Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Μέχρι τα μέσα του μήνα εκτιμούν στις τράπεζες ότι θα αρχίσουν να διενεργούνται σε όλη τη χώρα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε επαρκείς αριθμούς. Ηδη οι μεταφορές από το καθεστώς του φυσικού σε αυτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού γίνονται μαζικά, καθώς πλέον οι πλειστηριασμοί όπως τους γνωρίζαμε έπαυσαν.
Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους θεωρείται από τις τράπεζες χαμένο, εκτιμούν ότι παραμένει εφικτός ο στόχος να πραγματοποιηθούν φέτος περίπου 15.000 πλειστηριασμοί οριζόντιων ιδιοκτησιών. Συγκεκριμένα, υπολογίζουν ότι το 2018 θα πραγματοποιηθούν τελικά περί τα 7.000 προγράμματα πλειστηριασμών, η συντριπτική πλειονότητα
των οποίων αφορά δύο ακίνητα (χώροι στάθμευσης, αποθήκες κ.λπ.)
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το μείγμα των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστεί αποτελείται κατά το 50% κατοικίες και κατά το υπόλοιπο 50% από ακίνητα επαγγελματικών χρήσεων. Κομβικής σημασίας ήταν η απόφαση που πήρε αυτή την εβδομάδα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης να επιτρέψει στα μέλη του να πιστοποιηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, πιστοποίηση που γίνεται με την κατάθεση απλής αίτησης στον σύλλογο. Να σημειωθεί ότι το όνομα του συμβολαιογράφου δεν θα δημοσιοποιείται - εκτός φυσικά από τους αρμόδιους δικαστικούς επιμελητές. Με το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα δόθηκε το δικαίωμα στους επισπεύδοντες (τράπεζες, ιδιώτες κ.λπ.), αν το επιθυμούν, να επιλέγουν συμβολαιογράφο που δεν ανήκει στον σύλλογο του τόπου εκτέλεσης του πλειστηριασμού. Με τον τρόπο αυτό παρακάμφθηκαν οι αντιδράσεις, καθώς οι επισπεύδοντες μπορούν να χρησιμοποιούν για έναν πλειστηριασμό ενός ακινήτου στη Θεσσαλονίκη έναν συμβολαιογράφο από την Αθήνα. Ταυτόχρονα όποιος συμβολαιογράφος δεν θέλει να εμπλακεί σε πλειστηριασμούς μπορεί να μην πιστοποιηθεί. Εκτός, όμως, από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, που επέτρεψε την περασμένη Δευτέρα την πιστοποίηση των μελών του, πιστοποιήσεις πραγματοποιούνται και στους συλλόγους Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Ναυπλίου (στον οποίο ανήκει όλη η Πελοπόννησος εκτός της Πάτρας), Θράκης, Κρήτης και Ιωαννίνων.
Οι εκτιμήσεις είναι πως ήδη έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 300 συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί δραστικά ως τα μέσα Μαρτίου. Στις τράπεζες εκτιμούν, επίσης, ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πρώτος μήνας όπου θα πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός πλειστηριασμών. Για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα οι δανειστές άσκησαν και ασκούν πιέσεις ζητώντας την αποτελεσματική προστασία της διαδικασίας αλλά και την αντικατάσταση με άλλους όσων συμβολαιογράφων δεν ήθελαν να συμμετέχουν.
Από την περασμένη Τετάρτη και στο εξής θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ήδη η διαδικασία μετάπτωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κινείται με ταχείς ρυθμούς. Ο στόχος είναι τον Απρίλιο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν να προσεγγίσουν όσο είναι δυνατόν τον στόχο των 1.000 τον μήνα που προβλέπει η Εκθεση Συμμόρφωσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%af-%cf%80%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-15000-%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b1/ar-BBJQmSs?ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου