Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Θου Βου, Φαλακρός πράκτωρ: Επιχείρηση WikiLeaks

Στα νουάρ μυθιστορήματα, συνήθως, το κακό, εντέλει, χάνει!
Σίγουρα δεν μπορείς να εντοπίσεις τον… δολοφόνο από τα πρώτα κεφάλαια, αλλά σιγά-σιγά η κατάσταση ξεκαθαρίζει. Η πραγματικότητα, βέβαια, ξεπερνά κάθε φαντασία, ιδιαίτερα αν ο δολοφόνος είναι… οικονομικός! Δεν έχει, λοιπόν, κανένα νόημα να ψάχνουμε ποιος έκανε την υποκλοπή, αλλά να δούμε τις επιπτώσεις της.
«Στην οργισμένη απάντησή της, η Κριστίν Λαγκάρντ μόνον ανοικτά δεν τον κατηγόρησε [σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα] ότι υπέκλεψε τις συνομιλίες και διέρρευσε την ηχογράφηση», γράφουν οι Financial Times. Και η ΕΥΠ, βέβαια, έσπευσε να διαψεύσει κάθε ευθύνη της, τονίζοντας ότι χρειάζεται…
«εισαγγελική παραγγελία» για να κάνει υποκλοπές – σιγά που θα υποστήριζαν και οι δύο κάτι διαφορετικό!
Τα WikiLeaks, πάντως, σε ό,τι έχουν δημοσιεύσει έως σήμερα δεν έχουν διαψευστεί – το αντίθετο: σε πάρα πολλές περιπτώσεις (από τα ημερολόγια του Γκουαντάναμο μέχρι την παρακολούθηση της Μέρκελ από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή τους φορολογικούς «παραδείσους» του Λουξεμβούργου) όχι μόνο έπεσαν διάνα, αλλά δημιούργησαν πολιτικό ζήτημα.
Το ερώτημα, όμως, στην περίπτωση των συνομιλιών Τόμσεν και Βελκουλέσκου, είναι ποιος κερδίζει από αυτή τη δημοσιοποίηση μια και, επί της ουσίας, οι διάλογοι δεν είναι και τόσο αποκαλυπτικοί! Επιβεβαιώνεται, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που γνωρίζουμε όλοι: ότι οι συνωμοσίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και τι, περίπου, επιδιώκει το ΔΝΤ.
Δεν μάθαμε, όμως, απολύτως τίποτα για το πώς βλέπουν το ρόλο του Ταμείου οι Γερμανοί ή οι άλλοι εταίροι μας. Ούτε, βέβαια, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι Τόμσεν και Βελκουλέσκου είναι οι… δαίμονες, κόντρα στους… αρχάγγελους Κοστέλο και Βίζερ – τη δουλειά τους κάνουν όλοι. Οι «σκληροί» του σήμερα είναι οι «καλοκάγαθοι» του αύριο με τις μεταξύ τους συμμαχίες να εναλλάσσονται ανάλογα με το θέμα: φορολογικό ή ασφαλιστικό, «κόκκινα δάνεια» ή και άλλα σκληρά μέτρα!
Οι πολίτες, όποιος και αν είναι ο «καλός», καλούνται να πληρώσουν 5,4 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους, έως το 2018. Οι θεσμοί θεωρούν τις τέσσερις πηγές εσόδων (φορολογικό, ασφαλιστικό, νέα μέτρα και «κόκκινα δάνεια») ως συγκοινωνούντα δοχεία! Λιγοστεύουν τα έσοδα από κάποια πηγή; Αυξάνονται σε κάποια άλλη! Οι εκτιμήσεις τους για το πώς θα εξασφαλίσουν καλύτερη… αφαίμαξη από τους πολίτες καθορίζουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, χωρίς να απουσιάζουν, βέβαια, και εσωτερικές αντιθέσεις. Για παράδειγμα, στο ΔΝΤ η ηγετική του ομάδα (Λαγκάρντ, Τόμσεν, Λίπτον, κ.ά.) θέλουν την παραμονή του Ταμείου στην Ευρώπη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως αυτές των BRICKS, θέλουν την αποχώρησή του με γρήγορη είσπραξη των χρημάτων που έχουν επενδύσει. Αυτές οι εσωτερικές αντιθέσεις επηρεάζουν αλλά και επηρεάζονται από την κατάσταση των οικονομιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.
Κάπου εκεί αρχίζουν να εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, χάκερ και παρακράτος. Η τηλεφωνική επικοινωνία Τόμσεν - Βελκουλέσκου φαντάζει ως παρωνυχίδα στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν: Το Der Spiegel αποκάλυψε, μόλις χθες βράδυ, ότι η Γερμανία φέρεται να κατασκόπευε μια σειρά διεθνείς οργανισμούς στην Ουάσινγκτον με προεξέχοντα το ΔΝΤ! Σύμφωνα με το Spiegel οι Γερμανοί κατασκόπευαν ακόμα τη NASA, τον OPEC, την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το Ισραήλ, όπως και τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας και του Βελγίου! Μύλος –ο ένας παρακολουθούσε τον άλλο! Λίγο νωρίτερα, πάλι τα WikiLinks, είχαν αποκαλύψει τα Panama Papers, με χιλιάδες εμπλεκόμενους πολίτες και εταιρείες υπεράνω υποψίας…
Το ποιος τελικά θα αποκομίσει κέρδη δεν είναι σίγουρο. Το παιχνίδι έχει ανοίξει ανορθόδοξα. Και σε ένα τέτοιο παιχνίδι συνήθως κερδίζει ή ο πιο γρήγορος (να προλάβει τον άλλο στον ύπνο…) ή όποιος διαθέτει πολλές εφεδρείες -το ΔΝΤ στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Οι πανηγυρισμοί, λοιπόν, στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς που δεν αφορούν την κοινωνία. Αυτό που θα μετρήσει είναι τα μέτρα που θα έρθουν. Και αυτά θα κληθούν να τα πληρώσουν οι πολίτες – κανένας άλλος.
Καλά, λοιπόν, τα Wikileaks, άλλος, όμως, θα πληρώσει το μάρμαρο!...
 http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου