Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ας κρατάμε μικρό καλάθι

Βαρύγδουπες δηλώσεις για κινεζικές επενδύσεις, αλλά μικρές οι προσδοκίες
Στον κλάδο της ενέργειας, στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, στις μεταφορές και logistics, στον τουρισμό και στις μεγάλες υποδομές της χώρας περιστράφηκαν κυρίως οι συζητήσεις για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Φυσικά, στο επίκεντρο βρέθηκαν η COSCO και η αναβάθμιση που θέλει να υλοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά, το έργο αιολικών πάρκων Minos δυναμικότητας 50 MW στην Κρήτη και η εγκατάσταση στην Ελλάδα της Bank of China (τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως).

Γενικότερα, τις δύο μέρες που ήταν εδώ ο Κινέζος Πρόεδρος, καλλιεργήθηκε ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας για μαζικές επενδύσεις από την Κίνα στους πλέον «στρατηγικούς» κλάδους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επενδύσεις, μάλιστα, που αναμένεται να έρθουν άμεσα, για να τονώσουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αγορά.
Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι καλό είναι να «κρατάμε μικρό καλάθι» στα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις, ακόμα και αν αυτές ακούγονται από τα πλέον επίσημα χείλη. Κι αυτό επειδή, ακόμα και αν υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων από τις δύο πλευρές, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην υλοποίηση των σχεδίων τους.
Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν στρατηγικές επενδύσεις από την Κίνα στον χώρο της ενέργειας και στα μεγάλα έργα υποδομών της χώρας, καθώς τέτοιου είδους συμφωνίες συνήθως αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Άλλωστε, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν, με δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων, την αντίθεσή τους στην πώληση «ευαίσθητων» κρατικών υποδομών και επιχειρήσεων σε κινεζικούς ομίλους.
Τέτοιες επενδύσεις, που το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν αντιδράσεις, είναι αυτές στα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια (πλην του ΟΛΠ φυσικά).
Εδώ, βέβαια, πρέπει να διευκρινιστεί ότι επενδύσεις που η πορεία τους έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως είναι της COSCO στον Πειραιά, του έργου Minos στην Κρήτη και διακρατικές εμπορικές συμφωνίες για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως ακτινιδίων και κρόκου Κοζάνης, αναμένεται να προχωρήσουν.
Οι δεκαέξι συμφωνίες
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της περαιτέρω ενίσχυσης των σινοελληνικών δεσμών σε πολλά πεδία, υπεγράφησαν, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες είναι οι εξής:
1. Συνθήκη για έκδοση καταζητούμενων: Η Συνθήκη περί εκδόσεως προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα και έχει στόχο την καταστολή του εγκλήματος.
2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020 - 2022: Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια, στα οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Η υπογραφή του καταλόγου αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους, επενδυτική ή άλλου είδους, σε αυτά.
3. Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας: Ενισχύεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.
4. Πρωτόκολλο μεταξύ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν: Θα επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία.
5. Πρωτόκολλο για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα: Επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά.
6. Μνημόνιο Συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα: Έχει στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
7. Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες: Σκοπός είναι η ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των Ατόμων με Αναπηρία των δύο χωρών.
8. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη περί πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών, καθώς και νέο Πίνακα Διαδρομών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, πτήσεις charter, καθώς και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing), κατά την εκτέλεση δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές.
9. Συμφωνία για εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών, διά μέσου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να ιδρύσει Κέντρο Κινεζικών Σπουδών για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού.
10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για εγκαθίδρυση παραρτήματος του πρώτου στο δεύτερο. Σύμπραξη του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου στο ελληνικό ίδρυμα.
11. Μνημόνιο Κατανόησης για επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO στον Πειραιά: Δηλώνεται – με επίσημο τρόπο – η βούληση των δύο πλευρών να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στον Λιμένα Πειραιώς, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από κινεζικής πλευράς.
12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα.
13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας στην Αθήνα.
14. Συμφωνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη: Εκδηλώνεται – με τον πλέον επίσημο τρόπο – το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.
15. Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη: Επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζονται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.
16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά: Αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport - Import Bank of China.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...