Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ο 'σύντροφος' Γιούνκερ κατά Σόιμπλε και υπέρ της Ελλάδας

"Σύντροφο Γιούνκερ" αποκαλούσαν στο ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος έχει πάρει το μέρος της Ελλάδας ουκ ολίγες φορές στις διαπραγματεύσεις, όπως έκανε και σήμερα, δύο ημέρες πριν το Eurogroup δηλώνοντας πως "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα" και ότι: "Δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ", δύο ημέρες  πριν το Eurogroup. Οι δηλώσεις αυτές βέβαια δε γίνονται για δικό μας χατήρι, αλλά αποτυπώνουν μία κόντρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία όμως το Μαξίμου ελπίζει ότι θα
αξιοποιήσει διαπραγματευτικά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας στη Βουλή επικαλέστηκε τις δηλώσεις Γιουνκερ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ειδικότερα στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr ότι η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ότι θεωρεί ότι δεν χρειάζονται. Παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί και ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, δηλώνει όμως ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία. Η επιλογή για automatic reprofiling θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας, προσθέτει.
Ζητά να δοθεί χώρος και χρόνος στην Ελλάδα και αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος, τονίζοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες. Δηλώνει μάλιστα ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Αναφέρει επίσης ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει, αλλά απέκλεισε το ονομαστικό κούρεμα του χρέους.
Ο κ.Γιούνκερ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που όπως σημειώνει έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Η κ.Λαγκάρντ, όπως είπε στη δική της συνέντευξη στη Le Figaro θα συμμετέχει στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Αμστερνταμ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί. "Αυτό που ελπίζω» πρόσθεσε «είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ότι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, λέει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά» και διαμηνύει ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.
Παραδέχεται ωστόσο πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.
Χρειάστηκε πάντως να ερωτηθεί δις πριν απαντήσει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ότι τα WikiLeaks δεν ενόχλησαν τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Στο Μαξίμου συνδυάζουν τις σημερινές δηλώσεις Γιουνκερ με τις χθεσινές του αντιπροέδρου της Κομισιόν αρμόδιου για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις πως «βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αλλά και με την αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat που αναμένονται θετικά για την ελληνική οικονομία και στα οποία αναφέρθηκε ο κ.Τσίπρας κατά τη χθεσινή του επικοινωνία με την 'Ανγκελα Μέρκελ- αν και γερμανικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος στην καλύτερη περίπτωση έδειξε... κατανόηση και συμπάθεια.
Οι πληροφορίες θέλουν την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να επικυρώνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...