Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Αγώνας για… τρεις στον δρόμο προς την 25η Ιουνίου

Για τα καλά έχουν ξεκινήσει οι ελιγμοί των τριών βασικών «μονομάχων» της 25ης Ιουνίου στην προεκλογική σκακιέρα, ενώ σε όλα τα κομματικά επιτελεία αναλύονται οι κινήσεις των αντιπάλων, αφού ο βαθμός «επικινδυνότητας» για οποιοδήποτε λάθος είναι μεγάλος, τόσο στη ΝΔ, όσο όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο ΠΑΣΟΚ.

Χθες, η απόφαση της ΝΔ συντονισμένα να βάλει το ΠΑΣΟΚ στο κάδρο κάποιας «κρυφής ατζέντας» αύξησης των φόρων, μετά το -κατά την ίδια- lapsus linguae της υποψήφιας Επικρατείας του κόμματος, Ελένης Χρονοπούλου, αποτέλεσε ένα νέο δεδομένο στο προεκλογικό σκηνικό, για δύο λόγους: πρώτον, διότι είχαμε την πρώτη επί της ουσίας επίθεση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για ένα προγραμματικό θέμα -όχι, δηλαδή, με τις κλασικές ατάκες του τύπου «το ΠΑΣΟΚ μιμείται τον ΣΥΡΙΖΑ» κτλ. Δεύτερον, διότι τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τί μπορεί να σημαίνει η τακτική απόφαση Μητσοτάκη να βάλει στην ίδια «κατηγορία» και στο ίδιο «κάδρο» τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να αναδείξει την δική του πολιτική «μοναξιά».

Άλλωστε, ήδη από χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι οι δηλώσεις του εκπέμπουν αλαζονεία, όπως και η αίσθηση που καλλιεργεί ότι «τρέχει μόνος του για την πρωτιά». Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στον απελθόντα πρωθυπουργό ότι οφείλει να σέβεται τους πολιτικούς του αντιπάλους, με αφορμή την φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κρήτη ότι «ο λαός ψηφίζει κυβέρνηση, όχι αντιπολίτευση». Με άλλα λόγια, στην Κουμουνδούρου κυρίως αλλά και στην Χαριλάου Τρικούπη δευτερευόντως πιστεύουν ότι αυτή η εικόνα ενός Κυριάκου Μητσοτάκη που παλεύει μόνο με… τον εαυτό του μπορεί να κοστίσει στη ΝΔ, προεξοφλώντας μία άνετη νίκη, έναν «υγιεινό περίπατο» στις εκλογές και πυροδοτώντας χαλαρή ψήφο και αποχή των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Μονομέτωπος

Πάντως, όσο και αν στο ΠΑΣΟΚ ήρθαν σε δύσκολη θέση, έχοντας να διαχειριστούν -τηρουμένων των αναλογιών- αυτό που είχαν να διαχειριστούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, καλωσόρισαν το γεγονός ότι η ΝΔ «αναγνωρίζει» στην Χαριλάου Τρικούπη τον χαρακτήρα του «κύριου» αντιπάλου της, «προσπερνώντας» τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο ενόχλησε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στελέχη να υποψιάζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφεξής θα κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι αναγορεύει το ΠΑΣΟΚ σε κύριο αντίπαλό του, σε μία προσπάθεια περαιτέρω απαξίωσης της Κουμουνδούρου και συμβολής στην επιχείρηση λεηλασίας των ψηφοφόρων του εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Παρά ταύτα, πάντως, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν -και το ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά χθες μιλώντας στο STAR και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος: «αντίπαλός μας είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, τελεία και παύλα», τονίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου.
https://www.matrix24.gr/2023/05/agonas-gia-tris-ston-dromo-pros-tin-25i-iouniou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...