Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

10% μείωση συντάξεων και 5 δις νέα μέτρα λιτοτητας δίνει η κυβέρνηση για συμφωνία

Κακό σενάριο εξυφαίνεται στον ορίζοντα για την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη πηγή υπάρχει μια διάθεση από τις 2 βασικές εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης και να κλείσει η αξιολόγηση σε βάρος της χώρας μας όπως συνήθως.
Βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος ουτε το συμβιβαστικό σενάριο να μην υλοποιηθεί και η Γερμανία να μπλοκάρει η διαδικασία οδηγώντας σε ένα ανεξέλεγκτο Grexit δεδομένο για το οποίο δενπροετοιμάζεται κάνεις Μνημονιακός πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ
Όπως και αν έχει δεν μπορεί να κλείσει το θέμα στις 26 Ιανουαρίου του 2017 και το πιθανότερο σενάριο είναι στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 να οριστικοποιηθεί η συμφωνία των δανειστών για την ελληνική αξιολόγηση.
Η Ελλάδα θα δεχθεί την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 – 6.000 ευρώ και μείωση των
συντάξεων κατά -10% ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ μέτρο που θα συνδέεται με τον δημοσιονομικό κόφτη και αφορά στην δημιουργία πρωτογενή πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση προθυμοποιείται τα μέτρα αυτά να φτάσουν ακόμη και στο ύψος των 5 δισεκ. χωρίς όμως να ψηφιστούν. Η Ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι αν υπάρξει πίεση να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή τότε θα ζητηθεί (και από το ΔΝΤ) κυρίως από την Γερμανία να ανακοινωθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ως μια πρόταση πακέτο για την Ελλάδα που θα βοηθήσει να περάσει η λιτότητα από την Βουλή.
Επιπρόσθετα η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορουσε να αποδεχτεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος να ανακοινωθούν αλλά να εφαρμοστούν μετά από εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια το 2018. Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα ανακοινώσει την δέσμη μέτρων λιτότητας 5 δισεκ.για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δεν θα χρειαστεί να τα ψηφίσει,
Η λύση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα την δεχθεί η Γερμανία.
Αποικία χρεους
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμπεριλαμβάνονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ανακοινώθηκαν προκαλούν τα πρώτα χρόνια επιβάρυνση και μόλις το 2060 ένα κάποιο μικρό όφελος. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορεί να είναι μια νέα επιμήκυνση του χρέους και το πάγωμα της αποπληρωμής των δόσεων για μεγαλύτερα διαστήματα ενώ οι τόκοι θα πληρωθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Ο κίνδυνος ονομάζεται Γερμανία και κόντρα Γερμανίας με ΔΝΤ ως προς τον χρόνο υλοποίησης των ελληνικών μέτρων λιτότητας και προφανώς αν αυτό συμβεί η αξιολόγηση θα καθυστερήσει να κλείσει.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει μια αποικία χρέους βυθισμένη στην ατέρμονη λιτότητα αιχμάλωτη για πάντα.
http://papaioannou-giannis.net/2017/01/12/10-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-5-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BB%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...