Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Συρία

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Για 7 χρόνια η Συρία είναι μια κόλαση επί Γης.
Ο πρόεδρος Άσαντ εξολοθρεύει τον ίδιο του τον λαό με τρομακτική χειρουργική ακρίβεια: περικυκλώνει πόλεις εγκλωβίζοντας τους αμάχους, κόβει τις προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων, και ρίχνει βόμβες και χημικά σε άμαχες οικογένειες. 400.000 έχουν σκοτωθεί – κι εκείνος μόλις ξεκίνησε με τον επόμενο στόχο του.    Ο λόγος που ο Άσαντ συνεχίζει ανενόχλητος αυτή την καταστροφή είναι η Ρωσία. Αλλά τώρα υπάρχει κάτι που ίσως η Ρωσία βάζει πάνω απ' τη Συρία: η επιτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργανώνει φέτος.  

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας μόλις ανακοίνωσε ότι κανένας υπουργός της δε θα παραβρεθεί στους αγώνες. Η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Πολωνία μπορεί να ακολουθήσουν. Και στη Γερμανία επίσης γίνεται μεγάλη συζήτηση για μποϊκοτάζ. Υπάρχει κινητικότητα! Αν τώρα καταφέρουμε κι άλλες κυβερνήσεις και παίκτες να εναντιωθούν στο #ΚύπελλοΤηςΝτροπής, η Ρωσία μπορεί επιτέλους να αναγκαστεί να σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

Υπόγραψε για να βάλουμε τέλος σ' αυτή την κόλαση

Δεν είναι ακριβώς μποϊκοτάζ – πολλές χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα φιλοξενούσαν μετά χαράς το Πρωτάθλημα. Και η αλλαγή της διοργανώτριας χώρας θα έφερνε επίσης στο προσκήνιο τη διαβόητη διαφθορά της FIFA, το διοικητικό όργανο που φημολογείται ότι τα πήρε χοντρά απ’ τη Ρωσία για να της δώσει τη διοργάνωση!

Η Ρωσία έχει ασκήσει βέτο σε όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία. Έχει αγνοήσει κυρώσεις κι έχει παραβιάσει συμφωνίες του ΟΗΕ που η ίδια υπέγραψε. Αλλά το Παγκόσμιο Κύπελλο μας δίνει ένα γερό πάτημα. Και η πίεση εντείνεται τώρα που η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απέχει. Μπορούμε να καταφέρουμε κι άλλους να ακολουθήσουν!  

Οι γνωστοί ποδοσφαιριστές Λίονελ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν μιλήσει δημόσια για τα αποτρόπαια εγκλήματα στη Συρία. Πολλές ομάδες και κυβερνήσεις νιώθουν άβολα κι έχουν ήδη καταδικάσει τη βία της Ρωσίας με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή είναι μια έκκληση για να βγουν όλοι μπροστά και να υπερασπιστούν τις βασικές αξίες της ανθρωπότητας. Αν αρκετοί κι αρκετές από εμάς ενώσουμε τώρα τις φωνές μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Υπόγραψε για να βάλουμε τέλος σ' αυτή την κόλαση
Το έχουμε ξανακάνει -- όταν το Μπαχρέιν τσάκισε στο ξύλο διαδηλωτές, το Avaaz ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία που τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ, ένας θρυλικός οδηγός μίλησε δημόσια... και η Formula 1 ακυρώθηκε.  

Κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να ανακατεύουμε τον αθλητισμό σ’ αυτή τη θηριωδία. Αλλά ο αθλητισμός είναι μια πλατφόρμα για την προώθηση της ειρήνης και του καλού στον κόσμο. Δε πρέπει να χρησιμοποιείται για να δοξάζονται εγκληματίες πολέμου. Ας φωνάξουμε όλοι και όλες μαζί ότι δε θα πανηγυρίσουμε σε ρωσικά στάδια, όσο τα πολεμικά τους αεροπλάνα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και μωρά λιμοκτονούν στη Συρία.  

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Allison, Alice, Rewan, Ricken, Nick και ολόκληρη η ομάδα του Avaaz   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...