Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Τι αλλάζει σε Α21, Επιδόματα, Κοινωνικό Τουρισμό

κ. Πλιάκη, μέσα σε λίγους μήνες, με σταθερά βήματα στήθηκε ολόκληρος ο ΟΠΕΚΑ αναλαμβάνοντας μάλιστα να παρέχει νέες, ψηφιοποιημένες υπηρεσίες. Το ερώτημα είναι το εξής: Έπρεπε να φτάσουμε στο 2018 για να απολαμβάνει ο πολίτης μια «Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη» (σ.σ. λόγια Πρωθυπουργού) ;
Το παλιό μοντέλο που βασίστηκε στην έλλειψη μιας ενιαίας διοικητικής αρχής επιδοματικών ενισχύσεων είχε φτάσει στα όρια του.  Η έντονη γραφειοκρατία, η πολυνομία,  η έλλειψη σταθερών ημερομηνιών  απονομής των επιδομάτων στους δικαιούχους είχαν ως αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικά αδιέξοδα. Η οικονομική
κρίση επέτεινε τα προβλήματα. Η σύσταση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν  μια πρωτοβουλία καίριας σημασίας προκειμένου να αναδιοργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί ο τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο πολίτης να απολαμβάνει ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος. Έπρεπε λοιπόν, να υπάρξει η πολιτική βούληση, για να πάμε σε μια νέα φιλοσοφία λειτουργίας του κοινωνικού κράτους και της επιδοματικής πολιτικής, με ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, ώστε να κόψουμε τον δεσμό των πελατειακών σχέσεων και να δώσουμε αξιοπρέπεια στους πολίτες.
  • Εν αναμονή της νέας πλατφόρμας για το Α21. Πώς θα είναι η εικόνα της και οι τεχνικές της δυνατότητες;
Αλλάζουμε τον τρόπο υποβολής του Α21 για να απλουστευθεί η διαδικασία απονομής των επιδομάτων. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αναπτύσσεται από την ΗΔΙΚΑ στο πρότυπο της πλατφόρμας που διένειμε το Κοινωνικό Μέρισμα του 2017 και θα βοηθήσει να ελαφρύνουμε τους δικαιούχους από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Εκτιμούμε πως θα ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις για τις οποίες θα χρειάζεται ο πολίτης να φέρει κάποιο δικαιολογητικό, επειδή όλες οι κρίσιμες πληροφορίες θα διασταυρώνονται ψηφιακά, όπως για παράδειγμα εισοδήματα, νόμιμη και μόνιμη παραμονή στην χώρα, σπουδαστική κατάσταση των παιδιών μετά τα 18 έτη. Παράλληλα το νέο σύστημα θα ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.  Οι προκλήσεις είναι σίγουρα μεγάλες, καθώς ο πληθυσμός αναφοράς του νέου επιδόματος παιδιού φτάνει στο ένα εκατομμύριο οικογένειες. Γι αυτό εργαζόμαστε, με πυξίδα την ταχύτερη διαδικασία απονομής και  καταβολής του επιδόματος σε σταθερές ημερομηνίες.
  • Τελικά η νέα πλατφόρμα θα ανοίξει, όπως είχατε πει, μέχρι τις 30 Μαΐου;
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων Α21 θα ανοίξει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου όπως είχαμε πει. Σε κάθε περίπτωση θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Μαΐου. Όπως έχουμε ανακοινώσει, όλοι όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20η Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017 θα πληρωθούν μεταξύ 25-27 Ιουνίου. Άμεσα δημοσιοποιείται και ο σχετικός οδηγός συμπλήρωσης για το Α21.
  • Μετά την β΄ και γ΄ δόση πότε θα ξαναπληρώσετε; Οι καταβολές θα συνεχιστούν ανά 2μηνο σταθερά; Τι εξυπηρετούν οι 6 δόσεις;
Πέραν της Β δόσης που μετακινήθηκε κατά ένα μήνα, όλες οι επόμενες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν κανονικά ανά 2μηνο, όπως προβλέπεται. Σε αυτό το πλαίσιο δεν διαταράσσεται και η πληρωμή της Γ δόσης στα τέλη Ιουλίου. Η πληρωμή του Επιδόματος Παιδιού κάθε 2μηνο, σε σταθερές δηλαδή ημερομηνίες ευνοεί τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό. Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν επακριβώς την σταθερή ημερομηνία στην οποία θα καταβάλλεται το Επίδομα που δικαιούνται, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα προγραμματισμού των υποχρεώσεων τους, χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνούν συνεχώς με τον Οργανισμό προκειμένου να μάθουν πότε θα πληρωθούν. Ταυτόχρονα, το νέο σύστημα προσφέρει σημαντικά καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, δεδομένου ότι απαλλάσσονται από προσκόμιση περιττών δικαιολογητικών, τα οποία πρέπει να ελέγξουν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ. ‘Ετσι θα αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, κάτι που στοχεύουμε να εξασφαλίσουμε με τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
  • Πληροφορηθήκαμε ότι η συνολική δαπάνη για τα Επιδόματα Παιδιών μέχρι το τέλος Ιουλίου θα προσεγγίσει τα 450 εκ. ευρώ. Υπάρχει διεύρυνση δικαιούχων με βάση τις νέες κλίμακες;
Ο συνολικός προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων για το 2018 είναι αυξημένος κατά 40%. Φέτος θα πληρώσουμε 910 εκατομμύρια έναντι 650 εκατομμυρίων πέρυσι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις έως και 110% για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων οικογενειών. Πέρυσι μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν πληρωθεί από τον ΟΓΑ σε οικογενειακά επιδόματα 291 εκ. ευρώ σε δυο δόσεις. Φέτος ήδη με την Α΄ δόση πληρώσαμε 161 εκ. ευρώ, ενώ και με τις επόμενες δυο δόσεις εκτιμάται πως η συνολική δαπάνη μέχρι το τέλος Ιουλίου θα προσεγγίσει τα 450 εκ. ευρώ, δηλ. αύξηση για το πρώτο 6μηνο της τάξης του 50%. Θα έλεγα ότι με το νέο επίδομα παιδιού έχουμε διεύρυνση του πλήθους των δικαιούχων, ιδιαίτερα, στις μονογονεικές οικογένειες, εκ των οποίων μάλιστα το 98% κερδίζει σημαντικά, ανεξαρτήτως του πλήθους των προστατευόμενων τέκνων.
  • Η επιδοματική πολιτική στο σύνολό της είναι μια σωστή ή λάθος πολιτική;
Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω για την επιδοματική πολιτική στο σύνολό της σε ότι όμως με αφορά για επιδόματα όπως το επίδομα τέκνου, το προνοιακό αναπηρικό επίδομα πιστεύω ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση και μάλιστα θα έλεγα ότι ήταν αναγκαίος και επιβεβλημένος  ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση  του τομέα της επιδοματικής πολιτικής επειδή απευθύνεται σε  ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  • Υπήρξαν «δύσκολες» περιπτώσεις στην Α’ δόση που οι υπηρεσίες κλήθηκαν να διασταυρώσουν ή να αφήσουν στην άκρη;
Όπως παγίως συνέβαινε και με τον ΟΓΑ, τα ποσά πρώτου διμήνου Επιδόματος Παιδιού 2018 δόθηκαν μόνο για τέκνα που ήταν εξαρτώμενα σύμφωνα με το Α21 του 2017 και που αποδεδειγμένα συνεχίζουν να είναι εξαρτώμενα και το 2018.  Αυτό δεν σημαίνει πως χάνουν το Επίδομα όσοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση για τεχνικού τύπου λόγους, όπως για παράδειγμα αναντιστοιχία ΑΜΚΑ – ΑΦΜ ή αδυναμία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των σπουδών των εξαρτώμενων τέκνων σε οριακές ηλικιακά περιπτώσεις. Με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το νέο Α21 θα ρυθμιστούν περιπτώσεις οριακές όπως για παράδειγμα παιδιά που το 2017 ήταν 18 ετών (έτος γέννησης 1999) και εντός του 2018 γίνονται 19 ετών, τα οποία ενώ πέτυχαν στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις δεν δηλώθηκαν μετά τον περασμένο Αύγουστο ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να καταχωρηθεί η ακαδημαϊκή τους ταυτότητα. Επίσης παιδιά που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, δηλαδή το 2017 ήταν 22 ή 23 ετών, το 2018 γίνονται αντίστοιχα 23 ή 24 ετών και για το έτος 2017 δηλώθηκε ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ –ΤΕΙ. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να γίνει ταυτοποίηση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας.
  • Είδαμε το ΦΕΚ για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας; Τι να περιμένουμε φέτος;
Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2018 θα ξεκινήσουν φέτος πολύ νωρίτερα από πέρυσι. Οι αιτήσεις δικαιούχων θα “τρέχουν” έως και την Δευτέρα 11/6. Στόχος μας είναι να επωφεληθούν από τις παροχές όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι. Στα νέα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας δώσαμε  έμφαση στο παιδί, καθώς το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στο παιδί. Έτσι, εκτός από το Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 55.000 δικαιούχους, τον ιαματικού τουρισμού για 4.000 συνταξιούχους, το Εκδρομικό πρόγραμμα για 12.500 δικαιούχους,  τα δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου για 50.000 δικαιούχους, εντάξαμε φέτος κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά αγροτών από 6 έως 16 ετών και αυξήσαμε κατά 50% την επιχορήγηση για βιβλία που θα προμηθευτούν παιδιά αγροτών.  Επίσης, θα διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμβάλλοντας έτσι στον οικογενειακό προϋπολογισμό της αγροτικής οικογένειας.
  • Τι έχει αλλάξει στη διαδικασία για τα Επιδόματα Αναπηρίας;
Όπως ήδη γνωρίζετε από τις αρχές Μαρτίου ο ΟΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων για την Περιφέρεια Αττικής. Κατά αρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι δεν κόβονται ούτε μειώνονται τα επιδόματα, δεν είναι αυτός ο σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας μας.  Η αλλαγή αφορά μόνο στην διαδικασία χορήγησης των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν πλέον από μια, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους δηλαδή τον ΟΠΕΚΑ σε σταθερή ημερομηνία που θα είναι γνωστή σε όλους,  με διαφάνεια, και αδιάβλητες διαδικασίες. Οι αιτήσεις των νέων δικαιούχων για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα  υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και απονομής προνοιακών παροχών του ΟΠΕΚΑ μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων της Αττικής και της κεντρικής υπηρεσίας. Με την υποβολή της αίτησης δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας για τα ΚΕΠΑ, για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Αττικής και εργαζόμαστε πυρετωδώς ώστε σταδιακά να επεκταθεί σε όλη την χώρα. Με την νέα διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τα επιδόματα αναπηρίας που θα στηρίζεται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και αυτόματες διασταυρώσεις, Η επεξεργασία των αιτήσεων για τα ΚΕΠΑ και συνολικά η διαδικασία θα επισπευσθεί σημαντικά σε σχέση με τη σημερινή.
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/diikitis-opeka-se-aftodioikisi-gr-ti-allazi-se-a21-epidomata-kinoniko-tourismo/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=diikitis_opeka_se_aftodioikisigr_ti_allazi_se_a21_epidomata_kinoniko_tourismo&utm_term=2018-05-23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...