Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Προϋπολογισμός 2020: Παρεμβάσεις ελάφρυνσης 1,181 δισ. ευρώ και νέο "μέρισμα" φέτος

Της Δήμητρας Καδδά

Στη Βουλή κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του 2020. Έχει την πλήρη έγκριση της Κομισιόν, διασφαλίζοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.

Ενσωματώνει παρεμβάσεις ελάφρυνσης αξίας 1,81 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος οι οποίες κατά 80% στοχεύουν σε μείωση των φόρων, αλλά και ένα "μαξιλάρι" νέων παροχών φέτος.

Τα μέτρα βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος υπολογίζονται σε 1,189 δισ. ευρώ (στα 1,859 δισ. ευρώ μαζί με τις παρεμβάσεις που ενσωματώνονται στο σενάριο βάσης).



© Παρέχεται από: Capital.gr Πιν 2 Προϋπολογισμός 2020

Στο πεδίο της ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και κατά 2,8% το 2020. Τίθεται επίσης ως στόχος η πλήρης χρηματοδότηση του ΠΔΕ με 6,75 δισ ευρώ.
Το πλεόνασμα του 2020 και το μέρισμα του 2019

Πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,73% του ΑΕΠ για το 2019 και η υπέρβαση στόχου φτάνει στα 436 εκατ. ευρώ. Στο Προσχέδιο υπολογιζόταν στα 346 εκατ. ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,68% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι και η Κομισιόν το υπολογίζει στο 3,8% του ΑΕΠ χωρίς να μετρά περίπου 200 εκατ ευρώ για την πληρωμή των ΥΚΩ της ΔΕΗ.

Για το 2020 το πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,58% του ΑΕΠ έναντι 3,56% του ΑΕΠ προηγουμένως (υπέρβαση 164 εκατ ευρώ).
Η επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και αρμόδιος υφυπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης στην επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων αναφέρουν ότι "το 2020 "σηματοδοτεί την ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών".

Αναφέρουν ότι προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8%. "Η αναμενόμενη αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης προέρχεται κυρίως από την άνοδο των επενδύσεων, καθώς η νέα Κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια και ταχύτητα σε πολλαπλά μέτωπα μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την απασχόληση και τις επενδύσεις".

Επιτυγχάνει το συμφωνηθέν κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, αλλά και συνολικό πλεόνασμα ύψους 1,2% κατά ESA 2010.

"Επιδιώκεται η όσο το δυνατόν εγγύτερη επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξήγητη και αναιτιολόγητη υπέρβαση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2016-2018. Περίοδο κατά την οποία αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα και επιπλέον των πάσης φύσεως έκτακτων επιδομάτων. Με δεδομένο ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκαν ταυτόχρονα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο κατά 18,1 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό το υπέρμετρο φορολογικό βάρος το οποίο εκλήθησαν να φέρουν οι φορολογούμενοι και η ελληνική οικονομία και του οποίου την άρση εγκαινιάζει η νέα κυβέρνηση".

Ο Προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους και τον τερματισμό της υποεκτέλεσης που το χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια.

Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση για την οικονομική πολιτική που "υλοποιείται σε πλήρη και αρμονική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έτσι ώστε και οι ίδιοι οι δημοσιονομικοί στόχοι να ανταποκρίνονται στις διαρκώς βελτιούμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να αντανακλούν τη νέα περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα".
Οι παρεμβάσεις

Οι αναπτυξιακές και Κοινωνικές Παρεμβάσεις του 2020 περιλαμβάνουν ανά πεδίο:

Οικογένεια και Υπογεννητικότητα

· Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.

· Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Φυσικά Πρόσωπα

· Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Επιχειρήσεις

· Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

· Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Οικοδομική Δραστηριότητα

·Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

· Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

© Παρέχεται από: Capital.gr Πιν 3 Προϋπολογισμός 2020
Τα αναλυτικά στοιχεία του 2019

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί σε 7.086 εκατ. ευρώ ή 3,73% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της Ενισχυμένης Εποπτείας κατά 436 εκατ. ευρώ ή 0,23 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε όρους ESA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 7.880 εκατ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ.



Επίσης, για το 2019 το διαρθρωτικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ.



Για τις εκτιμώμενες μειωμένες πληρωμές του ΠΔΕ, αναφέρεται ότι θα είναι χαμηλότερες κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (6.150 εκατ. ευρώ έναντι 6.750 εκατ. ευρώ),



Για το έτος 2020, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7.070 εκατ. ευρώ ή 3,58% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της Ενισχυμένης Εποπτείας κατά 164 εκατ. ευρώ.



Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7.488 εκατ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.



Για το 2020 το διαρθρωτικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται στο 1,8% του ΑΕΠ.

© Παρέχεται από: Capital.gr Πιν 1 Προϋπολογισμός 2020

Για το ΠΔΕ έτους 2020, συνολικού ύψους 6.750 εκατ. ευρώ, αναφέρεται ότι "κατευθύνεται στην υλοποίηση μεγάλου εύρους δράσεων που αναβαθμίζουν τις δημόσιες υποδομές, την υγεία και την εκπαίδευση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, την ενέργεια και το περιβάλλον, εκσυγχρονίζει τις δημόσιες υπηρεσίες, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, στηρίζοντας παράλληλα αναγκαίες δομές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης".
Βασικές κατευθύνσεις δανεισμού και διαχειριστικοί στόχοι έτους 2020

Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2020, "η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι συγκρατημένη και στοχευμένη στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας", αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα "είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ΕΔ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης, η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηριστικά τελικού επενδυτή", αναφέρεται.



Θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του ΕΔ στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...