Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Έως 438 ευρώ μειωμένες οι συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου

Με ρυθμό χελώνας εκδίδονται οι νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις οι οποίες εκτός από τη μεγάλη αναμονή «τιμωρούν» και με ευτελή ποσά στους δικαιούχους. Μερικές χιλιάδες περιμένουν στην ουρά από το 2014 ενώ δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη βενζινοπωλών, αρτοποιών και ΤΕΑΠΟΚΑ. Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι ότι δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί το λογισμικό για τον υπολογισμό των επικουρικών του πρώην ΙΚΑ ,που είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο 25ο συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στις 30/4 εκκρεμούσαν στον ΕΦΚΑ 77.492 εκκρεμείς συντάξεις, εκ των οποίων οι 25.290 με προσωρινές συντάξεις. Ειδικότερα οι περιπτώσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίζονται λόγω μη ύπαρξης λογισμικού αφορούν σε:

α) παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (π.χ. ΙΚΑ - ΟΑΕΕ).
β) πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (τουλάχιστον δύο εργοδότες και πάνω από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα).
γ) συνταξιούχους αναπηρίας που ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.
δ) εργαζόμενους σε Ν.Π.Δ.Δ.
ε) αιτούντες που δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
στ) διαδοχική ασφάλιση, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης.
ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης αναφέρθηκε ειδικά στο πρόβλημα όσων φεύγουν με διαδοχική ασφάλιση, τονίζοντας πως σήμερα “εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (14.000 αφορούν στον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα. Λόγω ενιαίου φορέα αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο. Υπάρχουν προτάσεις, αλλά δεν λαμβάνονται αποφάσεις και οι συνταξιούχοι βρίσκονται στην αναμονή το λιγότερο δύο χρόνια”. Ο ίδιος παρέθεσε παραδείγματα οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων με το νέο σύστημα του ν.4387/2016, στα οποία τα μικτά ποσά των συντάξεων σε σύγκριση με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από 13/5/2016 είναι μειωμένα από 44,97 ευρώ έως και 438,38 ευρώ.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως στην Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα που ανήκε στο ΓΛΚ και τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ, εκκρεμούν 284.597 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.α., ενώ 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών. “Στον τεράστιο όγκο αιτημάτων συνταξιούχων, στρατιωτικών και πολιτικών, καλούνται να ανταποκριθούν ελάχιστοι υπάλληλοι, μόλις 52”, ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη νέα «αρχιτεκτονική» του συστήματος, η «Εθνική Σύνταξη» είναι αυτή που θα αποτελέσει τον κορμό της συνταξιοδοτικής παροχής και θα εξαντλεί σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση του κράτους απέναντι στους ασφαλισμένους.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CE%AD%CF%89%CF%82-438-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85/ar-AAxIUQH?ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...