Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Oι επόμενες εκλογές είναι αυτόνομες

Δεν ήταν αυτονόητο πως θα είχαμε και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Υπήρχε πάντα η πιθανότητα –μικρή ή μεγαλύτερη– μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είτε μεταξύ του πρώτου με το τρίτο κόμμα είτε η λεγόμενη κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Μάλιστα, όχι λίγοι με βεβαιότητα προδίκαζαν πως δεν θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Τι ήταν αυτό που ακύρωσε κάθε σκέψη για συνεργατική κυβέρνηση; Το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ουδείς εχέφρων πολίτης μπορούσε να φανταστεί. Το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας κατέστησε τη στρατηγική της των δεύτερων εκλογών μονόδρομο. Δεν υπήρξαν καν διερευνητικές διεργασίες.

Μπορούμε να μιλάμε για «δίδυμες» εκλογές; Αναδρομικά, ναι. Σε πρώτο χρόνο, όχι. Οταν πήγαινε στην κάλπη για να ψηφίσει ο πολίτης στις 21 Μαΐου δεν είχε διαμορφώσει την εκλογική του προτίμηση με βάση το γεγονός πως θα πάει να ξαναψηφίσει σε έναν μήνα. Οι «δίδυμες» εκλογές είναι μία εκ των υστέρων επινόηση. Συνεπώς, τίθεται το παρακάτω ερώτημα:

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αποτελεί πρόκριμα για τις επόμενες εκλογές; Σίγουρα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αποτελεί μια παράσταση νίκης με πραγματική κάλπη, καθώς έχει καταγραφεί ένας συντριπτικός συσχετισμός δυνάμεων, που πολύ δύσκολα ανατρέπεται μέσα σε έναν μήνα. Ομως, κάθε κόμμα σε αυτές τις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική διαφορετικά ορίζει τη νίκη και την ήττα του. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει πλέον σε μια ισχυρή αυτοδυναμία των 160 εδρών και άνω. Με αυτό ως δεδομένο, το εκλογικό αποτέλεσμα όπως διαμορφωθεί θα αποτελέσει αναλόγως, ήττα, νίκη ή θρίαμβο. Σήμερα, ουδείς αμφιβάλλει πως θα είναι πρώτο κόμμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, νίκη θα θεωρηθεί ένα ποσοστό πάνω από το 20% που έλαβε στις εκλογές. Θα σηματοδοτήσει το όριο της πτώσης του και αν είναι αισθητά μεγαλύτερο θα φανερώσει πως η ανασυγκρότησή του έχει ξεκινήσει. Συγχρόνως, θα είναι αδιαφιλονίκητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φυσικά, ήττα θα θεωρηθεί οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 20% και συντριβή η απώλεια της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ.

Aν για κάτι είμαστε βέβαιοι, είναι πως στις επόμενες εκλογές δεν θα καταγράψουμε ανατροπές εξουσίας.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562446577/oi-epomenes-ekloges-einai-aytonomes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...