Κρίσιμο ελιγμό της τελευταίας στιγμής από την Φώφη Γεννηματά, η οποία στο όνομα της ενότητας και εκμεταλλευόμενη τα οργανωτικά προβλήματα που προέκυψαν από την διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή συνέδρων αυτήν την Κυριακή, με πολλές οργανώσεις να ζητούν χρόνο και χρήματα για να ανταποκριθούν, αποφάσισε τελικά να ενδώσει στις πιέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και να αποδεχτεί να συμμετάσχουν όλοι οι υποψήφιοι στο συνέδριο. Ετσι κι αλλιώς, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, η εκλογή θα αποδεικνυόταν μια επίδειξη
δύναμης αφού από τους 2.700 που δήλωσαν υποψήφιοι θα εκλέγονταν οι 2.000. Τώρα καθίστανται όλοι σύνεδροι και ο αριθμός των συνέδρων τελικά αναμένεται να ξεπεράσει τις 5.500 χιλιάδες. Με τον ελιγμό αυτό όπως εκτιμούν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά ενισχύει το ηγετικό της προφίλ αφού κάνει ένα ακόμη βήμα καλής θέλησης προς τον δύσθυμο Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς εμφανίζεται υπεράνω μηχανισμών, αφού αρνείται να επιβάλλει την οργανωτική «υπεροπλία» του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα όμως φυλάει τα νώτα της από τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, αφού αρνείται να δώσει τη χαρά στην ομάδα Ανδρουλάκη να «θριαμβολογήσει» ότι είναι πλειοψηφία μεταξύ των συνιστωσών μέσα από την εκλογή των συνέδρων, στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους.
Την ανακοίνωση για την ματαίωση της εκλογής συνέδρων που έγινε το βράδυ της Πέμπτης δεν την έκανε η ίδια η Γεννηματά ή το Γραφείο Τύπου αλλά ο υπεύθυνος Οργανωτικού του Συνεδρίου Αντώνης Βγόντζας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διαδικασία οργάνωσης εκλογής συνέδρων δεν πήγε χαμένη αφού μέσω αυτής αυξήθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών του Κινήματος Αλλαγής από 90 χιλιάδες που ήταν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού σε 130 χιλιάδες και αυτό, όπως σημειώνει, είναι ενδεικτικό στοιχείο για την απήχηση που έχει η διαδικασία στον κόσμο της Κεντροαριστεράς.
Στη δήλωση της Γεννηματά που ακολούθησε επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «ο κόσμος αγκάλιασε το σύγχρονο εγχείρημα. Σε όλη την Ελλάδα το μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της παράταξής μας εκφράστηκε με την εγγραφή 35.000 νέων μελών στο Κίνημα Αλλαγής, παράλληλα με την μεγάλη προσέλευση στις επιτροπές επεξεργασίες των θέσεων και στις διαδικασίες προσυνεδριακού διαλόγου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μητρώο που ξεπέρασε τα 130.000 ενεργά μέλη».
«Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, και μετά από σχετική συνεννόηση με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αποφάσισα την συμμετοχή ως Συνέδρων όλων όσων εξέφρασαν την βούληση να στρατευτούν και να παραστούν στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο, καταθέτοντας την σχετική υποψηφιότητα. Εξάλλου ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων συνέδρων αντιστοιχεί πλέον απολύτως αναλογικά στην μεγάλη αύξηση των μελών. Αυτό το Συνέδριο, το Συνέδριο της αναγέννησης, το Συνέδριο που είναι η αφετηρία για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αγκαλιάζει την Κοινωνία, δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες μάχες χαρακωμάτων. Ευχαριστώ την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαδικασιών και το δίκτυο των εθελοντών, για την προετοιμασία και πλήρη ετοιμότητά τους για τις εκλογές της Κυριακής, ανεξάρτητα από την τελικά απόφαση που ελήφθη».
Η περίφημη εκλογή συνέδρων αποτελούσε για πολλούς ένα κρίσιμο κρας τεστ αποδοχής αλλά και συμμετοχής στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά όπως λένε συνεργάτες της Γεννηματά η συμμετοχή φάνηκε στην προθυμία νέων προς εγγραφή μελών και στον κατάλογο των 130 χιλιάδων πολιτών που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Επισημαίνουν ακόμη ότι η συμμετοχή στο 60% τελικά πολιτών που αυτοπροτάθηκαν για σύνεδροι μαζί με όσους θα προτείνουν τα κόμματα, οι κινήσεις και τα πρόσωπα που μετέχουν στην πρωτοβουλία δημιουργούν τις συνθήκες για την εδραίωση του χώρου στην Κεντροαριστερά.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, μοιάζει δικαιωμένος, αφού τελικά «πέρασε» έστω και την τελευταία στιγμή η άποψή του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πολέμησε δυναμικά τη διαδικασία εκλογής συνέδρων επιμένοντας στον ορισμό όλων των συνέδρων αναλογικά από τις δυνάμεις που τη συναποτελούν, με βασικό επιχείρημα ότι η εκλογή είναι ένα ζήτημα που αφορά μηχανισμούς κομμάτων – και δη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια της τεράστιας συρρίκνωσής του ότι διαθέτει σοβαρό κομματικό μηχανισμό.
Ανοιχτή αντιπαλότητα
Η αντίδραση Θεοδωράκη ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά έντονες διαφοροποιήσεις που δημιούργησαν αρνητικό κλίμα εναντίον του, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, όπου αμφισβητούν την εκλογική απήχηση τόσο του Θεοδωράκη όσο και του Ποταμιού. Μάλιστα το δημοσίευμα της «Real News» την περασμένη Κυριακή σύμφωνα με το οποίο η Γεννηματά δέχεται πιέσεις να αποπέμψει (διαγράψει) από το εγχείρημα τον Θεοδωράκη, παρ’ ότι δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά, δείχνει το μέγεθος της έντασης που υπάρχει.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν ενόχλησε μόνο για τις αναφορές του σε κομματικό κράτοςΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που θεωρήθηκε ότι «παρακολουθεί» και υιοθετεί μια πολιτική κριτική ξεπερασμένη – αφού το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε άρδην εδώ και 20 χρόνια τον τρόπο λειτουργίας του και καθιέρωσε μια σειρά θεσμών για την αποκομματικοποίηση του κράτους – αλλά και ότι ρίχνει νερό στον μύλο των εχθρών του χώρου.
Σε αυτό προστέθηκε η έντονη διαφοροποίησή του στο ζήτημα της Novartis, με την οποία φαίνεται ότι δέχεται την ύπαρξη πολιτικής ευθύνης στο σκάνδαλο. Η τοποθέτηση του ίδιου αλλά και στελεχών του Ποταμιού έχει προκαλέσει την μήνιν του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φρόντισε να τις εκφράσει στον Θεοδωράκη, μέσω μιας έντονης «τηλεφωνικής συνομιλίας» τους, όπως λένε οι πληροφορίες.
Γενικά, στελέχη που μετέχουν στο εγχείρημα προσάπτουν στον Θεοδωράκη μια «δύσπεπτη», καθυστερημένη και προβληματική συμμετοχή, η οποία συχνά προκαλεί ερωτήματα για το αν υπάρχει πραγματικά βούληση να εξελιχθεί η συνένωση ή δημιουργούνται συνθήκες για επερχόμενο ναυάγιο. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο Θεοδωράκης επιχειρεί είτε να στήσει ένα δικό του σκηνικό, ότι δηλαδή προσήλθε στο εγχείρημα με τους δικούς του όρους, είτε να χρεώσει σε άλλους ενδεχόμενη αποκόλλησή του σε μια προσπάθεια να επιτύχει πολιτικά οφέλη.
Τα πνεύματα είναι οξυμμένα και, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Ποτάμι ότι δεν υπάρχει ζήτημα και πως οι διαφοροποιήσεις «εμπλουτίζουν» τον χώρο, ο Θεοδωράκης δεν χάνει ευκαιρία να «καρφώσει» το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ με υπαινικτικά σχόλια, ακόμη και όταν μιλάει για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών.
Μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητο ότι και ο Σπύρος Δανέλλης, που εδώ και καιρό ακούγεται ότι έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία τους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στο Ηράκλειο Κρήτης, χρησιμοποίησε παλιά ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για «βαρίδια» του παρελθόντος στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία κάνουν ζημιά στην εικόνα του νέου χώρου.
Γεννηματά: «Ψυχραιμία»
Απέναντι σε όλα αυτά η Γεννηματά επιχειρεί με συνεχείς συζητήσεις και επαφές με τον Θεοδωράκη, αλλά και τους... εχθρούς του, να κατευνάσει τα πράγματα, θεωρώντας ότι μόνο με μια ψύχραιμη στάση και μέσα από τον χρόνο θα επέλθει σχετική ομογενοποίηση. Αρνείται να επικρίνει δημοσίως στάσεις, δηλώσεις ή συμπεριφορές, ακόμη και απαξιωτικές για το κόμμα που την ανέδειξε, θεωρώντας ότι μακροπρόθεσμα έτσι κερδίζει.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να ελέγξει και την εσωκομματική της αντιπολίτευση, που χρησιμοποιεί, όπως λένε συνεργάτες της, την «αιρετική» στάση του Θεοδωράκη προκειμένου να της ασκεί σκληρή κριτική.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε ότι πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διορισμένοι σύνεδροι και ότι πρέπει ο νέος χώρος να δημιουργηθεί από αυτούς που θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες. Απέκρουσε με ένταση την εύλογη αιτίαση ότι, αν υπάρξει μόνο εκλογή, δεν θα μπορέσουν να εκφραστούν κόμματα και κινήσεις με μικρότερη απήχηση. Με βάση αυτά η Γεννηματά αντιστάθηκε στην επίθεση Ανδρουλάκη με τη σολωμόντεια πρόταση να είναι 50-50οι σύνεδροι, δηλαδή οι μισοί να εκλεγούν και οι άλλοι να οριστούν αναλογικά από τα κόμματα.
Το ενδιαφέρον είναι, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο απουσίαζε ο Ανδρουλάκης επειδή βρισκόταν στο Μεξικό, οι υπόλοιποι συμφώνησαν ομόφωνα γι’ αυτήν τη λύση, συμπεριλαμβανομένου του αντιτιθέμενου Θεοδωράκη. Τελικά στην ανακοίνωση ματαίωσης της εκλογής συνέδρου επισημαίνεται λακωνικά, ότι έγινε σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Θεοδωράκης-Καμίνης-Παπανδρέου-Θεοχαρόπουλος-Ανδρουλάκης), χωρίς να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση η οποία αναμένεται πανηγυρική, αφού θα γίνει στην τελική ευθεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο που συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Προφανώς η συνεννόηση δεν σημαίνει και ομοφωνία στην απόφαση, άρα αφήνεται να διαφανεί η διαφωνία Ανδρουλάκη που δεν έχει ως τώρα αντιδράσει δημόσια.
Και θέμα... ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ η Γεννηματά, η οποία έχει κατά νου να αναλάβει πλήρως τις προσπάθειες δημοσκοπικής ανάκαμψης του Κινήματος Αλλαγής μετά την κάμψη των δύο τελευταίων μηνών, θα συνεχίσει περιοδείες, ομιλίες και επαφές σε όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι ο νέος χώρος είναι χώρος ευθύνης, προοπτικής αλλά και αποφυγής μιας – ολέθριας, όπως λένε, για την προοπτική της χώρας – τυφλής σύγκρουσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτή η γραμμή αποτελεί μια σολομώντεια απόφαση της Γεννηματά, που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε πασοκικές δυνάμεις ανά την επικράτεια, που πιστεύουν σε μια ακραία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανακτήσει ο χώρος δυνάμεις, και, από την άλλη πλευρά, σε δυνάμεις που καλλιεργούν την ιδέα μιας συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις Ραγκούση, ο οποίος δεν κρύβει τη σφοδρή αντιδεξιά ατζέντα του, αλλά και την αναγκαιότητα μιας μελλοντικής συνεργασίας, όπως και τις φιλικές σχέσεις που αναπτύσσουν αυτοδιοικητικά στελέχη ένθεν κακείθεν προκειμένου να δημιουργήσουν «προοδευτικό μέτωπο» με στόχο την επανεκλογή, όπως η συμμαχία των δημάρχων Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ), Καρδίτσας (ΠΑΣΟΚ) και Κοζάνης (Οικολόγοι), κινήσεις που μοιάζει να «ευλογεί» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γεννηματά, στην προσπάθεια ανάκαμψης του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης σε ημερίδα στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ένα πλαίσιο οκτώ προτάσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού, θέμα που θα συζητηθεί και στο συνέδριο και θα προταχθεί στις επισκέψεις της το επόμενο διάστημα.
http://www.topontiki.gr/article/263192/o-krisimos-eligmos-enotitas-tis-gennimata-i-apofasi-tis-na-min-ginoyn-ekloges
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου