Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Κ. Μητσοτάκης: Δε θα ακολουθήσω τον Α. Τσίπρα στο δρόμο του λαϊκισμού

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Χαράσσοντας βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για το "αύριο" της χώρας και στην οπτική του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς η Ελλάδα θα περάσει στη μεταμνημονιακή της εποχή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε ότι δε θα ακολουθήσει το δρόμο του "λαϊκισμού", όπως πράττει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και δε θα τάξει "λαγούς με πετραχήλια" στους πολίτες, αλλά θα ακολουθήσει
εκείνο το μεταρρυθμιστικό μοντέλο που θα ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη και στην ευημερία.
"Λέμε εδώ και ενάμιση χρόνο, από τη στιγμή που ψηφίστηκαν τα μέτρα περικοπών των συντάξεων και του αφορολόγητου, για τέταρτο μνημόνιο. Σήμερα που οι συνταξιούχοι βλέπουν αυτό που έρχεται δικαιωνόμαστε. Τα συμπληρωματικά μέτρα των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ δε συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική υπέρβαση, κάθε κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα με τον τρόπο που θέλει. Εμείς φανταζόμαστε ένα άλλο μείγμα αντιμέτρων. Εγώ θα επιστρέψω χρήματα σε αυτούς από τους οποίους τα πήρε ο κ. Τσίπρας. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας. Όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Όπως ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9%", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Σκάι".
Κληθείς να σχολιάσει τα περί επαναδιαπραγμάτευσης των ήδη ψηφισμένων μέτρων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μέτρα που είναι ήδη ψηφισμένα και που δύσκολα αλλάζουν αυτή τη στιγμή. "Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το βάρος ως προς το φορολογητέο εισόδημα. Δική μου προτεραιότητα είναι να δημιουργήσω θέσεις απασχόλησης. Να μειώσω την ανεργία. Από εκεί θα έρθει η ανακούφιση.  Δεν πρόκειται να δεσμευθώ δημόσια για τίποτα που δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να το κάνω την επόμενη ημέρα. Θέλω να κερδίσω μεταρρυθμιστικό πρόσημο, ώστε να συζητήσω με τους εταίρους ότι αυτά τα πλεονάσματα δε χρειάζονται ως ενέχυρο για το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης. Εγώ δίνω την ελπίδα της αλήθειας και όχι του ψέματος. Δε θα τάξω λαγούς με πετραχήλια. Λέω ότι θα πετύχω το καλύτερο δυνατό. Τον κ. Τσίπρα τον έχω ικανό για τα πάντα. Να πάει στη ΔΕΘ, να φορέσει γραβάτα, να πει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και να πει ότι δε θα κόψει συντάξεις. Σε λογική λαϊκισμού εγώ δε θα μπω", σημείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι το "γαλάζιο" σχέδιο δίνει ελπίδα σε όλους τους Έλληνες. "Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να περάσει ούτε μία ιδέα για το μέλλον. Εμείς θα δώσουμε μία ρεαλιστική ελπίδα μίας χώρας που δε θα σέρνεται", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για "τραγικές στρεβλώσεις στις συντάξεις χηρείας", τις οποίες η ΝΔ θα τις επανεξετάσει και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Πρόβλημα ανοχής ο Ρουβίκωνας
Εστιάζοντας στα της ασφάλειας των πολιτών, ο αρχηγός της αξιωματικής διεμήνυσε πως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει να συνεχίζονται συμπεριφορές τύπου Ρουβίκωνα.
"Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που υποθάλπει την οργανωμένη βία. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από την άκρα εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Είναι οργάνωση που, εάν υπήρχε πραγματικά πολιτική βούληση, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Δεν είμαι διατεθειμένος να αφήσω να συνεχίζονται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και θα εξετάσω όλα τα μέσα που θα έχω στα χέρια μου, Ακόμα και των αλλαγών στον ποινικό κώδικα, για να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία. Στα Εξάρχεια εκπαιδεύεται μία νέα γενιά που ενδεχομένως θα καταλήξει στην τρομοκρατία", σημείωσε. "Έχω ασκήσει δημόσια κριτική από το 2008 από τον τρόπο που η τότε κυβέρνηση αντιμετώπισε εκείνη την πρωτοφανή κρίση. Την τελευταία φορά που κυβέρνησε η ΝΔ, η κατάσταση στο μέτωπο της δημόσιας τάξης ήταν συνολικά καλύτερη. Σήμερα οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά ανασφαλείς", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά στους ψηφοφόρους του Κέντρου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει απελπισμένες προσπάθειες να παρουσιαστεί ως κεντροαριστερός. "Είναι προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία. το κόμμα του έχει ξεκάθαρες αναφορές στη ριζοσπαστική αριστερά. Η μόνη πολιτική δύναμη που έχει να πει κάτι στους πολίτες είναι η ΝΔ. Η συζήτηση για το Κέντρο γίνεται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό, που προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες", τόνισε.
Λύση στο ονοματολογικό, που θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δε δέχεται καμία πίεση όσον αφορά στο Σκοπιανό, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για το όνομα, εάν προηγουμένων δεν έχουν λυθεί οι προϋποθέσεις που έχει θέσει.
"Δε μπορούμε να αγνοήσουμε το αίσθημα της κοινής γνώμης. Μία λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο με τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Και για να μπούμε σε συζήτηση για το όνομα πρέπει να έχουν λυθεί αυτές οι προϋποθέσεις", ανέφερε και ερωτηθείς τι θα πράξει σε αυτό το μείζον μέτωπο, όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε: "Έχουμε ζήσει με αυτό 20 χρόνια. Μπορούμε να ζήσουμε άλλα δύο ή τρία. Το ζήτημα θα λυθεί όταν κρίνω ότι η λύση υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα".
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και πάλι επί τάπητος το θέμα των πρόωρων εκλογών, παραμένοντας σταθερός στην εκπεφρασμένη θέση του πως, όσο πιο γρήγορα στηθούν κάλπες, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.
"Ο κ. Τσίπρας είναι ικανός να φορέσει γραβάτα και να προκηρύξει εκλογές, λέγοντας πως δε θα κόψει συντάξεις…Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, εάν είχαν γίνει εκλογές το 2016, θα είχαμε ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε αυτά τα μέτρα που ψήφισε ο κ. Τσίπρας", σημείωσε.
"Από την πρώτη στιγμή βάλαμε το εθνικό πλαίσιο για ολοκληρωμένη λύση πακέτο με αλλαγή συντάγματος και οριστική απαλοιφή των αλυτρωτισμών. Η αναθεώρηση του συντάγματος είναι απαραίτητη. Θα μπορέσω να τοποθετηθώ όταν έχω συγκεκριμένη υπόθεση. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι συζητάει την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν". Είναι η χειρότερη δυνατή ονομασία. Είναι το erga omnes του αλυτρωτισμού", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
"Ο πρωθυπουργός είτε δε γνώριζε τι σημαίνει "Ίλιντεν" ή αδιαφόρησε", επεσήμανε.
Καμία απόλυση στο Δημόσιο. Θέλω τα χρήματα των πολιτών να πιάνουν τόπο
Βγάζοντας… κόκκινη στη "συστηματική προπαγάνδα της κυβέρνησης", ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, εκ νέου, πως δεν πρόκειται να κάνει καμία απόλυση στο Δημόσιο.
"Δε θα γίνει καμία απόλυση, έτσι απαντώ στη συστηματική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Το νέο Δημόσιο που οραματίζομαι είναι ένα Δημόσιο που θα συνεργάζεται καλύτερα με τον ιδιωτικό τομέα. Εφόσον περισσέψουν άνθρωποι, αυτοί θα μετακινηθούν. Δε θα απολυθούν. Έχω πει για το ένα προς πέντε και στη συνέχεια έχω πει να πάμε σε έναν μειωμένο λόγο και να προσλαμβάνουμε εκεί που έχουμε ανάγκες. Σήμερα αυξάνεται το αποτύπωμα του κράτους. Σήμερα η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους συμβασιούχους για μονιμοποίηση, ξέροντας πως δεν μπορεί να το κάνει. Θέλω λιτό και αποτελεσματικό Δημόσιο. Θέλω να πιάνουν τόπο τα χρήματα των πολιτών", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν αισθάνεται κανέναν περιορισμό από κανένα στέλεχος της ΝΔ όσον αφορά σε αυτά που θέλει να κάνει.
"Εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ, με ξεκάθαρη εντολή να αλλάξω τα πράγματα. Κρατάμε τα καλά της ιστορίας μας και αλλάζουμε", είπε.
Προσκλητήριο στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως αυτό που θα πράξει αμέσως μετά τις εκλογές, ακόμα κι αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, είναι ένα γενικότερο κάλεσμα των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.
"Δε θα κάνω κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω τη μεγαλύτερη δυνατή σύνθεση δυνάμεων που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό δεν έχει θέση", σημείωσε. "Μέχρι το 2019 θα κλείσει η πολιτική εκκρεμότητα και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και την προεδρική εκλογή, και στη συνέχεια θα έχουμε καθαρό χρόνο για να κάνουμε το έργο μας", συμπλήρωσε και επεσήμανε πως η οδός Πειραιώς θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, με λογική ενισχυμένης αναλογικής, η οποία θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα και αναλογικότητα.
"Δεν έχω σκεφτεί πρόσωπο για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρώτο μου μέλημα είναι πώς θα κερδίσει η ΝΔ σε εκλογές", είπε ο κ. Μητσοτάκης. "Την επόμενη ημέρα πάμε να σπάσουμε τη Β΄ Αθηνών και την περιφέρεια Αττικής και να δώσουμε δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που μένουν", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βάλλοντας ευθέως κατά των επιθέσεων που δέχεται η σύζυγός του.
"Λυπάμαι που το Μαξίμου εξαναγκάζεται να καταφύγει σε χυδαίες επιθέσεις κατά της συζύγου μου. Είναι καθοδηγούμενες επιθέσεις από τα υπόγεια του Μαξίμου. Είναι βαθιά προσβλητικές για έναν άνθρωπο που έχει μια εξαιρετικά πετυχημένη επαγγελματική πορεία. Θα ήθελα ο δημόσιος διάλογος να μην πέφτει σε αυτό το χυδαίο επίπεδο. Εγώ δε θα ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα σε προσωπικές επιθέσεις.  Είναι θλιβερό, άνανδρο. Δείχνει ανθρώπους σε απελπισία. Εάν θέλουν κάποιον να χτυπήσουν, ας χτυπήσουν εμένα", επεσήμανε.
http://www.capital.gr/politiki/3294976/k-mitsotakis-de-tha-akolouthiso-ton-a-tsipra-sto-dromo-tou-laikismou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...