Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Στα 255 τρισ. δολάρια θα φτάσει το παγκόσμιο χρέος το 2019!

Το συγκεκριμένο ποσό είναι τρεις φορές υψηλότερο του παγκόσμιου ΑΕΠ
Την ανηφόρα συνεχίζει να τραβά το παγκόσμιο χρέος, μιά δεκαετία μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Νέα έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) αναφέρει ότι το χρέος διεθνώς αναμένεται φέτος να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ των 255 τρισ. δολαρίων. Αυτό αντιστοιχεί σε επιβάρυνση σχεδόν 32.500 δολαρίων για κάθε έναν από τους 7,7 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη!!!
“Με μικρά σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού συσσώρευσης χρεών, εκτιμούμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια αυτό το έτος”, αναναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι τρεις φορές υψηλότερο του παγκόσμιου ΑΕΠ! Το χρέος έχει φουσκώσει αισθητά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και φαίνεται να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς και στο υπόλοιπο του έτους. Συγκεκριμένα η αύξηση στο πρώτο εξάμηνο ήταν 7,5 τρισ. δολάρια, με το 60% αυτής να οφείλεται στις ΗΠΑ και την Κίνα. 
Μόνο το χρέος των κυβερνήσεων φέτος αναμένεται να υπερβεί τα 70 τρισ. δολάρια, ενώ ανάλογο είναι και το συνολικό ύψος (δημόσιο, εταιρικό, χρέος νοικοκυριών και χρέος τραπεζικού τομέα) στις αναδυόμενες αγορές. Τα κρατικά χρέη παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση το πρώτο εξάμηνο και σε ποσοστό (1,5%), με το εταιρικό χρέος να ακολουθεί με αύξηση 1%.
Ξεχωριστή ανάλυση της Bank of America Merill Lynch εν τω μεταξύ υπολογίζει ότι από την κατάρρευση της Lehman Brothers και έπειτα, οι κυβερνήσεις έχουν δανειστεί περί τα 30 τρισ. δολαρια, οι εταιρείες περί τα 25 τρισ. δολάρια, τα νοικοκυριά περίπου 9 τρισ. δολάρια και οι τράπεζες άλλα 2 τρισ. δολάρια.
Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων έχει αυξηθεί από τα 87 τρισ. δολάρια το 2009 σε πάνω από 115 τρισ. δολάρια. Τα κρατικά ομόλογα πλέον καλύπτουν το 47% της αγοράς έναντι του 40% το 2009. Τα τραπεζικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει σε κάτω από 40% από πάνω από 50% το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...