Δεν χρειάζεται συζήτηση, αλλά λήψη αυστηρών μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τα χθεσινά γεγονοτα στην Τούμπα, μιλώντας στον ρ/σ "Πρακτορείο" του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι σκηνές που είδαμε προσβάλλουν το ελληνικό ποδοσφαιρο και κάνουν κακό στην ομάδα και στον κόσμο του ΠΑΟΚ», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε:
«Όποιος μπαίνει με περίστροφο στον αγωνιστικο χώρο, είναι προκλητικά απαράδεκτο, όπως και να το δει ο καθένας». Σκουρλέτης: Μετά τον Αύγουστο δεν χρειάζονται οι περιορισμοί Οι επόμενοι μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι, διότι θα συζητήσουμε με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
τον οδικό χάρτη για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετά το μνημόνιο εποχή, το οποίο θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, στη Σόφια.
«Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια νέα κατάσταση, με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας» εκτίμησε ο υπουργός, ενώ σε σχέση με τη συζήτηση, εάν θα πρέπει να προβλεφθεί μία πιστοληπτική γραμμή διευκρίνισε: «Αν επιδιώκουμε τη δυνατότητα της σημερινής κυβέρνησης και οποιασδήποτε κυβέρνησης να διαμορφώνει εκείνη το μείγμα της πολιτικής της, εκείνη να είναι υπεύθυνη γι' αυτό που ονομάζουμε αναπτυξιακό σχέδιο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειάζονται οι περιορισμοί, που επιβάλλει μια πιστοληπτική γραμμή».
Σχετικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σημείωσε πως «η βελτίωσή τους από μόνη της δεν αρκεί, αλλά είναι προϋπόθεση, για να καταλάβει κάποια στιγμή και ο πολίτης ότι κάποια πράγματα βελτιώνονται στη ζωή του».
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως τη στιγμή που παρατηρείται «μία προκλητικότητα η οποία ολοένα και περισσότερο αυξάνει, υπάρχει η επιλογή της κλιμάκωσης εκ μέρους της Τουρκίας», από την ελληνική πλευρά «απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε και τελικά αφήνοντας την ίδια την Τουρκία να ζει μέσα στις αντιφάσεις της και στα πολλαπλά μέτωπα -εσωτερικά και εξωτερικά- τα οποία αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει».
«Είναι κατανοητή μια διάθεση, μια στάση, το κοινό αίσθημα του λαού για ό,τι αυτή τη στιγμή συμβαίνει στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Αλλά εδώ είναι που απαιτείται ωριμότητα και ψυχραιμία και κυρίως βέβαια πρέπει να τη δείξουν τα πολιτικά κόμματα κι όχι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και αυτό το γεγονός και να το εντάξουν στους δικούς τους σχεδιασμούς, στο πλαίσιο μίας αντιπαράθεσης που αφορά το εσωτερικό της χώρας» εξήγησε.
Σχολιάζοντας, εξάλλου, την αποχώρηση του ΚΚΕ από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «το ΚΚΕ ξεμπερδεύει εύκολα καταγγέλλοντας γενικά και αόριστα το σύστημα, αλλά χάνει τις υπαρκτές πλευρές των σκανδάλων και της διαφθοράς στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος».
«Το κοινό αίσθημα θέλει να προχωρήσει η διαλεύκανση του σκανδάλου και αν υπάρχουν ένοχοι να αποκαλυφθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Σκάνδαλο υπάρχει -το έχουν ομολογήσει όλοι- σκάνδαλο χωρίς ενόχους προφανώς πάλι δεν μπορεί να υφίσταται. Το ερώτημα είναι εάν τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση έχουν ευθύνες και σε ποιον βαθμό, όλοι ή κάποιοι από αυτούς. Αυτό δεν μπορεί με κανέναν άλλον τρόπο να εξιχνιαστεί από το να αφεθεί η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει και να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες» τόνισε.
«Νομοσχέδιο ΟΤΑ: Κανείς δεν αιφνιδιάζεται από τις αλλαγές»
Αναφερόμενος στις αλλαγές, που θα φέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε: «Δεν είναι οι δύο μήνες που θα περιμένουμε και θα δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, είναι ο πάνω από ένας χρόνος συζήτησης, που προηγήθηκε πάνω στις σχεδιαζόμενες αλλαγές με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους ανθρώπους, οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αυτοδιοίκηση [...] μιλάμε για πρωτόγνωρες διαδικασίες διαλόγου και προβληματισμού».
«Κανείς δεν αιφνιδιάζεται», συνέχισε, «θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος, αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί και βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης --βγαίνει τώρα, αλλά δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα, που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».
Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαφόν στις θητείες των δημάρχων διευκρίνισε: «Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε καταλήξει ακόμη. Είναι ένα θέμα που θα άξιζε να το δούμε συνολικά --όχι μόνο για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, αλλά συνολικά για όλες τις αιρετές θέσεις. Θα μπορούσε να πει κάποιος, γιατί για τους δημάρχους και να μην υπάρχει για τους βουλευτές. Με αυτήν την έννοια, όμως, ίσως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Ερωτηθείς, τέλος, εάν εξετάζονται σενάρια εκλογών απάντησε: «Οι εκλογές είναι πολύ μακριά ακόμη. Η κρισιμότητα των στιγμών και της περιόδου είναι επιπλέον λόγος, για να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, όπως συνταγματικά προβλέπεται, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας».
http://www.topontiki.gr/article/263647/skoyrletis-proklitika-aparadekto-peristrofo-sto-gipedo-hreiazontai-aystira-metra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου