Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε Μνημόνιο γιατί το α΄εξάμηνο του 2015 κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση

Ειδική περίπτωση χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έμεινε σε πρόγραμμα για οχτώ χρόνια. «Αυτό είναι ένα μεγάλο διάστημα, πολύ μεγαλύτερο από άλλες χώρες. Αλλά υπάρχουν αιτίες γι' αυτό. Μια από αυτές είναι γιατί η Ελλάδα κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση το πρώτο εξάμηνο του 2015» εξηγεί ο κ. Ρέγκλινγκ στη συνέντευξή του στην ισπανική Cinco Días. «Τότε η κυβέρνηση πήρε πίσω αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα» πρόσθεσε ο επικεφαλής του
ESM και προσθέτει: «είχαμε δραματικές στιγμές το καλοκαίρι του 2015 όταν το Grexit είχε γίνει μια πραγματική πιθανότητα».
Κατά τον ίδιο «από τότε έχει σημειωθεί πρόοδος στη χώρα και τώρα υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει success story μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο».
Αν και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα εκτός από πρωτογενή πλεονάσματα για τρία χρόνια, εντούτοις τονίζει ότι «μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν». «Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των τελευταίων ετών προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει αρκετές πιθανότητες όταν βγει από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο, να γίνει success story όπως οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα» δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ερωτηθείς για τις εκρεμμότητες ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιμένει ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει» κάνοντας λόγο για μια μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Όσον αφορά, τέλος, το θέμα του χρέους ο επικεφαλής του ESM αρχικά παρατηρεί ότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων υπενθυμίζοντας την ελάφρυνση του 2012 και το μεγαλύτερο haircut ιδιωτών πιστωτών. «Τώρα συζητάμε επιπρόθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο».
http://www.matrix24.gr/2018/05/regklingk-i-ellada-vriskete-se-mnimonio-giati-to-a%CE%84examino-tou-2015-kinithike-se-lathos-katefthinsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...