Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πάνω από €100δισ. βρώμικου χρήματος “ξεπλένονται” ετησίως

Η Γερμανία θεωρείται Ελ Ντοράντο για τους εγκληματίες που θέλουν να ξεπλύνουν χρήματα τους, σύμφωνα με μια μελέτη από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι προσφορές για ξέπλυμα χρήματος που λαμβάνουν χώρα εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα σε μεγάλο βαθμό είναι...
απαρατήρητες στη Γερμανία – δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των παράνομων επιχειρήσεων δε θα βρεθεί ποτέ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της έκθεσης.
Αυτές οι παράνομες συναλλαγές πραγματοποιούνται στην αγορά κατοικίας, εμπορίας αυτοκινήτων και στην αγορά της τέχνης – περίπου 15.000 με 28.000 πιστεύεται ότι λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο.
Η έκθεση εκτιμά ότι ο όγκος των χρημάτων που νομιμοποιούνται στη Γερμανία κάθε χρόνο,

συμπεριλαμβανομένων των τομέων της γαστρονομίας και στοιχημάτων, είναι πάνω από 100 δις € – σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
Ο καθηγητής D. Bussmann, από το Martin Luther University στο Halle, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, είπε ότι «ο συνολικός όγκος του ξεπλύματος χρήματος στους οικονομικούς και μη χρηματοπιστωτικούς τομείς στη Γερμανία μαζί υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια € και είναι πιθανώς περισσότερο από € 100 δις ετησίως. ”
Το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε πρόσφατα ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η οποία σε μεγάλο βαθμό διεξάγεται σε κρατικό επίπεδο.
Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ελκυστική ως προς το ξέπλυμα χρήματος, λόγω της οικονομικής ευρωστίας της, με τα περισσότερα από τα χρήματα να έρχονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με την έκθεση.
Ως αντίμετρο το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα ανώτατο όριο € 5.000 για το ποσό των χρημάτων που μπορεί κανείς να πληρώσει με μετρητά σε μία μόνο συναλλαγή. Αλλά, όταν τα σχέδια ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν σφοδρή η δημόσια αντίδραση.
Αντί για ένα αναγκαίο μέτρο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, πολλοί άνθρωποι το είδαν ως μια προσπάθεια από το κράτος να αυξήσει την ικανότητά της να εξετάζει τις προσωπικές υποθέσεις των πολιτών. 
http://kapistri.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΑΔΕ: Περίπου 1 εκατομμύριο υπόχρεοι ακόμα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση

Περίπου 958.000 φορολογικές δηλώσεις απομένουν για να υποβληθούν με την προθεσμία να λήγει στις 28 Αυγούστου μετά και την τελευταία παράταση...