Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Οι Γερμανοί κατεβάζουν τις προσδοκίες ανάπτυξης στην Ελλάδα για το 2017

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Χαμηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2017 σε σχέση με την Κομισιόν αλλά και το ΔΝΤ, προβλέπουν στην κοινή εξαμηνιαία έκθεση προοπτικών τους επτά σημαντικά οικονομικά γερμανόφωνα think tanks, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Βερολίνο.
Συγκεκριμένα τα γερμανικά think tanks προβλέπουν για την ελληνική οικονομία το 2017 ανάπτυξη 1,4%, ενώ Κομισιόν και ΔΝΤ προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ. Πιο απαισιόδοξη ακόμα και από τα γερμανικά think tanks είναι η επιτροπή Σοφών (οικονομολόγων) της καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία προέβλεψε ανάπτυξη 0,8% το 2017 στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2016.
Σημειώνεται πως η οικονομική έκθεση των γερμανικά επτά think tanks δημοσιεύεται κατά
παραγγελία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας στο οποίο προϊσταται ο αντι-καγκελάριος κ. Sigmar Gabriel.
Πιο αισιόδοξες από τις γερμανικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2017 είναι εκείνες που δημοσίευσε η Κομισιόν πριν δύο περίπου μήνες.
Συγκεκριμένα, στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της (Φεβρουάριος 2016), η Κομισιόν προβλέπει βαθύτερη ύφεση φέτος (0,7% έναντι 0,4% που προβλέπουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι), αλλά μεγαλύτερη ανάπτυξη (2,7% έναντι 1,4% που προβλέπουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι).
Υπενθυμίζεται πως δύο μέρες πριν, δημοσιεύτηκε η έκθεση του ΔΝΤ στην οποία προβλεπόταν ύφεση 0,6% φέτος και ανάπτυξη 2,7% το 2017. Έτσι οι οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με εκείνες που εξέδωσε η Κομισιόν πριν δύο μήνες.
Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία τεράστια διαφορά, προπαντός για το επόμενο έτος, μεταξύ των προβλέψεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ, και εκείνων που κάνουν τα γερμανικά οικονομικά think tanks (1,3 ποσοστιαία μονάδα ή περίπου 2,2 δις. ευρώ).
Και αυτό γιατί Κομισιόν - ΔΝΤ βλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί με ρυθμούς κατά 50% μεγαλύτερους σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι γερμανοί οικονομολόγοι (2,7% βλέπουν Κομισιόν-ΔΝΤ έναντι 1,4% των γερμανικά think tanks).
Η επαλήθευση της μίας ή της άλλης πρόβλεψης θα έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για την πορεία επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων (και άρα των μέτρων που θα χρειαστούν), όσο και του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Την έκθεση υπογράφουν το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW), το Αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (WIFO), το ΚΟF(Ελβετία), το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (IW-Halle), το KielEconomics, το Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα (RWI ndash;Essen) και το Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών (Βιέννη).
 http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...