Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ο Moody's απειλεί με υποβάθμιση την Ιταλία

Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης για να αρθεί το αδιέξοδο που ακολούθησε των εκλογών της 4ης Μαρτίου στις οποίες δεν υπήρξε σαφές αποτέλεσμα.
Τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών, την ώρα που το ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέος της Ιταλίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, καθιστά την χώρα αυτή ευάλωτη. Ο Moody's επιβεβαίωσε
τον Οκτώβριο την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας στo Baa2 με αρνητική προοπτική και σημείωσε ότι θα εξετάσει την σταθεροποίησή της στην βαθμίδα αυτή μόνον αν πιστέψει ότι η Ρώμη μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως μια αποτυχία να θέσει το χρέος της σε καθοδική πορεία θα πυροδοτήσει μια υποβάθμιση.
Βασικός λόγος της απόφασής του οίκου να θέσει την αξιολόγηση της Ιταλίας σε επανεξέταση ήταν η ανησυχία ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης δεν θα μειώσουν το χρέος, αναφέρει ο Moody's σε ανακοίνωσή του.
"Ενώ κάθε άλλο παρά προσφέρει την προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το 'συμβόλαιο' για την κυβέρνηση που υπεγράφη από τα δύο κόμματα περιλαμβάνει δυνάμει πολυέξοδα φορολογικά μέτρα και μέτρα δαπανών, χωρίς σαφείς προτάσεις για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά", σημειώνει.
Η διαδικασία αυτή επανεξέτασης της αξιολόγησης της Ιταλίας θα επιτρέψει στον οίκο Moody's, όπως επισημαίνει ο ίδιος, να αναζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα σχέδια της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για το φορολογικό και τις δαπάνες και για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά.
http://www.matrix24.gr/2018/05/o-moodys-apili-me-ipovathmisi-tin-italia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...