Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Μυστικές επαφές ΗΠΑ με Β. Κορέα

Πριν από περίπου δύο μήνες αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας συναντήθηκαν μυστικά στο ξενοδοχείο Hilton της γερμανικής πρωτεύουσας, γνωστής για τις ψυχροπολεμικές ίντριγκες και ιστορίες κατασκοπίας. Η συνάντηση στο Βερολίνο κατέληξε σε μια πρόταση-έκπληξη που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστή.

Οπως αποκάλυψε το περιοδικό «Newsweek», έπειτα από δεκαετίες εχθρικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ο δικτάτορας της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έτεινε χείρα φιλίας ζητώντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και δείχνοντας πρόθυμος να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οπως ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος από τους συμβούλους του, η Πιονγιάνγκ ήταν έτοιμη να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων για έναν χρόνο με αντάλλαγμα την αναστολή των ετήσιων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας.

Η χρονική συγκυρία ήταν σημαντική, αφού ήλθε έναν μήνα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τερματισμό της κορεατικής σύγκρουσης -όταν η Ουάσιγκτον έβαλε στο τραπέζι και το ζήτημα

του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγραμματος- αλλά και τον ισχυρισμό της Πιονγιάνγκ για δοκιμή βόμβας υδρογόνου.


Οι προτροπές
Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα απέναντι στη Βόρειο Κορέα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να συμφωνήσει με την τελευταία πρόταση της Πιονγιάνγκ.

Φοβούνται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ευκαιρία για μια συμφωνία με τη Βόρειο Κορέα λόγω της λανθασμένης αντίληψης για την τρωτότητα της χώρας, της τεράστιας πολιτικής και οικονομικής επιρροής της Κίνας αλλά και της παραπλανητικής διεθνούς εικόνας του Κιμ ως ενός γραφικού δικτάτορα που θυμίζει περισσότερο χαρακτήρα «κακού» σε ταινία κινουμένων σχεδίων.

Στο χειρότερο σενάριο, όπως εξηγούν στον Ομπάμα, η πρόταση της Πιονγιάνγκ θα επιβραδύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα και θα επανεκκινήσει τις συνομιλίες για εκτόνωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Στο καλύτερο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία-ορόσημο που θα αφήσει ως κληρονομιά του ο Ομπαμα, όπως με την περίπτωση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και του ανοίγματος στην Κούβα.

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι εάν ο Λευκός Οίκος εμμείνει στην τωρινή στρατηγική, ο Κιμ θα μπορούσε να αποκτήσει έως και 100 βόμβες μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Κάθε φορά που κάνουν μια δοκιμή, μαθαίνουν τόσα πολλά περισσότερα», ανέφερε ένας πρώην αξιωματούχος της CIA στο «Newsweek».

Σε μια εποχή κατά την οποία ο Ομπάμα επισημαίνει τη σημασία της πυρηνικής ασφάλειας, το πρόσφατο άνοιγμα της Πιονγιάνγκ θεωρείται ως η τελευταία καλή ευκαιρία για επίτευξη ειρήνης ή, έστω, μεγαλύτερης σταθερότητας στην εύφλεκτη κορεατική χερσόνησο.

Ισως το μεγαλύτερο εμπόδιο για ειρηνευτικές συνομιλίες είναι η επιμονή των ΗΠΑ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο η Βόρειος Κορέα είναι βέβαιο ότι θα αντισταθεί χαρακτηρίζοντάς το εσωτερικό ζήτημα

http://www.ethnos.gr/



http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου