Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΟΟΣΑ: Αδήλωτο το 40% του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων

Οι φόροι στην Ελλάδα δύσκολα εισπράττονται και δύσκολα πληρώνονται. Σύμφωνα με την έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ επισημαίνει εκ νέου το χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας των φόρων στο 42,3%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση του ΟΟΣΑ ως προς τον αριθμό και το χρόνο για φορολογικές πληρωμές και στην 27η θέση για διαδικασίες επιστροφών φόρου, φορολογικούς ελέγχους κ.α. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη φοροδιαφυγή και διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Παράλληλα, με βάση στοιχεία από δανειοδοτήσεις, ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι πάνω από το 40% του εισοδήματος των αυταπασχολούμενων μένει αδήλωτο. Βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η αύξηση της
χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, οι οποίες παρά την διείσδυσή τους στην αγορά λόγω capital controls, παραμένουν χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες.
Στα θετικά της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση του συστήματος ανάλυσης κινδύνου (risk analysis), που διευκολύνει τους στοχευμένους ελέγχους, όπως επίσης η πρόσβαση σε στοιχεία τρίτων. Θετικές επίσης χαρακτηρίζονται οι πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπεζικών λογαριασμών, το «χτίσιμο» του αφορολογήτου με ηλεκτρονικές πληρωμές, κάτι που εφάρμοσε και η Κορέα με θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη, ο ΟΟΣΑ δεν αναμένει ιδιαίτερα αποτελέσματα από τη φορολοταρία.
Σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η χρήση POS από ελεύθερους επαγγελματίες όπως π.χ. οι τεχνίτες, καθώς η παροχή υπηρεσιών εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται, επίσης, η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιτυχούς εφαρμογής της την Ιταλία.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί το μοντέλο που επέλεξαν οι Φινλανδοί για να περιορίσουν τη χρήση μετρητών. Οι αναλήψεις από ATM βιντεοσκοπούνται. Το πρόσωπο που κάνει ανάληψη από το ATM φωτογραφίζεται και γίνεται ταυτοποίηση προσώπου και κάρτας, με τα στοιχεία να μεταφέρονται στις ελεγκτικές Αρχές της χώρας.
Τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο στάδιο ελέγχου. Παράλληλα, δημιουργείται προφίλ επικινδυνότητας του φορολογούμενου, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία του φορολογικού ελέγχου.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...