Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τα μαγικά συνεχίζονται… Ύφεση, ανεργία,αλλά και πλεόνασμα

Δίχως εκπλήξεις κατατέθηκε το προσχέδιο του προυπολογισμού, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απευθύνεται στην τρόικα και τους Ευρωπαίους, ενώ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για αναπροσαρμογή των οικονομικών μεγεθών, όταν αυτό χρειαστεί. Δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο ουτε για δημιουργική λογιστική, καθώς λογιστικά μεγέθη δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο, ούτε κατά προσέγγιση!
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι το πλεόνασμα θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς θα ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ -του φτωχού ΑΕΠ είναι αλήθεια-, έναντι 1,7% ωστην Ευρωζώνη. Η εικόνα όμως όταν μπει κανείς στις
λεπτομέρειες δείχνει ποιος πληρώνει τη νύφη, με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να σηκώνουν το βάρος του πλεονάσματος και την υφεσιακή πολιτική να γίνεται επίσημη κυβερνητική γραμμή. Αντίθετα σε επιχειρηματίες και μεγάλες επιχειρήσεις δίνονται νέα πακέτα, με την έναρξη αναπτυξιακού προγράμματος με αρχικό κεφάλιο 500εκ ευρώ.
Από το προσχέδιο του προυπολογισμού όμως απουσιάζουν παντελώς οι δημόσιες επενδύσεις, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν τα απαραίτητα ευρωπαικά κονδύλια, αλλά δεν αξιοποιούνται. υπάρχουν από πέρυσι αρκετά κονδύλια που διατίθενται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σχεδόν 65 δισ. υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Δεν έχουμε δει τίποτα. Περίπου 1,5 δις υπάρχει διαθέσιμο μέσω της ΕΚΤ. Μόλις προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι έχουν απορροφηθεί μόνο 150 εκατ. Για αυτά τα χρήματα δεν γίνεται λόγος στον προυπολογισμό.
Τελειώνουν τους εργαζόμενους
Η επίτευξη πρωτογεννούς πλεονάσματος θα βασιστεί για έναν ακόμη χρόνο στην αφαίμαξη μισθωτών και ανέργων. Η ύφεση εκτιμάται πως θα συνεχιστεί, ενώ τα στοιχεία των εσόδων είναι χαρακτηριστικά.
Από την άμεση φορολογία, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν μόλις 19.172 εκατ.ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 9,1% έναντι του 2012 και 4,7% έναντι του στόχου. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν οι έμμεσοιφόροι, με την κυβέρνηση να πέφτει σε αντιφάσεις για την πηγή της αύξησης. Η κυβέρνηση αποδίδει την αύξηση των έμμεσων φόρων στην ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που σύμφωνα με το προσχέδιο ο πληθωρισμός μειώνεται λόγω της χαμηλής εγχώρειας ζήτησης και του μειωμένου κόστους εργασίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των δαπανών έχει μειωθεί από μισθούς και συντάξεις, με τη μείωση να αγγίζει τα 2 δις ευρώ. Ενώ οι στόχοι του προγράμματος της τρόικας δεν έχουν επιτευχθεί σε κανένα στοιχείο του προυπολογισμού, οι μισθολογικές δαπάνες εχουν εξασφαλίσει μείωση 56εκ. Ευρώ πέραν του προγράμματος. Οι μειώσεις δηλαδή στρους μισθούς ξεπερνούν κατά πολυ τις απαιτήσεις της τρόικας.
Αναμενόμενο το πρόσχεδιο, λέει η αντιπολίτευση
Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι επιβεβαιώθηκαν με το προσχέδιο του προυπολογισμού και κρατούν τις εκτιμήσεις που εμπεριέχονται στο κείμενο του Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μερικούς μήνες που το πρόγραμμα θα έχει πέσει έξω. Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση έγινε από τον αρμόδιο του τομέα οικονομίας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευκλ. Τσκαλώτο, ο οποίος μάλλον σε ήπιους τόνους σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί «να κάνει αυτό που όλοι αναμέναμε: να υποσχεθεί, για πολλοστή φορά, και σε μία κοινωνία που χειμάζεται, ακόμα ένα “φως στην άκρη του τούνελ” και να της δώσει ακόμη ένα “φιλικό χτύπημα στον ώμο”. Στην πραγματικότητα, όμως, το Προσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποκρύψει τα αδιέξοδα της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, καθώς και τα νέα βάρη που θα κληθεί να πληρώσει η κοινωνία και το 2014».
Κατά τον κ. Τσακαλώτο οι προβλέψεις περί ανάπτυξης της τάξεως του 0,6% για το συνιστά πρόβλεψη για «μία σταθεροποίηση στον πάτο του βαρελιού», τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι με την ασκούμενη πολιτική η οικονομία θα κρατηθεί σε αυτό το σημείο για πολλά χρόνια.
Τα κρίσιμα στοιχεία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:
·Tο 1,5 εκατομμύριο άνεργοι που συνιστούν αντικειμενικό περιορισμό τερματισμού της ύφεσης.
·Το υποτονικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου προβλέπεται μια αύξηση κατά 350 εκατομμύρια ευρώ για το 2014. Ακόμα και αν πιαστεί αυτός ο στόχος, «δεν μπορεί να θεωρηθεί δημόσια παρέμβαση για την αναδιάρθρωση της οικονομίας».
·Η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσια κεφάλαια, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα επίπεδα υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
·O κατά την κυβέρνηση μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, σημειώνεται σε μία περίοδο κατά οποία η οικονομία έχει ηδη χάσει το ¼ του παραγόμενου προϊόντος.
«Και με το νέο νομοσχέδιο προϋπολογισμού, τα μέτρα που έρχονται θα είναι πάνω στα προϋπάρχοντα, θα είναι βάρβαρα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
«Μιλάμε για νέες ιδιωτικοποιήσεις, όπως στα λιμάνια και σε άλλους μεγάλους, στρατηγικής σημασίας, κλάδους της οικονομίας, αλλά και για περικοπές κοινωνικών δαπανών, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, στην Υγεία και την Παιδεία, καθώς και νέα φοροληστεία με νέα χαράτσια και νέους βάρβαρους φορολογικούς νόμους που θα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.
http://eleutheriellada.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...