Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δημοκρατία ως πολίτευμα


Photo: jooliargh/Flickr

Πολλοί την ερμηνεύουν λάθος και την μπερδεύουν με το «κάνω ό,τι θέλω», ενώ δημοκρατία σημαίνει «εξουσία από τον δήμο», δηλαδή τους πολλούς. Δηλαδή, την πλειοψηφία αυτών που ψηφίζουν.
Άλλο δημοκρατία των νόμων κι άλλο σκέτη δημοκρατία. Ελληνική λέξη μεν, αλλά τελείως παρεξηγημένη έννοια. Η πλειοψηφία των πολιτών, λοιπόν, αποφασίζει - και σε όποιον αρέσει. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ακολουθούμε και δεχόμαστε τις αποφάσεις που βγαίνουν. Δεν είναι το πολίτευμα που βγάζει τις καλύτερες αποφάσεις, αλλά είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει.
Στην πραγματικότητα είναι οι νόμοι που βγαίνουν και που επηρεάζουν τη ζωή μας. Και είναι δουλειά της πολιτείας να φροντίσει για την εφαρμογή τους γιατί νόμοι που δεν εφαρμόζονται δεν είναι νόμοι.

Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται κατά βούληση από την Εκτελεστική εξουσία και να μην αφορούν μόνο τους λίγους: οι ίδιοι νόμοι πρέπει να ισχύουν το ίδιο, για όλους, ανεξαιρέτως. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι ψάχνονταν, αλλά δεν βρήκαν εναλλακτικό σύστημα διακυβέρνησης, γι’ αυτό και μετράνε οι νόμοι. Η καλύτερη περίπτωση σήμερα είναι η απευθείας δημοκρατία (direct democracy). Είναι αυτή που η πλειοψηφία προέρχεται από τον ίδιο τον κόσμο που είναι παρών -όπως έκαναν στην αρχαία Αθήνα- αλλά προϋποθέτει λίγους πολίτες. Γι’ αυτό τη σήμερον ημέρα μπορεί να αντικατασταθεί από την τεχνολογία. ΑΡΑ, μπορούμε να ελπίζουμε.
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...