Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Το χρέος της Ελλάδας και το ορόσημο του Ιουλίου

Τι χρωστά το ελληνικό δημόσιο έως τα τέλη του 2016 και γιατί ο Ιούλιος μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή του Grexit
Μία συνολική εικόνα και μάλιστα σε ορίζοντα 43 ετών των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους προς τους δανειστές του, είτε αυτοί είναι «απλοί» επενδυτές, είτε οι θεσμοί, παρουσιάζει η «Wall Street Journal». Ο εν λόγω – διόλου ευχάριστος, ομολογουμένως – πίνακας επανέρχεται στο προσκήνιο, με δεδομένο την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, η οποία μοιάζει
να σκαλώνει σε αρκετά θέματα, θέτοντας, τουλάχιστον για κάποιους, υπό αμφισβήτηση και την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τους δανειστές εντός των προκαθορισμένων χρονικών ορίων.
Αν και για πολλούς η σημαντικότερη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, μία προσεκτικότερη παρατήρηση του συγκεντρωτικού πίνακα της «WSJ» αποδεικνύει ότι μέχρι τότε, η Αθήνα θα πρέπει να έχει «βρει» περισσότερα από 11 δισ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει και τους ιδιώτες επενδυτές. Το γεγονός, πάντως, ότι πρόκειται για δανειακές υποχρεώσεις που προέρχονται από έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με νέες εκδόσεις – εφόσον φυσικά το αποδεχθούν οι επενδυτές – πιθανώς να προσφέρει μία μικρή ανάσα στα ελληνικά δημόσια ταμεία.
Συνολικά και για το διάστημα 6 Μαΐου έως και 7 Δεκεμβρίου 2016, οι συνολικές ανάγκες αποπληρωμών ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά απόλυτα κατανοητό ότι απουσία συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης – όχι μόνο της τρέχουσας αλλά και των επόμενων – η Ελλάδα μάλλον δεν θα κατορθώσει να κερδίσει τον τίτλο του... καλοπληρωτή.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...