Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Φέσσας: Αναδιάρθρωση του χρέους με αυξημένη εποπτεία φέρνει η έξοδος από το μνημόνιο

«Συγχαρητήρια» προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, ενώ προέβλεψε αναδιάρθρωση του χρέους με αυξημένη εποπτεία.
«Η «έξοδος από τα μνημόνια» θα φέρει τη λήξη της προνομιακής χρηματοδότησης και την προσφυγή στις αγορές. Θα φέρει επίσης κάποια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο - με αυξημένη εποπτεία και αυστηρή τήρηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων. Παράλληλα, θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε επιμέρους εθνικές
πολιτικές», τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Εμείς – πρόσθεσε - βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας. Με τη χώρα μας ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη. Ελπίζουμε ειλικρινά και σοφότερη».
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι χρειάζεται συνολική αλλαγή νοοτροπίας για να αποτραπεί ένας νέος κίνδυνος αστάθειας, ενόψει και των επερχομένων εκλογικών αναμετρήσεων. «Μην φτάσουμε στην πηγή και δεν πιούμε νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η μεταμνημονιακή εποχή, δεν επιτρέπεται να μας βρει με τα ίδια μυαλά, αμετακίνητους σε θέσεις και αντιλήψεις του παρελθόντος, να πυροβολούμε ο ένας τον άλλον και τελικά τα πόδια μας». Αναφερόμενος δε, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τόνισε την ανάγκη να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αποτροπής νέας κρίσης στην ευρωζώνη, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή συνοχή. «Ο λαϊκισμός και ο καιροσκοπισμός, αποτελούν απειλή για την Ευρώπη. Μπορούμε και οφείλουμε να προσφέρουμε τις εμπειρίες μας στον ευρωπαϊκό διάλογο. Να αναδείξουμε τα οφέλη της νομισματικής ένωσης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ανέφερε.
Κάνοντας τον απολογισμό της 8ετίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι «γλυτώσαμε τη συντριβή και βελτιωθήκαμε σε αρκετούς τομείς, με τεράστιο όμως κόστος, θυσίες, καθυστερήσεις και νέα προβλήματα. Το πολιτικό μας σύστημα είναι σίγουρα ωριμότερο σήμερα, αλλά με έλλειμμα εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας».
Ο κ. Φέσσας έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα παιδείας, προβάλλοντας το αίτημα για «απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον κρατισμό», με τη λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μια κοσμογονία. Με επενδύσεις από την αφρόκρεμα των ξένων πανεπιστημίων, προσέλκυση των πλέον ταλαντούχων φοιτητών και επιστημόνων και αναβάθμιση όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος με άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στη συνεχή αξιολόγηση» εκτίμησε.
Ανήγγειλε επίσης τρεις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ που αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου, τη δημιουργία κόμβου καινοτομίας (Start Up Greece) για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, και την διαμόρφωση σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, σχεδίου επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να καλύπτονται από άλλα επαγγελματικά ταμεία.
Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Φέσσας στον Θεόδωρο Βασιλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε πρότυπο για όλους μας, καθώς απέδειξε ότι «εκεί που το κράτος αποτυγχάνει ως επιχειρηματίας, ο ιδιωτικός τομέας κάνει θαύματα». «Η επιχειρηματικότητα» κατέληξε ο κ. Φέσσας «οφείλει να δίνει το παράδειγμα στη χρηστή διαχείριση, στον σεβασμό των νόμων και στην προάσπιση της αξιοπρέπειας της εργασίας».
http://www.topontiki.gr/article/275322/fessas-anadiarthrosi-toy-hreoys-me-ayximeni-epopteia-fernei-i-exodos-apo-mnimonio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...