Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Χορήγηση 83 εκατ. ευρώ από Ε.Ε. στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Τη χορήγηση 83 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ποσό θα διατεθεί άμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕγια τους Πρόσφυγες (UNHCR), στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και σε έξι διεθνείς ΜΚΟ.  Οι εταίροι αυτοί θα συνεργαστούν με ελληνικές ΜΚΟ που διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση της κατάστασης επί τόπου. Η βοήθεια αφορά την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, τρόφιμα, καλύτερες συνθήκες υγιεινής, χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για παιδιά και προσωρινά καταλύματα.

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ε.Ε,, στόχος του οποίου είναι να βοηθά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν κρίσεις, όπως τη μεγάλη εισροή προσφύγων.
«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ευρώπη. Τα πρώτα έργα που υλοποιούνται επί τόπου αποτελούν απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας που συνεργάζονται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές ΜΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα παρέχεται με καλά συντονισμένο και συγκροτημένο τρόπο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. 
O Eπίτροπος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και, μαζί του, καθώς και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, επισκέπτονται τα έργα υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, από το 2015, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 181 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιπλέον των 509 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο αυτών των Ταμείων για το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα 2014-2020.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τα 83 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας που χορήγησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, τα 20 εκατ. θα απορροφηθούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρότι τα 80 εκατ. που έχει ήδη λάβει ο οργανισμός δεν έχουν αξιοποιηθεί, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε: «Το πρώτο συμβόλαιο αφορούσε τη δημιουργία 20.000 θέσεων με επιδότηση ενοικίου. Έγινε αργό ξεκίνημα αλλά τώρα υπάρχει επιτάχυνση στην εφαρμογή του. Όσον αφορά το σημερινό δεύτερο συμβόλαιο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα το εφαρμόσει».
Ανέφερε ακόμη πως η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται στην Ελλάδα, δίνεται σε «αναγνωρισμένους» οργανισμούς που γνωρίζουν πως πρέπει να δαπανάται με τον καλύτερο τρόπο η ευρωπαϊκή βοήθεια, έτσι ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των μεταναστών.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ αγωνίζεται για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis

Το Κίνημα Αλλαγής με τα στελέχη του, δίνουν τον αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis. Όλα πρέπει να γίνουν στα πλαίσ...