Ένας εμπορικός πόλεμος με ΗΠΑ θα οδηγούσε μόνο στην καταστροφή την παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν σήμερα, καθώς το Πεκίνο κλιμακώνει τις επικρίσεις του στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσινγκτον να επιβάλλει στα εισαγόμενα μέταλλα, που εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να συντρίψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Μετά την πίεση που άσκησαν σύμμαχοί τους, οι ΗΠΑ άφησαν ανοικτή την πόρτα για περισσότερες εξαιρέσεις από τους δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο
αλουμίνιο που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβληθούν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο στόχος του Τραμπ φαίνεται ότι είναι η Κίνα, η επέκταση της παραγωγής της οποίας συνέβαλε να αυξηθεί η παγκόσμια υπερπροσφορά χάλυβα.
Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα υπερασπιστεί τα "δικαιώματα και τα συμφέροντά του" εάν γίνει στόχος εμπορικών κυρώσεων από μέρους της Ουάσινγκτον.
Ο Τζονγκ, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης, τόνισε ότι η Κίνα δεν θέλει εμπορικό πόλεμο και δεν έχει καμιά πρόθεση να αρχίσει τέτοιον.
"Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο", εξήγησε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου. "Θα φέρει μόνο καταστροφή στην Κίνα και στις ΗΠΑ και στον κόσμο", συνέχισε.
Πάντως η Κίνα είναι σε θέση να χειριστεί κάθε πρόκληση και θα προστατεύσει αποφασιστικά τα συμφέροντά της, συμπλήρωσε.
Η ένωση των κινεζικών βιομηχανιών του μετάλλου έκανε την πιο ωμή απειλή μέχρι τώρα στη διένεξη, προτρέποντας την Παρασκευή την κυβέρνηση να ανταποδώσει στοχοθετώντας την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα και λιγνίτη, έναν κλάδο που έχει κεντρικό ρόλο στην πολιτική βάση του Τραμπ και στην προεκλογική δέσμευσή του ότι θα αποκαταστήσει την αμερικανική βιομηχανία και θα φροντίσει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας του μπλε κολάρου.
Οι ΗΠΑ κατατάσσονται πρώτες παγκοσμίως στις εισαγωγές χάλυβα: το 2017, αγόρασαν 35 εκατομμύρια τόνους αυτής της πρώτης ύλης. Τα 6,6 εκατ. τόνοι προήλθαν από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.
Η ένταση για τα εμπορικά ζητήματα ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ. Παρότι εξάγει μόνο μικρό μέρος του χάλυβα που καταλήγει στις ΗΠΑ, η επέκταση της βιομηχανικής βάσης της Κίνας οδήγησε σε υπερπαραγωγή και υπερπροσφορά χάλυβα που μείωσε ραγδαία τις τιμές σε διεθνές επίπεδο.
http://www.capital.gr/diethni/3278482/kina-pros-ipa-o-emporikos-polemos-tha-ferei-mono-katastrofi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου