Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Τεμαχίζουν και ξεπουλούν τις ενεργειακές υποδομές της χώρας – Στο «απόσπασμα» εργασιακά δικαιώματα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση της ενέργειας»
Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας.
Το αντιλαϊκό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση σηματοδοτεί την παραπέρα προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας  – μέσω και των μαζικών
ιδιωτικοποιήσεων – προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
Το νομοσχέδιο – «οδοστρωτήρας» θα επιβάλλει την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας στη ΔΕΗ, θα φέρει «μαχαίρι» στις εκπτώσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, θα ανοίξει το δρόμο για «τεμάχισμα» και ξεπούλημα της ΔΕΠΑ, θα οδηγήσει στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, στην απόσχιση και ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και στην περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί άλλο «λιθαράκι» στις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ενέργειας και  είναι δραματικές συνολικά για την εργατική τάξη και το λαό. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το «Ριζοσπάστη» ότι η εφαρμογή της πολιτικής «απελευθέρωσης της ενέργειας» έχει οδηγήσει από το 2008 μέχρι σήμερα σε αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μαζί με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, στο 150%. Οσο για τους εργαζόμενους του κλάδου, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν χάσει πάνω από το 50% του μισθού τους, ενώ σήμερα βρίσκονται μπροστά σε νέες μειώσεις, ακόμα και απολύσεις.
«Πετσοκόβει» τα δικαιώματα των εργαζομένων
Με το νομοσχέδιο (άρθρο 3), καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και με αυτό τον τρόπο θα καταργηθεί γενικά η μονιμότητα στην εταιρεία μετά τη συνταξιοδότηση ή την απομάκρυνση εργαζομένων με εθελούσια έξοδο που επίσης προβλέπεται στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Οπως ήδη έχουν επισημάνει τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο:
— Καταργεί τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον όμιλο ΔΕΗ καθώς και τις κλαδικές συμβάσεις αφού πλέον θα επικρατούν οι «ατομικές».
— Για τους παλαιότερους προβλέπει στοχευμένα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» και «μετακινήσεων» ανάμεσα σε θυγατρικές της επιχείρησης ή στο Δημόσιο.
— Μειώνει τους μισθούς των «μόνιμων» εργαζομένων, καθώς καταργείται το μέχρι σήμερα ισχύον εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, που είχε δοθεί αντί αύξησης τη μακρινή δεκαετία του 1960 και επικαιροποιήθηκε στη Συλλογική Σύμβαση του 1991 με πλαφόν στις κιλοβατώρες και φορολογούμενο στην ανώτερη κλίμακα.
Ενδεικτικά στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι συμβάσεις θα διαμορφώνονται «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια,ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων».
«Τεμαχίζεται»  η ΔΕΠΑ για να ξεπουληθεί 
Επίσης, με το σχέδιο νόμου προωθείται ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η ΔΕΠΑ προβαίνει σε μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας και ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕ και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ, ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ».
Ουσιαστικά προβλέπεται η πλήρης ιδιωτικοποίση της ΔΕΠΑ. Στη ΔΕΠΑ μετά  το διαχωρισμό της σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων θα απολουθήσει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (το οποίο ελέγχει σήμερα το 65%) από τις δυο πρώτες, ενώ το υπόλοιπο ανήκει και θα παραμείνει στην ιδιοκτησία των ΕΛΠΕ (που έχουν κύριο μέτοχο τον Λάτση).
Νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ΑΠΕ
Επίσης στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σταθμών ΑΠΕ στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δίχως προηγουμένως να έχουν επιλεγεί από δημοπρασίες που διεξήγε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Επίσης προβλέπονται μεγάλες ενισχύσεις στους ομίλους των ιδιωτικών ΑΠΕ με επιδοτήσεις.
«Προωθείται η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων με ισχύ μεγαλύτερη των 250 MW, επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία για την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού επενδυτικών προτάσεων για υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και εισάγεται νέο πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση», τονίζεται στο νομοσχέδιο περιγράφοντας το νέο πεδίο κερδοφορίας που ανοίγειται για το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...