Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Έκκληση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Έκκληση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, πριν να είναι πολύ αργά, απευθύνουν ηγέτες από όλο τον κόσμο, με αφορμή την κλιματική αλλαγή και τις διαστάσεις που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα στοιχεία, εξάλλου, αποδεικνύουν, ότι παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, πολλών κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και κινημάτων της Κοινωνίας των Πολιτών, αν η δράση όλων δεν εντατικοποιηθεί στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύντομα θα είναι πολύ αργά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίασή της, η
Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος  ( IPCC),ανακοίνωσε  ότι υπάρχει περιθώριο μόνο δώδεκα ετών για να περιοριστεί  το φαινόμενο του θερμοκηπίου με μια μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, καθώς κάθε περαιτέρω αύξηση  έστω και κατά μισό  βαθμό , θα μεγαλώσει  σημαντικά τον κίνδυνο να σημειωθούν  ξηρασίες , πλημμύρες , καύσωνες, αλλά και να επιδεινωθεί η φτώχεια για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Για αυτό και ζήτησε  επειγόντως ριζικές  αλλαγές για να επιτευχθεί αυτός  ο στόχος , που θεωρείται  προσιτός και ρεαλιστικός.
Στις παραμονές της Διάσκεψης  του ΟΗΕ για το Κλίμα COP24 , που ξεκινάει  αύριο 2 Δεκεμβρίου στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, οι ηγέτες της μεγαλύτερης παγκόσμιας πολιτικής οικογένειας, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου, της Σοσιαλιστικής  Διεθνούς , απευθύνουν έκκληση για  ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας  σε σχέση με αυτή  την ιδιάιτερα κρίσιμη   πρόκληση  για την ανθρωπότητα καθώς και για την ανάληψη  πιο εντατικής δράσης  σε όλα  τα επίπεδα για την αντιμετώπιση της. Η 24η Σύνοδος για το Κλίμα εξάλλου, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αφού εκεί θα υπογραφούν οι κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, με τον Ντόναλντ Τραμπ να μην συμμετέχει, και να έχει επιπλέον αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού, παίρνοντας σειρά μέτρων με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, που θα έχουν συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής , εδώ και χρόνια έχει εργαστεί για  τον εντοπισμό των πολύπλευρων διαστάσεων του αγώνα ενάντια  στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο του  έργου της " Επιτροπής για μια Βιώσιμη Παγκόσμια  Κοινωνία " , μάλιστα, έχει αναφερθεί σε αναγκαίες  πρωτοβουλίες , όπως την προώθηση ενός παγκόσμιου  φόρου στο  διοξείδιο του άνθρακα CO2 ( και άλλα  αέρια του θερμοκηπίου) . «Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της δημιουργίας μιας επανάστασης στον  τρόπο που σκεφτόμαστε, που χαράζουμε τις πολιτικές μας , στον τρόπο ζωής μας  προκειμένου να αντιμετωπίσουμε  τις νέες αυτές  προκλήσεις. Προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο  που δρούμε, παράγουμε,καταναλώνουμε  . Αυτή  η αλλαγή νοοτροπίας ,απαιτεί οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη  (SDG's) να γίνουν τμήμα της βασικής  εκπαίδευσης ,της επαγγελματικής κατάρτισης , της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς και  όλων των πολιτικών  μας», λένε οι ηγέτες που υπογράφουν το σχετικό κείμενο, τονίζοντας ως κρίσιμο παράγοντα την εφαρμογή των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στον βαθμό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, να διασφαλίσουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ,να διαχειριστούμε τις μετακινήσεις  πληθυσμών  και να διασφαλίσουμε δίκαιες, βιώσιμες κοινωνίες για τις επόμενες γενιές. «Κλειδί γι' αυτή  τη ριζική  αλλαγή αποτελούν  η κοινωνική δικαιοσύνη , η ισότητα καθώς και μια υγιής, συνεκτική, συμμετοχική κοινωνία  που σέβεται την αξιοπρέπεια όλων», λένε, αποδοκιμάζοντας τους συντηρητικούς και τους λαϊκιστές ανά τον κόσμο  που συστηματικά ναρκοθετούν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση  της  κλιματικής αλλαγής . «Τα κίνητρα τους συμπίπτουν με τις μεγάλες  εταιρείες πετρελαίου και αερίου που κάνουν ισχυρό λόμπυ ενάντια  σε όποια  ρύθμιση μειώνει τα κέρδη τους για να προστατευθεί το περιβάλλον», συνεχίζουν, καλώντας όλους να αντιταχθούν στις συνειδητές προσπάθειες  διαστρέβλωσης επιστημονικών ευρημάτων και  υποβάθμισης των καταστροφικών κινδύνων που προκαλεί  η υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Οι Στόχοι  για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν θεμέλιο λίθο για ένα ευρύτερο Παγκόσμιο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ένα Κοινωνικό  Συμβόλαιο που μπορεί να ενώσει τους  λαούς και  τις κυβερνήσεις του πλανήτη ,σε μια εποχή έντονων  αντιπαραθέσεων ,  μέσα  από κοινούς στόχους που προάγουν υπεύθυνη συνεργασία  και ρυθμιστικούς κανόνες. Οι κοινωνικές επιπτώσεις  της Κλιματικής Αλλαγής συνδέονται με έναν  μεγάλο αριθμό κινδύνων ,μεταξύ των οποίων ,συμπεριλαμβάνονται και οι οικονομικής φύσης κίνδυνοι που πρέπει  να αξιολογούνται στις μελλοντικές επενδυσεις. Οι κοινωνικοί εταίροι και οι ενεργοί πολίτες , οφείλουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση που αποτελεί η κοινωνική ευθύνη ,ενσωματώνοντας τις προσπάθειες  για μια κοινωνία με χαμηλά  επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στη καθημερινή τους ζωή. Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους και τους ενεργούς πολίτες  να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κοινή προσπάθεια  υλοποίησης των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη . Δεσμευόμαστε οτι θα είμαστε πρωτοπόροι στον αγώνα για έναν  πιο ανθρώπινο, βιώσιμο πλανήτη», συνεχίζουν στην Έκκλησή τους οι ηγέτες που υπογράφουν το κείμενο, με την Σοσιαλιστική Διεθνή εξάλλου να είναι από τις πρώτες οργανώσεις που ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής μέσα από το έργο της Επιτροπής για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη με Συντονιστές τον πρώην Πρόεδρο της Χιλής Ρικαρντο Λάγκος και τον πρώην Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γιόραν Περσόν, ενώ πολλές από τις προτάσεις της υιοθετήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν και τα ονόματα των ηγετών που υπογράφουν την Έκκληση, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου. Την υπογραφή τους βάζουν 70 αρχηγοί κομμάτων , Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Πέδρο Σάντσες Πρωθυπουργός της Ισπανίας , ο Μαχμούτ Αμπάς, Πρόεδρος της Παλαιστίνης ,    ο Μπουμπακάρ Κεϊτά, Πρόεδρος του Μάλι, ο Ρος Μάρκ Τραορε, Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φασο, ο Πρωθυπουργός της Μογγολίας, Ουκναγκιν Κιουρελσουκ, η Χιλιανή γερουσιαστης και κόρη του Σαλβαδορ Αλιέντε,  Ιζαμπέλ , η πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας Ταρια Χαλονεν και ο πρώην Πρόεδρος της Χιλης Ρικαρντο Λάγκος. Από την Ευρώπη, την Έκκληση υπογράφουν τόσο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, όσο και οι ομόλογοί της,  ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Γαλλίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Σλοβακίας, του Σαν Μαρίνο, της Ιταλίας, της Ανδόρας και της Βουλγαρίας.
http://www.matrix24.gr/2018/11/ekklisi-tis-sosialistikis-diethnous-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...