Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Τσίπρας σε Μέρκελ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα αν δεν χαλαρώσετε τα μέτρα

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε φίλους και πολέμιους του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων, σχολιάζονται σήμερα από τα γερμανικά ΜΜΕ.
Όπως τονίζει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου καυτηριάζει τη σύνδεση της οικονομικής κρίσης με το προσφυγικό, σε υψηλούς τόνους και με αφορμή πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Υπάρχουν παρακλήσεις, τις οποίες δεν μπορείς να απορρίψεις, γιατί εμπεριέχουν ένα στοιχείο απειλής. Αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος "παρακαλεί"
τώρα την Μέρκελ να απαλύνει την πίεση για μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση εκφράζει φόβους για αποσταθεροποίηση στη χώρα του, όπως ανέφερε ο Τσίπρας, αποκρύπτοντας μόλις και μετά βίας την απειλή. Το κόλπο πιάνει. Γιατί αν υπάρχει κάτι που απεύχεται η καγκελάριος, αυτό είναι μία αποσταθεροποίηση της Ελλάδας στο προσφυγικό ανάχωμα που με τόση προσπάθεια έχει υψωθεί στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.
Ποιο είναι, όμως, το «δια ταύτα» για τον αρθρογράφο της Welt;
Όπως αναφέρει, «φαίνεται ότι παράλληλα με τις προσφυγικές ροές εκδηλώνεται και μία "φάλλαγα εκβιασμών", η οποία αρχίζει από τον Βόσπορο, περνάει από τις αναδυόμενες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κινείται προς την κεντρική Ευρώπη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι επικριτές του ευρώ».
Ωστόσο, σημειώνει, «το συμπέρασμα αυτό είναι βεβιασμένο. Διότι η πραγματική αιτία της δραματικής κλιμάκωσης είναι μία μαζική μετακίνηση πληθυσμών, η οποία δεν σχετίζεται ούτε με το ευρώ, ούτε με την αποτυχία όσων διαφεντεύουν τα δημοσιονομικά της νότιας Ευρώπης να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις. Είναι μία αποσύνθεση του κράτους, η οποία εκδηλώνεται στο νότιο άκρο της Ευρώπης και απειλεί να εξαπλωθεί ενδημικά προς τον Βορρά».
Όπως υπογραμμίζει, για να σταματήσει θα χρειαστούν χρήματα, «είτε μιλάμε για ευρώ, είτε για γερμανικά μάρκα και θα απαιτηθεί μία ψυχρή και πραγματιστική πολιτική ισχύος- ακόμα και απέναντι στους εκβιαστές».
 http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...