Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος στη σταθερότητα της χώρας, είναι ψήφος υπέρ της ενότητας του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης


Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της  Ελιάς- Δημοκρατική Παράταξη
Φίλες και φίλοι, στις 8 και 9 Μαρτίου στη Συνδιάσκεψή μας ιδρύσαμε την Ελιά τη Δημοκρατική Παράταξη. Συνδέσαμε την Ελιά με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατεβαίνει σε αυτή τη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών με υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιν Σουλτς και είναι υποχρεωμένο ιστορικά, εκφράζοντας την προοδευτική Ευρώπη, να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση και αυτό κάνει το Κόμμα, αυτό κάνουμε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.
Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη, θέλουμε να εκφράσει όλο το χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, όλο το πλάτος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Διαλέγω όμως ένα όρο που για εμένα σημαίνει πολλά: η Ελιά εκφράζει την Κεντροαριστερά της ευθύνης.

Τώρα με το ψηφοδέλτιο η Ελιά αποκτά πρόσωπο. Στην πραγματικότητα, αποκτά τα πρώτα 42 πρόσωπά της, που όλα μαζί και το καθένα χωριστά συμβολίζουν την ενότητα, την ανανέωση, την ποιότητα, το ήθος της συνεργασίας, την αντιπροσωπευτικότητά μας την πολιτική και την κοινωνική και κυρίως τη μαχητικότητα όλης αυτής της προσπάθειας.
Φίλες και φίλοι, ναι, το ΠΑΣΟΚ η Κοινοβουλευτική του Ομάδα αυτή η ηρωική ομάδα ανθρώπων που σηκώνει τέτοιο βάρος, συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία στην αρχή και με τη ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Τέτοιες Κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχουν περίπου σε 25 από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν κάπου έπρεπε να υπάρχει μια οικουμενική Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση όλων των υπεύθυνων εθνικών δημοκρατικών δυνάμεων, αυτό το μέρος είναι η Ελλάδα.
Τώρα όμως, ειδικά τώρα, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία που είναι ένα συντηρητικό Δεξιό Κόμμα να ακολουθεί το δρόμο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εμάς που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να ακολουθούμε το δρόμο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Τώρα, φαίνονται πολύ καθαρά και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αξιακές, ιδεολογικές, προγραμματικές διαφορές.
Η Ελιά, είναι η Δημοκρατική Παράταξη ιστορικά. Δεν πρόκειται για τίτλο, δεν πρόκειται για περιγραφή, πρόκειται για μια ιστορική αλήθεια. Αλλά οργανωτικά το σχήμα μας είναι ένα σημαντικό βήμα, δεν είναι το τελικό βήμα. Θα συνεχίσουμε μετά τις εκλογές γιατί θέλουμε πραγματικά τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
Όμως η ψήφος στις εκλογές, ιδίως στις ευρωεκλογές και συνδυαστικά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές- αλλά ας σεβαστούμε τις τοπικές και τις περιφερειακές κοινωνίες- η ψήφος λοιπόν στις ευρωεκλογές έχει σημασία. Γιατί πολλοί δηλώνουν ότι ανήκουν στο χώρο ανάμεσα στη συντηρητική Παράταξη και την κομμουνιστική Αριστερά. Αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Δεν είναι ίδιο να διεκδικείς απλώς την επιβεβαίωση της ύπαρξής σου στις ευρωεκλογές. Δεν είναι ίδιο να διεκδικείς την καταγραφή σου ως ένα «αντισυμβατικό» και «συμπαθητικό» σχήμα που λέει τις απόψεις του χωρίς να εξειδικεύει και χωρίς να ενοχλεί.  Και δεν είναι το ίδιο να κουβαλάς στην πλάτη σου το βάρος της διαχείρισης της κρίσης και της οριστικής εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο, με ασφάλεια και αποφασιστικότητα.
Γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε ότι στις εκλογές αυτές που έχουν τη θεσμική ιδιομορφία τους, τίποτε δεν είναι χαλαρό, γιατί εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μια ερμηνεία -συνδυαστική βεβαίως- του αποτελέσματος. Κάπως θα το προσλάβει η κοινωνία, ο Έλληνας πολίτης. Τίποτε δεν είναι χαλαρό. Και κυρίως τίποτε δεν μπορεί να είναι τεχνητά πολωμένο. Στο κάτω - κάτω της γραφής δεν ισχύει καν το bonus τον 50 εδρών που ισχύει για το πρώτο κόμμα στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να προβάλλει αυτό το ιδιόμορφο επιχείρημα.
Υπάρχει όμως ένα σημαντικότερο επιχείρημα που θέλω να σας πω εγώ: η στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ και των εταίρων του, που ξέρουμε ποιοι είναι, απέτυχε από τα αποδυτήρια. Και αυτό φαίνεται στη νευρικότητα, στη θλίψη, σε ένα λόγο αδιέξοδο που κινδυνεύει να γίνει –δεν θα πω αντεθνικός- αλλά σίγουρα αντιπαραγωγικός για τη χώρα μας, στην πιο κρίσιμη φάση της πορείας προς την έξοδο από την κρίση.
Έχει πολλή μεγάλη σημασία να ξέρουμε το νόημα της ψήφου υπέρ της Ελιάς στις εκλογές αυτές, στις 25 Μαΐου. Αλλά το προοίμιο είναι η 18η Μαΐου ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος στη σταθερότητα της χώρας. Είναι ψήφος για την ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι ψήφος υπέρ των προοδευτικών αντιλήψεων στο κυβερνητικό σχήμα, που είναι σχήμα εθνικής ανάγκης -όπως είπα- και είναι ψήφος υπέρ της ενότητας. Της ενότητας του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Το ΠΑΣΟΚ λένε κάποιοι «κρύβεται και υποστέλλει τα σήματά του;». Όχι, το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει, ενώνει, σέβεται, θέλει να το σέβονται, το ΠΑΣΟΚ όμως κυρίως μάχεται. Μάχεται μέσα στην Ελιά για τη Δημοκρατική Παράταξη και τη χώρα, μάχεται μέσα στη Βουλή και σήμερα συμπτωματικά δίνουμε στη Βουλή μια μάχη τεραστίων διαστάσεων γιατί σήμερα επιβεβαιώνουμε νομοθετικά το βράδυ την οριστική στροφή στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο. Και θα πούμε πολλά στη βραδινή συνεδρίαση της Βουλής.
Έχει σημασία πως έρχονται μαζί μας, συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα, που αποδέχονται μια αντίληψη για την πολιτική, μια αντίληψη όχι απλά προοδευτική, όχι απλά συμπαθητική, αλλά μια αντίληψη που συνεπάγεται ευθύνη και κόστος. Γι' αυτό είναι σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υποδεχόμαστε και προσωπικά υποδέχομαι στην κοινή αυτή προσπάθεια νέους ανθρώπους στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υποψήφιοί μας δεν έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους για  να εκλεγούν άλλη φορά στο εθνικό ή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Νέους λοιπόν ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά πολλούς από αυτούς και νέους βιολογικά, ανθρώπους σημαντικούς, καταξιωμένους, αυθεντικούς εκφραστές της κοινωνίας των πολιτών, ανεξαρτήτως χρόνου διαδρομής. Όλοι έχουν αφήσει ένα αποτύπωμα επαγγελματικό, κοινωνικό, επιστημονικό και όλοι έχουν γνώση, όρεξη, εμπειρία, μαχητικότητα.
Σας διαβεβαιώ πως όλες και όλοι οι υποψήφιοι της Ελιάς και οι 42 θα μπορούσαν να έχουν κάνει ενόψει των ευρωεκλογών άλλες επιλογές, εύκολες και ανώδυνες. Κατ' αρχάς, η πρώτη επιλογή είναι η ιδιώτευση. Υπάρχει και η επιλογή της συνεργασίας με σχήματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ένα κοινό παρονομαστή: δεν μετέχουν ουσιαστικά στην ευθύνη για την πορεία του τόπου.
Παρουσιάζουμε σήμερα, θα το κάνει σε λίγο η Άννυ Ποδηματά, 41 φρέσκα πρόσωπα. Και το «πρόσωπο είναι σπαθί» όπως λέει ο λαός μας. Και θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες το 42ο πρόσωπο του μουσουλμάνου συμπολίτη μας από την Θράκη, που θέλουμε να εκφράζει γνήσια το χώρο του.
Παρουσιάζουμε πολλούς νέους ανθρώπους όπως είπα, αρκετές γυναίκες όχι  όσες θα ήθελα αλλά πολλές και όλες σημαντικές.
Παρουσιάζουμε εκπρόσωπους που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα με όλες τις Περιφέρειες και τις περιοχές της χώρας, παρ' ότι το ψηφοδέλτιό μας είναι εθνικού επιπέδου.
Παρουσιάζουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες, οι χώροι οι επαγγελματικοί, οι δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών.
Παρουσιάζουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο από μόνο του συνιστά ένα πάρα πολύ μεγάλο επιχείρημα για την αξιοπιστία και την προοπτική του εγχειρήματος που λέγεται «Ελιά».
Αυτοί οι 42 άνθρωποι, η καθεμιά και ο καθένας τους ατομικά, αν είχαν κάνει ένα βήμα μπροστά θα μπορούσαν να εκφράσουν τη νέα και ανανεωμένη αντίληψη για την πολιτική. Αλλά δεν έκαναν αυτό, στρατεύτηκαν συσπειρώθηκαν σε μια συλλογική προσπάθεια δύσκολη, γιατί εφάπτονται με ένα χώρο που έχει ιστορική διαδρομή, ευθύνη και καταβάλλει ακόμη και τώρα δυσανάλογο κόστος. Υπάρχει πολύ έντονο ηθικό στοιχείο σε αυτό που γίνεται.
Υπάρχει επίσης κέφι το οποίο θα το δείτε. Γιατί θέλουμε να ανατρέψουμε κάθε είδους μιζέρια και δεν υπάρχει χειρότερη μιζέρια από τη μιζέρια της ηττοπάθειας ή της ολιγάρκειας.
Γι' αυτό φίλες και φίλοι, απευθυνόμενος στους 42 υποψηφίους μας, τους καλωσορίζω σε αυτή την προσπάθεια, τους ευχαριστώ για τη συμμετοχή και τη στράτευσή τους και τους εύχομαι να έχουν ατομικά και συλλογικά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Παράταξη και τη χώρα και δηλώνω οπαδός τους, υποστηρικτής τους και ψηφοφόρος τους.


Σας ευχαριστώ.
http://www.evenizelos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...