Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΑΝΗΣΥΧΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Russia G20 Summit

Ανήσυχοι παρακολουθούν τα γεγονότα στην Κριμαία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, συστήνοντας στη Ρωσία να μην «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κριμαία εξέφρασε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, σε μια συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης.
«Αυτό που βιώνουμε στην Κριμαία μας ανησυχεί», είπε η Μέρκελ τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε εξάλλου ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι «επικίνδυνες» και κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει ποιες είναι οι προθέσεις της όσον αφορά τα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία. «Όποιος ρίχνει περισσότερο
λάδι στη φωτιά αυτή τη στιγμή, με λόγια ή με πράξεις, στοχεύει συνειδητά στην κλιμάκωση» της κατάστασης, τόνισε.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία θα πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες για την παραχώρηση των βάσεων για τον ελλιμενισμό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Από τη Ρώμη, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, επανέλαβε και αυτός ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή “η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”. “Αυτό απαιτεί απ’ όλους μια μεγάλη αίσθηση ευθύνης, κατ’ αρχήν από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας αλλά επίσης και από τους εταίρους” της χώρας, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και κάλεσε όλες τις πλευρές “να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτείνουν την ένταση και να επηρεάσουν την εδαφική ακεραιότητα” της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει «μία στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας» συνιστά «μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία» της χώρας.
«Είμαι πολύ ανήσυχος από την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει μία στρατιωτική δράση στο ουκρανικό έδαφος ενάντια στην θέληση της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτή η δράση συνιστά μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε σε δελτίο τύπου.
Ο Χέιγκ ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει στα βήματα εκείνα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης και επίσης κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας.
«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας» σημείωσε ο ίδιος. Συνέστησε μάλιστα στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Κριμαία με κάθε μέσο.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...