Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

«Αρωμα» Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ

Εντονο άρωμα «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ είχε η λίστα που ανακοινώθηκε χθες με τα συνολικά 694 ονόματα που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, του κεντρικού οργάνου που θα λάβει τις αποφάσεις ενόψει συνεδρίου. Ανάμεσά τους δεσπόζει σαφώς αυτό της Ρεγγίνας Βάρτζελη, που διετέλεσε διευθύντρια του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Και δεν είναι το μόνο.
Στίγμα δίνει και ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου Θύμιος Λιβάνης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μια σειρά πρώην βουλευτών της εποχής του Γιώργου Παπανδρέου όπως η Μαρία Θεοχάρη, ο Θάνος Γικόνογλου, η Χρύσα Μανωλιά αλλά και ο
πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής. Στις λίστες υπάρχουν ακόμα καθηγητές που βρίσκονταν κοντά στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, όπως ο καθηγητής Αχιλλέας Μητσός, που διετέλεσε και γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. Στις λίστες είναι και ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης, εκ των πρωταγωνιστών της «Γέφυρας». Εντονο είναι και το στοιχείο του συνδικαλισμού, καθώς συμπεριλαμβάνονται οι πρόεδροι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχουν προσωπικότητες «από τα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό, τη Νεολαία, το φεμινιστικό και οικολογικό κίνημα».
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο διαχωρισμός της ανθρωπογεωγραφίας των σχεδόν 700 μελών έχει σε γενικές γραμμές ως εξής: 150 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι νυν και οι πρώην βουλευτές, περίπου 175 στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και όλοι οι γραμματείς Νομαρχιακών. Αν κάτι έχει κάποια σημειολογία, είναι πως τα στελέχη που προέρχονται από την Κεντροδεξιά είναι σαφώς λιγότερα από όσα βρέθηκαν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της εξουσίας του, κάτι που δείχνει πως το πολιτικό εκκρεμές επανέρχεται.
Πλέον, τα επόμενα βήματα είναι η συνεδρίαση του οργάνου αύριο Σάββατο στις 12.00, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου θα μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα ένα κομματικό όργανο, το «Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο», που θα στελεχώνεται από περίπου 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των 23 της Πολιτικής Γραμματείας. Και εδώ δημιουργείται ακόμα μία εσωτερική τριβή.
Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να υφίστανται αυτόνομα. Πολλοί –κυρίως εκ των 53– θέλουν οι αποφάσεις ενόψει συνεδρίου να οριστικοποιούνται από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι όμως που δεν είναι δυνατόν, καθώς θα συνεπάγεται την υπονόμευση των νέων οργάνων. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν στην «Κ» πως κάτι τέτοιο πρακτικά δεν μπορεί να γίνει. Την ίδια ώρα, μεγάλη ενόχληση προκάλεσαν οι νέες αλλεπάλληλες αθυρόστομες αναρτήσεις του κ. Πολάκη στα social media εναντίον της κ. Αγαπηδάκη που ορίστηκε εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Ο ίδιος ο κ. Χαρίτσης, αντιλαμβανόμενος πως η τακτική του κ. Πολάκη υπονομεύει την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει λαβές στην κυβέρνηση να αλλάξει ατζέντα, έστειλε σχετικό μήνυμα. Μιλώντας στον Real fm υπογράμμισε πως «απαιτείται από όλους μας μεγάλη σοβαρότητα, αυτό αφορά προφανώς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...