Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Δουλειά να είναι κι ας είναι και με €400 τον μήνα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Με δύο πρόσωπα παρουσιάζονται οι δείκτες απασχόλησης στην Ελλάδα αν δούμε τους επιμέρους κλάδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο από σειρά θεσμικών ή ερευνητικών φορέων στην αγορά, από τη μια πλευρά διαφαίνεται μια τάση αναιμικής μείωσης της ανεργίας σε θέσεις χαμηλά αμειβόμενες ή σε αυτές που περιλαμβάνουν την ημιαπασχόληση, από την άλλη πλευρά όμως στους κλάδους αιχμής κι εντάσεως επενδύσεων, όπου η εργασία περιλαμβάνει περισσότερο ποιοτικούς όρους, η κατάσταση παραμένει αρνητική. Η πρώτη τάση που επιτρέπει μια κάποια αισιοδοξία για τη μείωση της ανεργίας καταγράφηκε προ ολίγων ημερών από το Ινστιτούτο
Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Εκεί καταγράφηκε οριακή αύξηση της απασχόλησης (+2,9%) στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2017, με κύριο πυλώνα τα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί 6.000 νέες θέσεις εργασίας το 2017 και πλέον οι άμεσα απασχολούμενοι στο λιανεμπόριο τροφίμων ξεπερνούν τους 200.000. Αυτή είναι όμως απλώς η μία όψη της κατάστασης. Ολοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι η απασχόληση στη λιανική κυρίως προέρχεται από προσλήψεις είτε part timers είτε χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων των 400-600 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται για μη ποιοτική εργασία, αν και σαφώς δεν πρέπει να ακυρώνουμε ολόκληρους κλάδους και σοβαρές επιχειρήσεις για τη συνεισφορά τους στην τόνωση των δεικτών εργασίας έστω και με αυτό τον τρόπο.
Δεν είναι τυχαία εξάλλου η επισήμανση του ίδιου του ΙΕΛΚΑ ότι «οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρουν εργασία σε ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, όπως οι νέοι, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι γυναίκες». Ωστόσο, όλοι κατανοούν ότι η εργασία στη λιανική περισσότερο ως καταφύγιο λογίζεται παρά ως επιλογή καριέρας για χιλιάδες Ελληνες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην τουριστική αγορά όπου χιλιάδες Ελληνες βρήκαν καταφύγιο. Υπολογίζεται ότι σε αυτό τον χώρο δραστηριοποιούνται περίπου 350.000 εργαζόμενοι.
Την ίδια στιγμή και πέραν των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αυτών του υπουργείου Απασχόλησης για τομείς όπως η πληροφορική, βλέπουμε ότι η καινοτομία μπορεί να αποτελεί μια ωραία καραμέλα, όμως προς το παρόν δεν δίνει λύσεις. Οπως τονίζει και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και γνωστός καθηγητής Αντώνης Ζαΐρης, «οι ευκαιρίες για τα μεσαία και ανώτερα στελέχη μειώνονται καθώς η αγορά λαμβάνει ολοένα περισσότερο ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχουν λοιπόν ευκαιρίες στις εθνικές αγορές, πολύ περισσότερο σε μια προβληματική σαν τη δική μας».
Με την εμπειρία του κλάδου λιανικής, ο ίδιος παραδέχεται ότι όντως ο κλάδος έχει μεγάλη συνεισφορά στην απασχόληση, όμως αναγνωρίζει τα νέα δεδομένα στην εργασία. «Υπάρχει μια πολλαπλότητα, μια ποικιλομορφία στις μορφές απασχόλησης οι οποίες λόγω της παγκοσμιοποίησης αλλά και της κρίσης στη χώρα μας γίνονται ολοένα πιο ευέλικτες. Υπάρχουν νέα πρότυπα, όπως για παράδειγμα ότι το 8ωρο δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ταμπού. Αυτή την καινούρια κατάσταση επέβαλε στη χώρα μας η κρίση αλλά και η ψηφιακή εποχή».
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σε μια περίοδο πανηγυρισμών της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση της ανεργίας σε περισσότερους από 250.000 υπολογίζονται οι Ελληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% των πτυχιούχων της χώρας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ακόμα και στη βιομηχανία, όπου ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση μεταβάλλεται θετικά, κατά 3 μονάδες, με το σχετικό ισοζύγιο να ισοσκελίζεται, το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο κινείται στο 13% (από 10%), έναντι ενός 13% που αναμένει και πάλι μείωσή της. Δηλαδή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επ’ ουδενί μια κάποια αισιοδοξία.
https://www.msn.com/el-gr/news/finance-economy/%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%E2%82%AC400-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B1/ar-AAxRAae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...