στο δανεισμό το κοινωνικό κράτος και όχι στην αναδιανομή».
«Ο στόχος για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα» είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, «είναι καθαρή έξοδος από το μνημόνιο. Είναι κρίσιμο το ζήτημα του χρέους. Φαίνεται ότι και στην Ευρώπη έχει κερδίσει έδαφος η λογική ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση στα επόμενα χρόνια. Το ποιο πρόσημο θα έχει η επόμενη μέρα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Συνεπώς το ζήτημα σήμερα είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μια στρατηγική.
Υπάρχουν δυο πτυχές αυτής της στρατηγικής» τόνισε.
«Η μια είναι η γεωπολιτική διάσταση και εάν το γεωπολιτικό εξελιχτεί θετικά και ιδιαίτερα εάν υπάρξει μία λύση στο μακεδονικό να αποκτήσουμε ακόμη ευρύτερη ευρωπαϊκή ενδοχώρα και ακόμη μεγαλύτερες ελπίδες και προοπτικές. Το άλλο είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης για την ίδια την Ελλάδα που χρειάζεται την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η ανάπτυξη της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό μέτωπο μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα μπορέσει να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη και στη χώρα μας που να έχει τα χαρακτηριστικά της περιγραμματικής και πολιτικής σύγκλισης. Πρέπει να ξεπεραστούν προκαταλήψεις τα του παρελθόντος με το βλέμμα στο μέλλον γιατί βαδίζουμε σε ένα καινούργιο κόσμο,. Το ζήτημα μιας ευρύτερης συμμαχίας αφορά την κοινωνία και το μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης που έχει συνθλιβεί από την κρίση και έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, και δεν πρέπει να κερδίσει ο ακροδεξιός αντισυστημισμός, τους εργαζόμενους, τους νέους που ψάχνουν προοπτική τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».
«Χρειάζεται σήμερα», συνέχισε, «η ανάδειξη ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει μια αμφισβήτηση της δυνατότητας να διακρίνεις ανάμεσα στο το είναι συντηρητικό ή προοδευτικό. Σήμερα πολλές φορές θολώνουν οι γραμμές, όποιος αμφισβητεί τη βασική αυτή διάκριση συνήθως μιλάει από συντηρητική ή νεοφιλελεύθερη σκοπιά.
Πιστεύω ότι αξίζει να γίνει διάλογος, και προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να μπορέσουμε και στην Ευρώπη και στη χώρα μας να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο προσέγγισης διαλόγου και νέας προοδευτικής σύγκλισης, και γιατί όχι στο μέλλον να δούμε αυτές τις προοπτικές να αποκτούν δυναμικές πλειοψηφίας» κατέληξε η κ. Ξενογιαννακοπουλου.
http://www.matrix24.gr/2018/03/xenogiannakopoulou-chriazete-i-anadixi-enos-evriterou-proodeftikou-chorou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...