Σάββατο 23 Απριλίου 2016

El-Erian: Ήρθε η ώρα για μείωση χρέους στην Ελλάδα

Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Με τα ταμειακά διαθέσιμα υπό σοβαρές πιέσεις, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει να πληρώσει το
χρέος της τους επόμενους μήνες. Έτσι, ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, βρίσκεται σε εξέλιξη - η οποία μπορεί κάλλιστα να παράγει μια ακόμη βραχυπρόθεσμη λύση. Ωστόσο το να παρατείνουν οι πιστωτές την κατάσταση της οριακής επιβίωσης της Ελλάδας δεν είναι η μοναδική λύση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για λάθος προσέγγιση. Αυτά συμπεραίνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed

El-Erian σε εκτενές άρθρο του στο Project Syndicate υπό τον τίτλο 'Ήρθε η ώρα για μείωση χρέους στην Ελλάδα ' (It rsquo;s time for debt reduction in Greece), στο οποίο επισημαίνει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λάθος τακτική των θεσμών στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως εξηγεί ο
El-Erian, όταν μία χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, έχει στη διάθεσή της πέντε βασικούς 'ελιγμούς ': ο πρώτος είναι να εξαντλήσει τα αποθεματικά της που έχει εξοικονομήσει από άλλους καλύτερους καιρούς, ο δεύτερος να ζητήσει εξωτερική βοήθεια προκειμένου να καταφέρει να πραγματοποιήσει τις πληρωμές της κι ένας τρίτος είναι να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας που θα απελευθερώσουν πόρους για τις πληρωμές δανείων.
Τέταρτον, μια χώρα με ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα μπορεί επίσης να εφαρμόσει στρατηγικές για να τονώσει την οικονομική
ανάπτυξη, δημιουργώντας έτσι ένα οριακό εισόδημα που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για μέρος των πληρωμών. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργήσει, μπορεί να προωθήσει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές (συμπεριλαμβανομένης της συναλλαγματικής ισοτιμίας) ή να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο El-Erian αν μια χώρα είναι ήδη πολύ βαθιά χρεωμένη, διαπιστώνει ότι ακόμα και αν προσπαθήσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να χρησιμοποιήσει τα τέσσερα πρώτα 'εργαλεία ' της, δεν είναι ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι αυτό είναι αρκετό. Υπό τις συνθήκες αυτές, η εξάρτηση ενός κράτους από τη λιτότητα για να απελευθερώσει πόρους για την εξυπηρέτηση του χρέους, καταπνίγει την οικονομική
ανάπτυξη. Και μεταρρυθμίσεις χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούν να αποδώσουν αρκετά γρήγορα για να αντισταθμιστεί ο υφεσιακός αντίκτυπος.
'Κυβέρνηση και δανειστές έχουν περιέλθει σε ένα χρονοβόρο κύκλο διαπραγματεύσεων με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία μαγική λύση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ', υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, τονίζοντας παράλληλα ότι το τέλμα αυτό στο οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό πρόγραμμα καθιστά την αξιοπιστία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υπό αμφισβήτηση.
Πράγματι, στην Ελλάδα το
χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν τη λιτότητα, ενώ η ανεργία στους νέους παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για ένα ανησυχητικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ο El-Erian ήταν χειρότερες από αυτές της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου αλλά και της Ισλανδίας.
Καταλήγοντας, ο El-Erian υπογραμμίζει: Παρατείνοντας τον χρόνο της διαπραγμάτευσης, δεν θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση και οι πιστωτές της πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μείωσης του χρέους που θα υποστήριζε τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, θα βοηθούσε στην επαναλειτουργία των 'μηχανών ' της ανάπτυξης και θα καθιστούσε τις οικονομικές υποχρεώσεις της σύμφωνες με τις δυνατότητές της. Μια τέτοια προσέγγιση, η οποία ήδη προωθείται από το ΔΝΤ, θα ενισχύσει σημαντικά τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Αν η ξεκάθαρη οικονομική λογική για κάποιο λόγο δεν παρέχει επαρκή κίνητρα για τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να υποστηρίξουν τη μείωση του χρέους, σίγουρα θα το κάνει ο πρωταρχικός ρόλος της χώρας στην ιστορική κρίση των προσφύγων της Ευρώπης. Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, είναι καιρός οι δανειστές να δώσουν στην Ελλάδα τη βοήθεια που χρειάζεται, με τη μορφή ενός σωστού σχεδίου ανάπτυξης προσανατολισμένου γύρω από τη μείωση του χρέους.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...