Eρευνα πραγματοποίησε η Οικονομική Αστυνομία, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία της Novartis, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα και τις μεθόδους προώθησης προϊόντων που ακολούθησε η φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας την 8ετία 2006-2014. Στο θέμα παρενέβη χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που ζήτησε η έρευνα να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και σε βάθος. Το θέμα απέκτησε ιδιαίτερη δημοσιότητα μετά την απειλή αυτοκτονίας υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς από το μπαρ Galaxy του Hilton. Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα έχουν
ήδη αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αμερικανικές αρχές και αναμένονται οι σχετικές απαντήσεις. Επίσης, χθες ο κ. Κοντονής συναντήθηκε με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Ειδικότερα, η Οικονομική Αστυνομία έκανε έρευνα στις 21 Δεκεμβρίου στα γραφεία της Novartis, στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, και κατέσχεσε σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ αναζητώντας στοιχεία για την έρευνα που διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την 8ετία 2006-2014. «Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή», ανέφερε τότε η εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η θυγατρική της ελβετικής εταιρείας δεν έχει εικόνα των ερευνών που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αξιολογήσει τα στοιχεία που συλλέγει από δύο whistleblowers (πρώην υπαλλήλους της εταιρείας - πληροφοριοδότες των αμερικανικών αρχών) για την πρόσβαση στην αγορά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν την 8ετία 2006-2014. Σύμφωνα με νομικές πηγές στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, και οι ελληνικές αρχές θα μείνουν για μεγάλο διάστημα στο σκοτάδι, καθώς οι Αμερικάνοι δεν συνηθίζουν να δίνουν στοιχεία σε ξένες αρχές πριν ολοκληρωθεί η έρευνά τους στην περίπτωση παραβίασης του Foreign Corrupt Practices Act, της νομοθεσίας που απαγορεύει τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων. H ελβετική εταιρεία, που το 2015 πούλησε φάρμακα σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, θεωρείται η πιο καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης αλλά και μία από τις πιο επιθετικές. Ο τζίρος της έφθασε τα 50 δισ. δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της τα 208 δισ., ενώ 9 δισ. δολάρια διατέθηκαν για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Το 38% της αγοράς της εταιρείας βρίσκεται στις ΗΠΑ και η ελβετική εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Novartis αποτελεί «παλιά γνώριμη» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ετσι, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν μόλις το 0,35% των παγκόσμιων πωλήσεών της (341 εκατ. ευρώ το 2015), ο αμερικάνικος νόμος επιτρέπει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει και να επιβάλει πρόστιμο στους Ελβετούς ακόμη και για αδικήματα παράνομης εταιρικής πρακτικής που έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα. Αυτά μπορεί να αφορούν την πρόσβαση στην αγορά μέσω χρηματισμού γιατρών ή άλλων κρατικών αξιωματούχων, την τιμολόγηση καινοτόμων κυρίως φαρμάκων ή και τον αποκλεισμό ανταγωνιστών.
http://www.kathimerini.gr/890260/article/epikairothta/ellada/paremvash-st-kontonh-gia-novartis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου