Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Δημόσιο: Έρχεται θερμό καλοκαίρι με τη νέα αξιολόγηση

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης κυβέρνησης – δημοσίων υπαλλήλων ενδέχεται να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την ψήφιση της τροπολογίας της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, την προηγούμενη εβδομάδα για την "ηλεκτρονική αξιολόγηση". Και αυτό γιατί η ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να τάσσεται επικριτικά απέναντι στο νόμο για την αξιολόγηση, μαζί και με την "ηλεκτρονική" εκδοχή του, δηλαδή την εφαρμογή της αξιολόγησης μέσω συμπλήρωσης των σχετικών εκθέσεων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και όχι
μέσω εντύπων. Βασικά στοιχεία της κριτικής της ΑΔΕΔΥ είναι πως η αξιολόγηση συνδέεται με το μισθολόγιο των υπαλλήλων, αλλά και την κινητικότητα, ενώ  θα διεξαχθεί από προϊσταμένους που έχουν τοποθετηθεί προ του 2015.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι με την πολύμηνη αποχή της η ΑΔΕΔΥ μπλόκαρε επί μακρόν τη σχετική διαδικασία.  
Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστούν υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία του να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  πριν αναλάβει την εξουσία, δηλαδή το 2014 βρισκόταν μεταξύ εκείνων που αντιτασσόταν στην αξιολόγηση στο Δημόσιο, όπως επιχείρησε να την εφαρμόσει ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (και νυν πρόεδρος της ΝΔ), Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξάλλου, αντιπολιτευτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο στίγμα προθέσεων έχει σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, καθώς από τη μια επιχειρεί να αξιολογήσει τους υπαλλήλους και από την άλλη προχωρά σε "πελατειακού" τύπου νέες προσλήψεις προσωπικού. Από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν  πως το σημερινό πλαίσιο της αξιολόγησης δεν έχει καμία σχέση με εκείνο της ΝΔ, καθώς δεν συνδέεται με διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Παραπέρα, oι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν θετική τη σύνδεση αξιολόγησης –μισθολογίου (σ.σ. αν κάποιος υπάλληλος αξιολογηθεί αρνητικά σε διαδοχικές αξιολογήσεις χάνει ένα μισθολογικό κλιμάκιο). Επίσης τονίζουν πως η κινητικότητα είναι εθελοντική. Τέλος επισημαίνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη "αντικειμενική διαδικασία επιλογής" νέων προϊσταμένων μέσω του Μητρώου Στελεχών στο Δημόσιο, για την οποία μάλιστα δεν θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις εργασιακές επιδόσεις του 2017.
Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, πρώτο χρονικό ορόσημο για την όλη διαδικασία είναι η 5η Μαΐου κατά την οποία, τα αρμόδια στελέχη ανά υπηρεσία του δημοσίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και την καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων.
Η τροπολογία για την "ηλεκτρονική αξιολόγηση" δεν φέρνει κάποια ριζική αλλαγή στον ήδη ψηφισμένο –από τις αρχές του 2016 – νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Εκείνο που κάνει είναι να αντικαταστήσει την έντυπη διαδικασία αξιολόγησης (δηλαδή τις έντυπες εκθέσεις τις οποίες έπρεπε να συμπληρώσουν οι αξιολογητές) με εκθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν, αφού οι αξιολογητές μπουν σε σε μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η αντικατάσταση των έντυπων από τις ηλεκτρονικές εκθέσεις κατέστη αναγκαία –κατ΄ επιλογή του αρμόδιου υπουργείου και σε συμφωνία με τους θεσμούς- λόγω των μαζικών αντιδράσεων των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση πέρσι.
Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο της Ο. Γεροβασίλη, κατά την έναρξη λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού και Προσωπικού θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών αξιολόγησης για το έτος 2017.
Στο πλαίσιο αυτό, για την αποτελεσματικότερη προετοιμασία των Υπηρεσιών, οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού θα συγκεντρώσουν και θα καταγράψουν τα στοιχεία που θα κληθούν να εισάγουν κατά το πρώτο στάδιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Για την απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής κατά το πρώτο στάδιο της ενημέρωσης και συμπλήρωσης, οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και την καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων έως τις 4 Μαΐου 2018, ώστε να είναι διαθέσιμα τα στοιχεία σε ηλεκτρονικό αρχείο κατά τη θέση σε λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την αξιολόγηση.
Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής εφαρμογής καθώς και για περαιτέρω οδηγίες θα εκδοθεί νεότερη διευκρινιστική εγκύκλιος στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση των Υπηρεσιών για τη συνεχή επικαιροποίηση των στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, ειδικότερα στο πλαίσιο που η ηλεκτρονική εφαρμογή για την αξιολόγηση προσωπικού θα αποτελεί λειτουργικότητα του ανωτέρω Μητρώου.
Περαιτέρω, για την υποβοήθηση του έργου τους, οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού και Προσωπικού μπορούν να μεταβούν στην εφαρμογή της απογραφής, στη "Διαχείριση Υπαλλήλων", να επιλέξουν "Εξαγωγή σε excel" και να εξάγουν σε πίνακα όλο το προσωπικό τους.
Στη συνέχεια, από αυτό το αρχείο μπορούν να απομονώσουν τους ΑΦΜ των υπαλλήλων που υπάγονται στο σύστημα αξιολόγησης, κατά τις διατάξεις του ν.4369/2016 (σ.σ. Νόμος για την αξιολόγηση), όπως ισχύει, έτσι ώστε να προσδιορίσουν και να συσχετίσουν αξιολογητές και αξιολογούμενους για την αξιολογική περίοδο του έτους 2017.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος: Η συνείδηση του βουλευτή

Την άνοιξη του 1975, σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις που αφιέρωσε στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος, η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή συζήτη...