Τρίτη 29 Μαΐου 2018

48 ώρες: Τσέρνομπιλ στον Αμαζόνιο

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron έχυσε εκατ. τόνους θανατηφόρων χημικών στον Αμαζόνιο του Ισημερινού – γεμίζοντας ποτάμια με τοξικά απόβλητα και σπέρνοντας τον καρκίνο σε ιθαγενείς κοινότητες.

Δεν τα καθάρισε ποτέ! Αλλά τώρα η Chevron μπορεί να αναγκαστεί επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη, αν πάρουμε με το μέρος μας έναν «άνθρωπο-κλειδί».
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Chevron είναι ένα Αμερικάνικο ταμείο συντάξεων, του οποίου ο πρόεδρος τα έχει βάλει με αρκετές ασύδοτες εταιρίες στο

παρελθόν. Αν τον πλημμυρίσουμε τώρα με στήριξη, μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα της ιστορικής ψηφοφορίας -- στη συνάντηση των μετόχων της Chevron σε 48 ώρες. Πρόσθεσε τη φωνή σου:

Τσέρνομπιλ του Αμαζονίου: Αναλάβετε τις ευθύνες σας!

Ο αγώνας των ιθαγενών φυλών του Ισημερινού ενάντια στην Chevron έχει κρατήσει δεκαετίες κι έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο. Πάνω από 20 δικαστές σε Ισημερινό και Καναδά, μαζί και τα Ανώτατα Δικαστήρια των δύο χωρών, έχουν πάρει το μέρος των ιθαγενών στην προσπάθεια να απονεμηθούν ευθύνες στην Chevron για τα τοξικά απόβλητα που έριξε στο νερό που πίνουν οι άνθρωποι. 

Μια νίκη ενάντια στο μεγαθήριο Chevron θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για μια νέα εποχή, όπου οι πολυεθνικές επιτέλους θα λογοδοτούν για τα εγκλήματά τους!

Και σ’ αυτό το σημείο, το επενδυτικό ταμείο 
Vanguard κι ο ισχυρός πρόεδρός του, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Η Vanguard είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Chevron. Και έχει καλό ιστορικό: πρόσφατα πήγε κόντρα στην Exxon Mobil για την κλιματική αλλαγή, τα έβαλε με τους διευθυντές της Viacom για τους υπέρογκους μισθούς που λαμβάνουν, και πίεσε για ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον μεγάλων τραπεζών.

Η συνάντηση των μετόχων της Chevron είναι την Τετάρτη και ήδη πάνω από 30 μεγάλοι επενδυτές είναι έτοιμοι να ζητήσουν απ΄ την εταιρία να αναλάβει τις ευθύνες της.  

Ο πρόεδρος της Vanguard, Bill McNabb, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και έχει ζητήσει από μεγάλες εταιρίες να γίνουν μια «δύναμη το κοινό καλό». Αν τον πάρουμε με το μέρος μας σ’ αυτήν την υπόθεση, μπορούμε να συντρίψουμε τους διευθυντές της Chevron στην ψηφοφορία!

Πρόσθεσε τώρα το όνομά σου και θα παραδώσουμε τις υπογραφές μας απευθείας στον πρόεδρο, λίγο πριν την συνάντηση των μετόχων:

Τσέρνομπιλ του Αμαζονίου: Αναλάβετε τις ευθύνες σας!
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κίνημά μας τα βάζει με την Chevron. Έχουμε στείλει επιστολές σε γερουσιαστές των ΗΠΑ κι έχουμε καταθέσει στα δικαστήρια. Και σήμερα έχουμε μια εκπληκτική ευκαιρία να αναγκάσουμε την Chevron να καθαρίσει επιτέλους το τοξικό χάλι που άφησε… και να ανοίξουμε τον δρόμο σε μια εποχή που οι μέτοχοι θα έχουν κοινωνική ευθύνη!

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Joseph, Pascal, Mike, Alice, Emma, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...