Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Φάρατζ: Το Brexit απέτυχε

Για αποτυχία του Brexit έκανε λόγο ένας από τους βασικούς εκφραστές του κινήματος ο Νάιτζελ Φάρατζ, αποδίδοντας στην κυβέρνηση των Συντηρητικών έκανε λάθος διαχείριση.

Μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC το βράδυ της Δευτέρας, ο πρώην ηγέτης του Κόμματος του Brexit και του UKIP - παραδέχθηκε ότι η Βρετανία δεν ωφελήθηκε οικονομικά από την αποχώρηση από το μπλοκ. Αυτό που απέδειξε το Brexit, φοβάμαι, είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι περίπου τόσο άχρηστοι όσο και οι επίτροποι στις Βρυξέλλες. Το διαχειριστήκαμε εντελώς λάθος, δήλωσε ο Φάρατζ, απαντώντας σε μια σειρά από στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οικονομικός αντίκτυπος του Brexit ήταν αρνητικός.
Το Brexit απέτυχε, πρόσθεσε. Δεν εκπληρώσαμε το Brexit και οι Συντηρητικοί μας απογοήτευσαν πολύ, πολύ άσχημα Ερωτηθείς πάντως για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στην ΕΕ, ο Φάρατζ επέμεινε ότι δεν το σκέφτεται ούτε για μια στιγμή.

Ο Φάρατζ, ο οποίος φιλοξενεί πλέον εκπομπή στο βρετανικό κανάλι GB News, δεν αρνήθηκε να αποκλείσει μια επιστροφή στην πολιτική. Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος Reform U.K., το οποίο δημιουργήθηκε από το κόμμα του Brexit που ίδρυσε ο ίδιος.

Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από όσα η διαδικασία αυτή ανέμενε να της φέρει στο πεδίο της οικονομίας της. Σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του εμπορίου και των επενδύσεων, υστερεί σε σύγκριση με τις ομολόγους της. Η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020, αν και παρέμεινε στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση επί ακόμα 11 μήνες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ότι η ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ θα είναι η δεύτερη χειρότερη μετά τη Ρωσία μεταξύ των μεγάλων οικονομιών- ενώ ο οικονομικός παρατηρητής της κυβέρνησης, το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό, έδειξε ως υπεύθυνο το το Brexit για τη σημαντική πτώση της έντασης του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο έχει υποχωρήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, την ίδια ώρα που υπήρξε αύξηση κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στην εμπιστοσύνη προς το μπλοκ με έδρα τις Βρυξέλλες, στο 39%.
https://www.msn.com/el-gr/news/world/%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B6-%CF%84%CE%BF-brexit-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5/ar-AA1bjBtv?ocid=mailsignout&cvid=fd32ebf54d924722931cebf101fa3d9f&ei=22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...