Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ασφαλιστικό και φορολογικό πνίγουν επιχειρήσεις και μισθωτούς

Χαμένοι στη μετάφραση και το ογκώδες φορολογικό βρίσκονται φοροτεχνικοί και λογιστές σε όλη τη χώρα από τη στιγμή που αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση. Στις 180 σελίδες του νομοσχεδίου συναντά κανείς επιβαρύνσεις, αυξήσεις συντελεστών, επιπλέον φόρους και οι ειδικοί αναζητούν "με το κιάλι" τις διατάξεις εκείνες που καθιστούν το 99% των φορολογουμένων κερδισμένους από τη νέα φορολογία", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου μιλά στο NEWS 247 για το "πλασματικό" αφορολόγητο και το τέχνασμα της μείωσης φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων το εισόδημα συρρικνώνεται όμως δραματικά μέσω του νέου ασφαλιστικού.

Με πίνακες επί πινάκων και παραδείγματα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες αναζητούν να εξακριβώσουν ποιο θα είναι το τελικό "χαράτσι" που θα κληθούν να καταβάλουν με το νέο νομοσχέδιο "Αν έχεις να μαζέψεις 1,8 δισ από την άμεση φορολογία, 1,8 δισ από το ασφαλιστικό και 1,8 δισ από την έμμεση το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι πολύ λογικό να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν όλοι" σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Δεν υπάρχει πραγματικό αφορολόγητο

Μπορεί οι εξαγγελίες της κυβέρνησης να αναφέρουν πως το αφορολόγητο διατηρήθηκε στις 9.000€, όμως αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Μέχρι πρότινος, μισθωτοί και συνταξιούχοι προστατεύονταν από το αφορολόγητο, όποιο και αν ήταν το ύψος του, ενώ φορολογείτο μόνο το ποσό από εκεί και πάνω με τον ανάλογο συντελεστή. Αν δηλαδή το αφορολόγητο ήταν στις 10.000€ και κάποιος εμφάνιζε εισόδημα 12.000€, ο φόρος που του αναλογούσε θα υπολογιζόταν επί του ποσό που υπερβαίνει αυτό το αφορολόγητο, εν προκειμένω επί των 2000€.
Ουσιαστικά, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μια έκπτωση φόρου ύψους 2000€ εφάπαξ και όχι αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει πως ο φόρος που του αναλογεί προκύπτει στο σύνολο των εισοδημάτων του με συντελεστή 22% (ως 20.000€) και από το ποσό που προκύπτει αφαιρούνται οι 2000€ της έκπτωσης. "Μια εφάπαξ έκπτωση φόρου, η οποία άνετα μπορεί 'μεθαύριο' από 2000€, να γίνει 1500€ και να σου πει η κυβέρνηση εγώ δεν αύξησα τους συντελεστές" σημειώνει ο φοροτεχνικός.
© Παρέχεται από: News247.gr
Ο κ. Χατζηγεωργίου επισημαίνει άλλη μια παράμετρο που παραμένει "νεφελώδης" και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και μισθωτούς και συνταξιούχους που δικαιούνται του αφορολόγητου να πληρώσουν τελικά φόρο. "Η εφάπαξ έκπτωση φόρου ενεργοποιείται με την προϋπόθεση ότι θα μαζέψει ο φορολογούμενος τις αποδείξεις, των ύψος των οποίον θα οριστεί μεταγενέστερα σε άλλο νομοσχέδιο" αναφέρει συγκεκριμένα.
Τέλος, σε ό, τι αφορά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ο φοροτεχνικός εξηγεί πως πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τα τεκμήρια, τα οποία αν και η κυβέρνηση δήλωνε πως θα καταργηθούν, παραμένουν.

Γδύνουν τις επιχειρήσεις από το σύνολο των εσόδων τους

Στο κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών η φορολόγηση είναι από το πρώτο ευρώ. "Φαινομενικά η ατομική επιχείρηση με έσοδα ως 30.000€ είναι κερδισμένη. Λέω φαινομενικά, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι που λέγεται ασφαλιστικό. Μπορεί να κερδίζει κανείς 4% στο φορολογικό, αλλά ενδέχεται να πληρώσει πενταπλάσιο ποσό σε ασφαλιστικές εισφορές" σημειώνει ο φοροτεχνικός που υπενθυμίζει πως από το 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές θα γίνονται βάσει φορολογητέων κερδών.
Το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς, ενδέχεται ανά περίπτωση να φτάσει ακόμη και το 38% επί των κερδών ενός επαγγελματία. "Ξεκινάς από τα μισά και μπορεί να στα παίρνει όλα" σημειώνει χαρακτηριστικά ο φοροτεχνικός, αφού στα βάρη πρέπει κανείς να συνυπολογίσει, φόρο και προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης. "Σε ποσά πέριξ των 40.000€ φτάνει να σου παίρνει ως το 90% των κερδών και με τις προκαταβολές, ταμειακά μπορεί να σου παίρνει και το 100%" αναφέρει.
© Παρέχεται από: News247.gr
Μάλιστα, ο κ. Χατζηγεωργίου σημειώνει εδώ πως η επιβολή capital control και η σύνδεση των τραπεζικών πληρωμών με το αφορολόγητο εγκλωβίζει τους μικρούς επαγγελματίες, το μέλλον των οποίων μοιάζει αβέβαιο. Διότι, η κυβέρνηση προχωρά σε φοροαφαίμαξη, την ίδια ώρα που τα περιθώρια φοροδιαφυγής (κανείς δεν την επικροτεί, την ίδια ώρα όμως δεν μπορεί να βρει λογική σε φορολογικό που αφαιρεί το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης) εξανεμίζονται.

Η παγίδα μισθωτών υπηρεσιών σε συνδυασμό με "μπλοκάκι"

Μια ακόμη πικρή ιστορία τέλος,  είναι η φορολογία για παροχή υπηρεσιών, το λεγόμενο μπλοκάκι. Μέχρι σήμερα, το μπλοκάκι και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία φορολογούνταν ξεχωριστά. "Αν μέχρι χτες είχε κανείς εισοδήματα από μισθωτή υπηρεσία 20.000€ και έξτρα 5000€ με μπλοκάκι, φορολογούνταν ξεχωριστά. Από του χρόνου θα φορολογείται στο σύνολο, δηλαδή για εισόδημα 25000" αναφέρει ο φοροτεχνικός.
Με αυτή την αλλαγή, ο φορολογούμενος ανεβαίνει αυτομάτως κλίμακα και έτσι καλείται να πληρώσει φόρους 29%, αντί για 22% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο εξαιρεί αυτή την κατηγορία εργαζομένων και από την εφάπαξ έκπτωση φόρου.
Τέλος, σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, αν τεθεί σε εφαρμογή ο ΕΦΚΑ (ενιαίος φορέας ασφάλισης), ο ίδιος εργαζόμενος θα πληρώσει ξεχωριστά το ποσό που του αναλογεί ως μισθωτός και εκείνο που προβλέπεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Μια έξτρα επιβάρυνση δηλαδή, αφού μέχρι σήμερα, εργαζόμενοι μισθωτών υπηρεσιών μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις αντίστοιχες εισφορές τους στον ΟΑΕΕ.
 http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...