Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι των ασφαλιστικών εταιρειών είναι κατηγορηματικοί στις ανεπίσημες συζητήσεις τους. Μπαίνουμε σταδιακά στον αστερισμό των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο.
Οι παράγοντες που συντελούν στις εκτιμήσεις αυτές, είναι η πρωτοφανής κατάσταση με τα αρνητικά επιτόκια, μια κατάσταση που πρώτη φορά βιώνει η οικονομία σε τέτοια έκταση, και οι υπερβολικές απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου (solvency II). Και η σχετική ωρίμανση της
ευρωπαικής ασφαλιστικής αγοράς. Έτσι η τάση που σχηματικά διαμορφώνεται είναι όποια μεγάλη εταιρεία δεν είχε μια ικανοποιητική παρουσία σε μία αγορά, θα αποχωρεί προκειμένου να εξοικονομεί δυνάμεις για να αναπτυχθεί ακόμη σε μία άλλη.
Δεν γνωρίζουμε αν οι εκτιμήσεις αυτές θα επαληθευτούν άμεσα ή σε βάθος χρόνου, γεγονός όμως είναι ότι κάποιες σποραδικές κινήσεις έχουν ήδη γίνει από τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους της Ευρώπης. Π.χ. η Allianz πουλάει το μερίδιο της σε εταιρεία που είχε με την Allianz και Banco Santander και αγοράζει άλλη εταιρεία στη μεγάλη Βρετανία, η Generali πούλησε μονάδα στο Βέλγιο και αγόρασε στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία από την ERGO International, η AXA πούλησε, μονάδες της στις ΗΠΑ και τράπεζα στο Βέλγιο, κ.λ.π.
Όλες αυτές είναι κινήσεις επανατοποθέτησης των μεγάλων ασφαλιστικών στον ευρωπαικό ασφαλιστικό χάρτη. Και τέλος να σημειώσουμε και την παρουσία επενδυτικών και ασφαλιστικών ομίλων όπως η Fairfax αλλά και των private Equity Funds που γυροφέρνουν τον ασφαλιστικό κλάδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου