Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Η «πολύχρωμη» διακυβέρνηση τελείωσε, τώρα «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ»

Σε ασφυκτικό πρέσινγκ… διαρκείας προς το ΠΑΣΟΚ -τουλάχιστον ως τις εκλογές- προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αποφασίσει να βάλει δύσκολα στη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με το βλέμμα στραμμένο στους «αμφιταλαντευόμενους» ψηφοφόρους του Κέντρου.

Εξάλλου, ακόμη και η προχθεσινή παρουσίαση των 11 σημείων του «Συμβολαίου για την Αλλαγή» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν, επί της ουσίας, ένα προγραμματικό γάντι που πετά προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενόψει των διεργασιών που θα πυροδοτήσει η κάλπη της απλής αναλογικής. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «συμβόλαιο με τον λαό και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις», καθιστώντας σαφές ότι οι προτάσεις που παρουσίασε αποτελούν τη βάση της πολιτικής και προγραμματικής ύλης που θα μπορούσε να «πατήσει» μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Εξάλλου, για τον λόγο αυτό, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν… πώς και πώς τη σημερινή εξειδίκευση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ίδιοι σε ερωτήματα που όλα δείχνουν ότι, τουλάχιστον ως τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να αφήσει αναπάντητα: κατά πόσον, δηλαδή, οι προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται πλησιέστερα σε εκείνες της Κουμουνδούρου και μπορούν να αποτελέσουν μία «γέφυρα» για έναν προγραμματικό συμβιβασμό και ένα «κοινό πόρισμα» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Πέραν αυτών, δηλαδή της προγραμματικής πλευράς της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει τα φώτα -και τα διλήμματα- στο ΠΑΣΟΚ και για έναν ακόμη λόγο: γιατί είναι το μόνο από τα προοδευτικά κόμματα που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις μετεκλογικές διεργασίες για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, μετά τα απανωτά και ηχηρά «όχι» από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και το πώς το ΜέΡΑ25 αφέθηκε να εργαλειοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να στήσει -ο τελευταίος- αφήγημα… επιστροφής των «ημερών του 2015», όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι το μόνο κόμμα που ρεαλιστικά μπορεί να συμμετέχει στο κάδρο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» είναι το ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να ενισχύσει και το αφήγημα περί «πρωτιάς ΣΥΡΙΖΑ», εγκαταλείπει τη λογική της «πολύχρωμης» προοδευτικής κυβέρνησης και στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ. Το νέο αφήγημα, λοιπόν, της Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρώτος και ο τρίτος μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση βιώσιμη και να «βγαίνουν» και τα νούμερα -εξ ού και χθες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «ισχυρή εντολή για κυβέρνηση πρώτου και τρίτου κόμματος».

https://www.matrix24.gr/2023/05/i-polichromi-diakivernisi-teliose-tora-siriza-pasok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Μία νέα περιφερειακή ανισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη

Αυτό υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της νέας μελέτη του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων...