Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπό στενή οικονομική επιτήρηση τα νοσοκομείαΤης Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων, με το ταμείο τους να τίθεται υπό νέα ασφυκτική οικονομική επιτήρηση. Στη 'σκιά ' των χρεών του
ΕΣΥ προς τους προμηθευτές για υλικά και φάρμακα, οι θεσμοί έχουν ζητήσει να ενημερώνονται σε τριμηνιαία βάση, με εκθέσεις, για την αποδοτικότητα της οικονομικής διαχείρισης των κρατικών νοσοκομείων, δηλαδή- με απλά λόγια- για το πώς κατανέμεται η χρηματοδότηση που λαμβάνουν από τον Προϋπολογισμό, ποια είναι η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τι προμήθειες γίνονται για αν δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών (μέχρι και το Νοέμβριο), τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται στα 758 εκατ. ευρώ. Είναι μεν μειωμένα σε σύγκριση με τα 987
εκατ. που ήταν το ύψος των οφειλών το Οκτώβριο, εντούτοις σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι θεσμοί, που εδώ και καιρό παρακολουθούν στενά τα οικονομικά της Υγείας, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και όσον αφορά την εξόφληση χρεών προς τις επιχειρήσεις, και για την 'τρύπα ' που παραμένει στα ταμείο του
ΕΣΥ, αλλά και αναφορικά με τους χειρισμούς του αρμόδιου αναπλ. υπουργού Παύλου Πολάκη.
Ο τελευταίος έχει σχεδόν αποκλειστικά εστιάσει στο κομμάτι των προσλήψεων (
την Τετάρτη εκδόθηκε σε ΦΕΚ η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.666 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία και στον ΕΟΦ, όμως τα προβλήματα στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που έχουν ως συνέπεια να καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις και σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία τους, γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά.
Τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν φέτος την ίδια κρατική χρηματοδότηση με το 2016, δηλαδή 1.156 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015. Κατά 40 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με πέρσι θα είναι και το κονδύλι για τα φάρμακα: από 590 εκατ. σε 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 492 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 57 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του
ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Και όλα αυτά ενώ το περσινό πλαφόν για τα φάρμακα ξεπεράστηκε κατά σχεδόν 260 εκατ. ευρώ, με τη σχετική δαπάνη να κλείνει στο σύνολό της κοντά στα 830 εκατ.
Η απόφαση για τη μη ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ δημιουργεί στους ιδιώτες προμηθευτές και τις εταιρείες φαρμάκου φόβους για περαιτέρω εκτροχιασμό των δαπανών, οι οποίες θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τη χρονιά που διανύουμε. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα μειωμένα κονδύλια θα συνεχίσουν τον 'φαύλο κύκλο ' της δημιουργίας νέων υποχρεώσεων και κατ rsquo; επέκταση σοβαρών ελλείψεων και κενών στη λειτουργία του ΕΣΥ.
Στα νέα μέτρα που έρχονται τέλος για τα νοσοκομεία περιλαμβάνεται η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων και στους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς σε ποσο shy;στό 60% τον Ιούνιο του 2017 και η αύξηση του μεριδίου των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία στα τρία τέταρτα επί του συνόλου έως το Δεκέμβριο.
 http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!