Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων

Σαν να μην έφτανε ο παραλογισμός που βίωσε όταν έλαβε πρόστιμο 6.000 ευρώ επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της και ο ένστολος του Α.Τ. Μύρινας στη Λήμνο την εξέλαβε ως ιδιοκτήτρια, παρερμηνεύοντας αυθαίρετα τον νόμο, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με την εκδικητικότητα των αστυνομικών οργάνων.

Πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων απόφαση αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που ακύρωσε το μη σύννομο πρόστιμο, το ίδιο αστυνομικό όργανο, προφανώς υπό τις ευλογίες του διοικητή του, προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της γυναίκας που τάιζε τα αδέσποτα με την αιτιολογία ότι δεν
είχε εκδώσει βιβλιάριο υγείας γι’ αυτά. Εμμένοντας, δηλαδή, ως ανωτέρα εξουσία, στη δίωξη μιας «παρανομίας» που δεν υφίσταται.

Του περιστατικού είχε προηγηθεί παρέμβαση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) με επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου, η οποία ακύρωσε και διέγραψε το πρόστιμο ως μη νόμιμο.

Στη συνέχεια, δεύτερο ανάλογο πρόστιμο επιβλήθηκε και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, για την ανεύρεση από αστυνομικούς τριών μικρών γατιών στην αυλή φιλόζωης γυναίκας. Παρόλο που τους δήλωσε ότι ήταν αδέσποτα, οι ένστολοι δεν πείστηκαν και έκριναν κατά το δοκούν ότι τα ζώα ήταν ιδιόκτητα, δηλαδή δεσποζόμενα, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 1.800 ευρώ (3 ζώα x 600 ευρώ), με την αιτιολογία ότι δεν είχε προβεί στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και δεν κατείχε βιβλιάριο υγείας.

Και σε αυτή την περίπτωση, έπειτα από παρέμβαση της ΠΦΠΟ στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η τελευταία ακύρωσε πρόστιμο 1.800 ευρώ που είχε επιβληθεί από αστυνομικούς του Α.Τ. Θέρμης Θεσσαλονίκης σε γυναίκα που τάιζε αδέσποτες γάτες.

Τα περιστατικά και η επιπλέον κατάθεση της μήνυσης κατά της φιλόζωης στη Λήμνο – ακόμη κι αν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι είτε η υπόθεση θα μπει στο αρχείο από τον αρμόδιο εισαγγελέα είτε η ταλαιπωρημένη γυναίκα θα αθωωθεί στο δικαστήριο – δείχνουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιβολή προστίμων για το τάισμα αδέσποτων ζώων και μαζί ο παραλογισμός που προκύπτει από την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τους, κατά τα λοιπά, εντεταλμένους για την εφαρμογή του.

Εκτίθεται η ΕΛ.ΑΣ.

Στην πράξη, οι ενέργειες των αστυνομικών οργάνων που επέβαλαν τα πρόστιμα αποδεικνύονται καθόλα μη σύννομες, πέραν του ότι διαφαίνεται πλήρης αδυναμία γνώσης και κατανόησης του ορισμού και των διαφορών μεταξύ του αδέσποτου και του δεσποζόμενου ζώου, αλλά και της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατιών από φιλόζωους πολίτες, χωρίς αυτή η νόμιμη και αξιακή πράξη να τα καθιστά ιδιόκτητα. Κι αυτό αποδεικνύεται και από τη διαγραφή των προστίμων και στις δύο περιπτώσεις από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών κατ’ αρχάς εκθέτει και γελοιοποιεί την ΕΛ.ΑΣ., καθώς είναι παντελώς αδικαιολόγητο τα αστυνομικά όργανα να επιδεικνύουν σημαντική υστέρηση στη γνώση των νόμων – και στην προκειμένη περίπτωση της περί των ζώων νομοθεσίας – και να προχωρούν αυθαίρετα στην παρερμηνεία τους.

Αυτό αποδεικνύεται τραγικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν ένστολοι που επιδίδονται σε πράξεις τιμωρίας των νόμιμων φιλόζωων πολιτών, αποτρέποντάς τους επί της ουσίας από τη φροντίδα των αδέσποτων, την ίδια στιγμή που – αντιστρόφως ανάλογα – η ΕΛ.ΑΣ. δεν επιδεικνύει τη δέουσα ευαισθησία στα αναρίθμητα περιστατικά κακοποίησης και δολοφονιών ζώων που διώκονται αυτεπάγγελτα. Άραγε, πόσες αυτεπάγγελτες μηνύσεις έχουν καταθέσει τα όργανα του Α.Τ. Μύρινας για κακοποίηση ζώων;

Από την άλλη, η ακύρωση και η διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις δεν διαγράφει την ταλαιπωρία των ανθρώπων που τα επωμίστηκαν, πόσο μάλλον το άγχος τους σε μια εποχή όπου τα εισοδήματα είναι πενιχρά, μέχρι να διαπιστώσουν αν τελικά πρέπει να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα ποσά προσφεύγοντας, βέβαια, σε δικηγόρους.

Αλήθεια, σε ποιο πλαίσιο καταπολέμησης της παραβατικότητας, απλοί πολίτες, που έχουν ως μέλημα να ταΐσουν και να ποτίσουν άμοιρα ζώα, κάνοντας στην κυριολεξία μια ανθρωπιστική πράξη, εντοπίζονται, ενοχοποιούνται και τιμωρούνται ως έχοντες «αποκλίνουσα συμπεριφορά»;

Κι όμως, παρόλο που πολλές χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να ταΐζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν και άλλα ανάλογα παράλογα περιστατικά παράνομης επιβολής προστίμων, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να κωφεύει.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει απαντήσει σε δύο επιστολές της ΠΦΠΟ για τα δύο περιστατικά, ούτε έχει πάρει δημόσια θέση, σαν να πρόκειται για κάποια ασήμαντα γεγονότα, παρόλο που τα αστυνομικά όργανα βεβαίωσαν αποδεδειγμένα παράνομα πρόστιμα. Ανάλογα, δεν προέβη σε κάποια γνωστοποίηση για το ποιες κυρώσεις υπήρξαν στους συγκεκριμένους αστυνομικούς για τις πράξεις τους μετά την ακύρωση των προστίμων, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Εξ ου και η επιδεικνυόμενη εκδικητικότητα από το Α.Τ. Μύρινας.

Τι περιμένει ακόμη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εκδώσει μια διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή του νόμου περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προκειμένου να μην κορυφωθούν ανάλογα περιστατικά που συνεπάγονται την άδικη ταλαιπωρία των πολιτών;
https://www.sahiel.gr/2019/11/poinikopoioyn-ti-sitisi-adespoton.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...