Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ευχολόγια για συμφωνία αλλά... αδιέξοδο –Το ΔΝΤ θέλει σκληρότερα μέτρα

Στην πλέον κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται η ελληνική διαπραγμάτευση: μπορεί όλες οι πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη επίτευξης λύσης, καμία ωστόσο δεν δείχνει, ακόμη και τώρα, έτοιμη να εγκαταλείψει τις ...κόκκινες γραμμές της. 
Το αδιέξοδο αυτό καταγράφηκε και στη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κλίμα που μεταφέρεται από διαφορετικές πηγές στο newpost.gr.  Το ΔΝΤ εμφανίσθηκε πολύ σκληρό στις απόψεις του, εξοργισμένο, όπως μας μεταφέρθηκε, από τη διαρροή στα wikileaks, διαρροή την οποία χρεώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην ελληνική πλευρά! Θέτει πιεστικά στους Ευρωπαίους το θέμα του
χρέους, πολύ περισσότερο τώρα γιατί -όπως το νέο καταστατικό του διεθνούς οργανισμού προβλέπει άλλωστε- ηΚριστίν Λαγκάρντ δεν μπορεί να φέρει στο πανίσχυρο Δ.Σ. το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ρήτρα βιωσιμότητας του χρέους. (Πότε θα συγκληθεί το Δ.Σ. δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό). 
Τα μέτρα που ζητά το Ταμείο είναι σκληρά, εκεί όμως που ξεπερνά κάθε όριο, είναι στο ασφαλιστικό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ της χώρας μας, την ώρα που οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ πιέζουν για μέτρα ισοδύναμα με το 3% του ΑΕΠ ! Η διαφορά είναι τεράστια, δεν μπορεί να καλυφθεί, σχολίαζε πηγή που έχει γνώση των σχετικών συνομιλιών. 
Στην άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι, ακριβέστερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν συζητούν για το χρέος τώρα, αλλά δεν συζητούν και για πρόγραμμα, χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Και εν μέσω των διασταυρούμενων αυτών... πυρών, η ελληνική κυβέρνηση, με βασική θέση της, τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου («τίποτε λιγότερο, αλλά και τίποτε περισσότερο», κατά το γνωστό μότο). 
Πού θα μπορούσαν να συναντηθούν τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, είναι το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται. Μια λύση που έχει σημειωτέον εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι να παραμείνει σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, χωρίς δηλαδήχρηματοδοτική στήριξη. Στην περίπτωση αυτή θα καλείτο ο ESM να καλύψει το κενό που θα άφηνε πίσω του το Ταμείο. Και η, ενδιάμεση, αυτή λύση προσκρούει όμως στην άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που δεν θέλει να ακούει μια τέτοια πρόταση. 
Πριν  σπεύσει να συμπεράνει κάποιος ότι όλα είναι... μαύρα, θα πρέπει πάντως να δει και τη μεγάλη εικόνα. Και αυτή περιλαμβάνει το προσφυγικό και τη διαχείρισή του, όπως βέβαια και το επικείμενο δημοψήφισμα για το Brexit. Δύο πολύ μεγάλα ζητήματα δηλαδή, που πιέζουν την Ευρώπη να μην έχει ανοιχτό και ένα τρίτο, αυτό του ελληνικού προγράμματος...
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...