Στις 19 Οκτώβρη, ο συνήγορος του Κασιδιάρη Δ. Παπαδέλης εξέταζε τον αιγύπτιο ψαρά Αχμέτ και προσπάθησε να τον παγιδεύσει ρωτώντας τον γιατί η έμπειρη συνήγορός του, στην εξουσιοδότηση που της έκανε στις 18 Ιούλη του 2012, μιλούσε για άγνωστους δράστες, ενώ αυτός στις 12 Ιούνη του 2012 είχε αναγνωρίσει έξι από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος τους τις πρωϊνές ώρες της ίδιας μέρας.
Στις 21 Οκτώβρη, στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κόντρας», κάναμε προδημοσίευση ρεπορτάζ με τίτλο «Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο κενό η προσπάθεια παγίδευσης των μαρτύρων», στο οποίο ξεσκεπάζαμε την προσπάθεια του εν λόγω συνηγόρου να παγιδεύσει τον Αχμέτ. Εν κατακλείδι σημειώναμε: «Ματαιοπονεί, όμως,
ο Δ. Παπαδέλης. Εκτός της αναγνώρισής τους από τα θύματα, οι χρυσαυγίτες -μέσα στον πανικό τους- κατάφεραν να αυτοενοχοποιηθούν, με το διάτρητο άλλοθι που προσπάθησαν να κατασκευάσουν (γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα επ’ αυτού)».
Τρεις μέρες μετά, ο συνήγορος του Κασιδιάρη, όπως και οι υπόλοιποι υπερασπιστές των νεοναζιστών της ΧΑ, έκανε αξιολόγηση (βάσει του άρθρου 358 του ΚΠΔ) της κατάθεσης των αιγύπτιων ψαράδων που είχαν καταθέσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα περίμενε κανείς να επαναλάβει όσα είχε πει με στόμφο κατά την εξέταση του Αχμέτ για το ζήτημα της αναγνώρισης των έξι χρυσαυγιτών. Ηταν το «βαρύ πυροβολικό» του, καθώς με την αναφορά στην εξουσιοδότηση προς τη συνήγορο, αμφισβήτησε ευθέως τις καταθέσεις των Μοχάμεντ και Αχμέτ, με τις οποίες στις 12 Ιούνη του 2012 αναγνώρισαν έξι από τους χρυσαυγίτες που πραγματοποίησαν τη δολοφονική επίθεση στο σπίτι τους.
Παρά κάθε «προσδοκία», ο Δ. Παπαδέλης δεν ανέφερε στην αξιολόγησή του ούτε λέξη για αυτό που πριν από πέντε μέρες είχε παρουσιάσει σαν εξαιρετικά σοβαρό στοιχείο που αμφισβητούσε (αν δεν ακύρωνε) την αναγνώριση των χρυσαυγιτών από τους αιγύπτιους ψαράδες. Χωρίς να θέλουμε να «βλογήσουμε τα γένια μας», εκτιμούμε ότι το ρεπορτάζ μας ανάγκασε τον συνήγορο του Κασιδιάρη να «ανακρούσει πρύμναν». Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το τι είχε γίνει τον Ιούνη-Ιούλη του 2012, θα γελούσαν και τα τσιμέντα αν ο συνήγορος του Κασιδιάρη επικαλούνταν το σόφισμα που επινόησε εξετάζοντας το ένα από τα θύματα. Ασε που θα έκανε χειρότερη τη θέση των πέντε χρυσαυγιτών (η έκτη είναι μια τότε ανήλικη, που παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ανηλίκων).
Σοφιστείας το ανάγνωσμα
Επειδή, όμως, μόνο με σοφιστείες μπορεί να αρθρωθεί ένας –πρωτόλειος έστω- υπερασπιστικός λόγος για τα μέλη των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου της ΧΑ, ο Δ. Παπαδέλης επινόησε ένα άλλο σόφισμα, για να υποστηρίξει ότι δεν ήταν οι έξι συλληφθέντες αυτοί που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τους αιγύπτιους ψαράδες. Γιατί αν ήταν αυτοί, θα εφάρμοζαν –όπως είπε- αυτό που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις: χτυπώ ακαριαία για να μην με αναγνωρίσουν, φεύγω γρήγορα για να μην συλληφθώ και κρύβομαι. Ιδού πώς παρουσίασε αυτό το… μεγαλοφυές σόφισμα: «Και ερωτώ το στοιχειώδες μυαλό. Ο στοιχειώδης αμυντικός μηχανισμός είναι, κτυπάω, δεν με αναγνωρίζουν και πάω και κρύβομαι. Και ερωτώ, θα πήγαινε ο βασικός φερόμενος, -συγγνώμη, κύριε Καρυδομάτη, που τον λέω βασικό φερόμενο- κύριος Πανταζής, ο οποίος φοράει μπλούζες και ιστορίες και πάει να καθίσει για πέντε λεπτά για να κάνει τι, αντί να πάει να πετάξει την μπλούζα; Μηχανάκια δεν ξέρανε, αριθμούς των πινακίδων δεν είχανε, ψάχνουν να βρουν μέλη, πώς θα τα βρίσκανε; (…) Αστειότητα είναι, επίσης, αστειότητα είναι να πεις ότι εγώ θα οργανώσω ένα κτύπημα σε συγκεκριμένο δρόμο και δεν θα πάρω μέτρα προφύλαξης, αλλά θα είμαι εκτεθειμένος παντού».
Με λογικές κατασκευές δεν μπορείς να περάσεις πάνω από τα πραγματικά περιστατικά. Οι χρυσαυγίτες έχαιραν πλήρους ασυλίας από τον αστυνομικό μηχανισμό, γι’ αυτό όχι μόνο δεν έπαιρναν μέτρα, αλλά δρούσαν «φόρα παρτίδα» και φρόντιζαν να αφήνουν τη στάμπα τους. Πίστευαν ότι αυτό ήταν η δύναμή τους, που τους βοηθούσε να αυξήσουν την πολιτική επιρροή τους. Αυτό το επιχείρημα δεν είναι αυθαίρετο (όπως το σόφισμα Παπαδέλη), αλλά εδράζεται στα πραγματικά περιστατικά. Ολος ο κόσμος γνώριζε για την ασυλία που απολάμβαναν οι χρυσαυγίτες από τον αστυνομικό μηχανισμό, με τον οποίο άλλωστε αρκετές φορές συνεργάστηκαν. Τι να πρωτοθυμηθούμε, την από κοινού επίθεσή τους στους μετανάστες στο παλιό Εφετείο στη Σωκράτους ή την από κοινού επίθεση ενάντια σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις;
Αστυνομικές πλάτες στο δρόμο
Αρκεί να αναφερθούμε στην εξοργιστική στάση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικής δράσης των χρυσαυγιτών, που παρακολουθούσαν απαθώς (για να μην πούμε με κρυφή χαρά), μολονότι μπροστά στα μάτια τους διαπράττονταν αυτόφωρα πλημμελήματα και κακουργήματα, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον ταγματοεφοδίτη της ΧΑ Ρουπακιά. Οι έξι Διάδες που ήταν μπροστά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα παραδέχτηκαν ότι είχαν λάβει από το Κέντρο της Αμεσης Δράσης διαταγή να παρακολουθούν από κοντά τη δράση της ΧΑ, να μην επέμβουν και να ενημερώνουν! Αυτό συνέβη ακόμα κατά τις επιθέσεις της ΧΑ στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, στο στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα και στη δολοφονική επίθεση σε βάρος των μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
Αυτή την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη), κατέθεσε στη δίκη της ΧΑ ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και στέλεχος του ΚΚΕ, για την δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν ο ίδιος και οι σύντροφοί του. Στη δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών κατά των μελών του ΠΑΜΕ θα αναφερθούμε διεξοδικά σε επόμενο ρεπορτάζ μας. Εδώ θέλουμε μόνο να υπογραμμίσουμε ότι ο Πουλικόγιαννης περιέγραψε με συγκροτημένο λόγο τη «μαύρη» δράση των δολοφόνων της ΧΑ, που έπαιρναν διαταγές από τον φίρερ Ν. Μιχαλολιάκο και την ηγετική ομάδα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των δολοφονικών επιθέσεων, μετά την ολοκλήρωση των οποίων ο φίρερ επιβράβευε τα μέλη των ταγμάτων εφόδου, επειδή εκτέλεσαν με επιτυχία το δολοφονικό τους έργο.
Από την κατάθεση του Σ. Πουλικόγιαννη καταδείχτηκε ότι ο φίρερ και όλη η ηγετική ομάδα της ΧΑ θα έπρεπε να παραπεμφθούν ως ηθικοί αυτουργοί για όλα τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται τα μέλη και τα στελέχη της ΧΑ. Αυτό ενόχλησε αφάνταστα τους συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών και ειδικά αυτούς που έχουν και οργανωτικές σχέσεις με τη νεοναζιστική συμμορία, και για μια φορά ακόμα έδρασαν σαν νεαροί χουλιγκάνοι. Συνεχώς επενέβαιναν κατά την εξέταση του Σ. Πουλικόγιαννη από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλο, επειδή οι ερωτήσεις του ήταν εύστοχες και εμπεριστατωμένες, ενώ ο Πουλικόγιαννης με τις απαντήσεις του δεν άφηνε καμιά αμφιβολία τόσο για τους φυσικούς αυτουργούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς. Ενοχλήθηκαν ακόμα οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, γιατί με την κατάθεση του Σ. Πουλικόγιαννη κινδυνεύουν να καταδικαστούν ο φίρερ, οι βουλευτές και τα στελέχη της ΧΑ που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για διεύθυνσή της.
Στην κατάθεσή του, λοιπόν, ο Σ. Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε και στη στάση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκαν τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που ήταν στην ουσία στάση ενθάρρυνσης των χρυσαυγιτών, που ήξεραν ότι έχουν το ακαταδίωκτο. Αυτά δεν τα λέει τώρα ο Πουλικόγιαννης, αλλά τα κατέθεσε από την πρώτη στιγμή. Παραθέτουμε απόσπασμα από την κατάθεση που έδωσε στις 13 Σεπτέμβρη του 2013, μια μέρα μετά τη δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών κατά των μελών του ΠΑΜΕ, έξι μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:
«Θα ήθελα επίσης να αναφέρω πως κατά την διάρκεια των επεισοδίων είδα σε απόσταση πενήντα (50) με εκατό (100) μέτρα και πίσω από εμάς δύο μηχανές της αστυνομίας, της ομάδας ΔΙΑΣ, με τέσσερα (4) άτομα, οι οποίοι ενώ παρακολουθούσαν όλη την εξέλιξη δεν έκαναν καμία παρέμβαση για την αποτρέψουν. Επίσης μετά το πέρας της επίθεσης σε βάρος μας, περίοικος, του οποίου τα στοιχεία γνωρίζω, μου ανέφερε ότι η αποχώρηση με μηχανάκια και των δύο ομάδων που έγινε από την οδό Νεωρίων ήταν σχεδόν ταυτόχρονη με την έλευση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων με δεκάδες μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και με επτά (7) ή οκτώ (8) περιπολικά οχήματα. Οι περίοικοι υποδείκνυαν φωνάζοντας προς τους αστυνομικούς “αυτοί είναι που χτύπησαν τα παιδιά, πιάστε τους“ και από ό,τι ενημερώθηκα δεν έγινε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα να φύγουν ανενόχλητοι».
Τα πραγματικά περιστατικά, λοιπόν, όχι μόνο δε στηρίζουν το σόφισμα του συνηγόρου του Κασιδιάρη, αλλά αναδεικνύουν την κενότητά του. Οι χρυσαυγίτες δεν είχαν λόγους να ψάξουν τρύπες για να κρυφτούν, γιατί ο αστυνομικός μηχανισμός τους έκανε πλάτες και είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου. Επιστρέφοντας στη δολοφονική επίθεση κατά των αιγύπτιων ψαράδων, σημειώνουμε ότι η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή των έξι χρυσαυγιτών, γιατί η δολοφονική επίθεση σε βάρος των ψαράδων είχε γίνει γνωστή στην εργατογειτονιά και θα ήταν σκάνδαλο αν οι αστυνομικοί δεν τους αναζητούσαν και δεν προσήγαγαν κάποιους απ’ αυτούς στο ΑΤ Κερατσινίου. Μετά απ’ αυτό, όμως, έγινε μια σειρά ενεργειών από τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό προκειμένου οι χρυσαυγίτες να πέσουν στα μαλακά.
Πλάτες και στα Τμήματα
Ολοι όσοι επιτέθηκαν στο σπίτι των αιγύπτιων ψαράδων φορούσαν μαύρες μπλούζες, ενώ σύμφωνα με απολογίες χρυσαυγιτών, δύο απ’ αυτούς, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Μάρκος Ευγενικός φορούσαν μπλούζες της ΧΑ. Οτι δύο τουλάχιστον άτομα φορούσαν μπλούζες της ΧΑ, το κατέθεσε στην προανάκριση η αστυνομικός Ε. Πολυχρονίδου, που τους προσήγαγε στο ΑΤ Κερατσινίου. Και βέβαια, ο αξιωματικός υπηρεσίας και οι αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία τις πρωινές ώρες στις 12 Ιούνη του 2012 είδαν ότι οι προσαχθέντες φορούσαν μαύρες μπλούζες και μάλιστα οι δύο με διακριτικά της ΧΑ. Η Ε. Πολυχρονίδου έδωσε κατάθεση στις 7 το πρωί της ίδιας μέρας στους συναδέλφους της της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Οταν η εν λόγω αστυνομικός κατέθεσε στο δικαστήριο, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννης της έδειξε φωτογραφίες του Δ. Αγριογιάννη (τραβήχτηκαν όταν αυτός προσήχθη ως κατηγορούμενος στη ΓΑΔΑ), τη ρώτησε τι φορούσε ο Αγριογιάννης και απάντησε με κατηγορηματικότητα ότι φορούσε μαύρα ρούχα. Ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Ζώτος της έδειξε φωτογραφίες του Πανταζή και έκανε το ίδιο ερώτημα. Η αστυνομικός απάντησε με κατηγορηματικότητα ότι όταν τον προσήγαγε ο Πανταζής φορούσε μπλούζα της ΧΑ.
Δείτε τις φωτογραφίες στην κορυφή της σελίδας. Πανταζής και Αγριογιάννης φωτογραφίστηκαν στη ΓΑΔΑ σαν κλαρινογαμπροί και όχι με τα «ρούχα της δουλειάς», δηλαδή με τις μαύρες και χρυσαυγίτικες μπλούζες που φορούν τα μέλη των ταγμάτων εφόδου όταν οργανώνουν τις δολοφονικές τους επιθέσεις και που φορούσαν και οι ίδιοι όταν προσήχθησαν στο ΑΤ Κερατσινίου, λίγη ώρα μετά τη δολοφονική επίθεση στο σπίτι των αιγύπτιων ψαράδων!
Μια μέρα μετά τη φωτογράφιση των συλληφθέντων χρυσαυγιτών στη ΓΑΔΑ (δηλαδή στις 14 Σεπτέμβρη του 2012), ο συνήγορός τους Ι. Γλύκας κατέθεσε στην τακτική ανακρίτρια του 4ου Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά έξι απολογητικά υπομνήματα, με το ίδιο περιεχόμενο (αλλάζουν μόνο τα ονόματα). Οι έξι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται (δείτε φωτογραφία): «Ουδεμία σχέση έχω με την συγκεκριμένη οργάνωση “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ“ και δεν πρόσκειμαι ιδεολογικά σ’ αυτήν. Φοράω, μέχρι και σήμερα, απολογούμενος ενώπιόν Σας, τα ίδια ρούχα, με τα οποία συνελήφθην, και μόνη η αμφίεσή μου δεν παραπέμπει, ούτε συνειρμικά σε συγκεκριμένη ενδυμασία μελών τέτοιου είδους οργανώσεων»!
Οι χρυσαυγίτες λένε ψέματα. Και είναι στοχευμένο το ψέμα (ότι δήθεν φορούσαν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα από τη στιγμή της σύλληψής τους), προκειμένου να ακυρώσουν την αναγνώρισή τους από τα θύματά τους, τους αιγύπτιους ψαράδες, που περιέγραψαν άτομα με μαύρες και χρυσαυγίτικες μπλούζες. Θα μπορούσαν να επιχειρήσουν την κατασκευή αυτή, χωρίς τη βοήθεια του αστυνομικού μηχανισμού, που μολονότι τους προσήγαγε με τα μαύρα ρούχα, τους επέτρεψε να ντυθούν και να φωτογραφιστούν σαν κλαρινογαμπροί που είχαν βγει νυχτερινή τσάρκα;
Ας γυρίσουμε, όμως, στην ώρα της προσαγωγής τους στο ΑΤ Κερατσινίου. Οταν προσέρχονται στο Τμήμα τα δυο αδέλφια, ο Μοχάμεντ και ο Αχμέτ (ο τρίτος είχε μεταφερθεί βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο) για να τους αναγνωρίσουν, ο Πανταζής και ο Ευγενικός φορούν ανάποδα τις μπλούζες για να μη φαίνονται τα διακριτικά της ΧΑ. Ο αξιωματικός υπηρεσίας και οι αστυνομικοί που διενήργησαν τη διαδικασία της αναγνώρισης στο ΑΤ Κερατσινίου είδαν αυτή την παράνομη ενέργεια των δύο χρυσαυγιτών. Για ποιο λόγο την επέτρεψαν, αν όχι για να τους βοηθήσουν;
Αυτό δεν το έκαναν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί μόνο από προσωπική συμπάθεια προς τη ΧΑ (δεν το γνωρίζουμε, αλλά και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε), αλλά γιατί υπήρχε «γραμμή» από τα «ψηλά» του αστυνομικού μηχανισμού να μην παρεμποδίζουν την δράση των νεοναζιστών και να μην τους συλλαμβάνουν. Κι αν τύχει και συλλάβουν κάποιους, να τους βοηθήσουν να «καθαρίσουν» (ξαναθυμίζουμε τι κατέθεσαν οι έξι Διάδες που ήταν μπροστά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: ότι η εντολή που είχαν ήταν να παρακολουθούν τη δράση των χρυσαυγιτών, να μην επέμβουν και να ενημερώνουν το Κέντρο της Αμεσης Δράσης).
Οτι οι Πανταζής και Ευγενικός φορούσαν μπλούζες της ΧΑ το ομολογούν και αρκετοί από τους συγκατηγορούμενούς τους, στην απολογία που έδωσαν στην ειδική ανακρίτρια εφέτη Ι. Χριστοδουλέα–Κλάπα. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την απολογία του Δ. Αγριογιάννη:
«ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μάρτυρας Ευαγγελία Πολυχρονίδου, αστυνομικός κατέθεσε στην από 27-11-2013 ένορκη εξέτασή της ενώπιόν μας ότι εντόπισαν περί τις 03.30 επί της λεωφόρου Σχιστού τρεις μοτοσυκλέτες με δύο άτομα ανά μοτοσυκλέτα, ότι τους ρώτησαν τι έκαναν και αυτοί απάντησαν ότι κάθονταν και ότι δύο από αυτούς φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δύο όντως φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Ευγενικός Μάρκος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σχέση έχετε με τη Χρυσή Αυγή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καμία απολύτως. Ο Ευγενικός και ο Πανταζής φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και τις γύρισαν ανάποδα στο τμήμα (…) Υποθέσαμε ότι όντως να είχαν κάνει αυτά τα πράγματα που μας κατηγορούσαν. Γιατί τέτοια ώρα μέσα στη νύχτα πού θα πήγαν με μπλούζες της ΧΑ. Αν βγαίνεις βόλτα τη νύχτα βγαίνεις με τα φυσιολογικά ρούχα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δύο όντως φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Ευγενικός Μάρκος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σχέση έχετε με τη Χρυσή Αυγή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καμία απολύτως. Ο Ευγενικός και ο Πανταζής φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και τις γύρισαν ανάποδα στο τμήμα (…) Υποθέσαμε ότι όντως να είχαν κάνει αυτά τα πράγματα που μας κατηγορούσαν. Γιατί τέτοια ώρα μέσα στη νύχτα πού θα πήγαν με μπλούζες της ΧΑ. Αν βγαίνεις βόλτα τη νύχτα βγαίνεις με τα φυσιολογικά ρούχα».
Ο σκληρός αυτός χρυσαυγίτης λέει και πολλά άλλα ενάντια στους Πανταζή και Ευγενικό. Προφανώς, μετά τη σύλληψή του πανικοβλήθηκε και τα «ξερνάει» όλα, ενοχοποιώντας τους άλλους για να σώσει το τομάρι του. Ο χώρος δεν επιτρέπει να παραθέσουμε όλα όσα λέει ο Αγριογιάννης. Εδώ στεκόμαστε μόνο στο ότι οι Πανταζής και Ευγενικός φόραγαν μπλούζες της ΧΑ, ότι τις άλλαξαν μέσα στο ΑΤ Κερατσινίου για να εξαπατήσουν τους αιγύπτιους ψαράδες και ότι αυτό έγινε εν γνώσει των αστυνομικών του Τμήματος. Το επέτρεψαν εφαρμόζοντας τη «γραμμή» της ηγεσίας της αστυνομίας να αφήνουν τη ΧΑ να ξεδιπλώνει ελεύθερα το δολοφονικό φασιστικό της έργο ενάντια στον ελληνικό λαό, ενάντια σε πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στους μετανάστες, προκειμένου να σπείρει το φόβο και να τους παροπλίσει.
Επίσης, οι Κ. Παπαδόπουλος και Θωμάς Μαρίας παραδέχτηκαν στην ειδική ανακρίτρια εφέτη Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα, που τους ρώτησε ποιοι από τους συγκατηγορούμενούς τους φορούσαν μπλούζες της ΧΑ, ότι φορούσαν οι Πανταζής και Ευγενικός.
Από το ΑΤ Κερατσινίου, όπου οι αστυνομικοί επέτρεψαν στους δύο χρυσαυγίτες να φορέσουν ανάποδα τις μπλούζες, μπας και μπερδέψουν τα θύματά τους, τους αιγύπτιους ψαράδες, να μην τους αναγνωρίσουν, πάμε στη ΓΑΔΑ όπου μεταφέρονται οι χρυσαυγίτες. Εκεί, συγγενείς και φίλοι των συλληφθέντων πογκρομιστών τους πηγαίνουν ρούχα, αυτοί αλλάζουν τα «ρούχα της δουλειάς», με τα οποία είχαν κάνει τη δολοφονική επίθεση, και φωτογραφίζονται σαν κλαρινογαμπροί (η φωτογράφιση γίνεται σε αστυνομική υπηρεσία στη λεωφόρο Καβάλας, όπου τους πηγαίνουν).
Ο χρυσαυγίτης Αγριογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση της ειδικής ανακρίτριας εφέτη, για ποιο λόγο του ζήτησαν να κρύψει το ότι φορούσαν μπλούζες της ΧΑ, είπε ότι αυτό έγινε για να μη χαρακτηριστούν χρυσαυγίτες και χρεωθεί η επίθεση στη ΧΑ. Ειδικά ο Πανταζής του είπε πως, επειδή η επίθεση έγινε ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές του Ιούνη του 2012, θα προκληθεί σκάνδαλο σε βάρος της ΧΑ.
Ο Πανταζής, όταν η ειδική ανακρίτρια εφέτης τον ρώτησε αν φορούσε μπλούζα της ΧΑ, όπως κατέθεσαν τόσο η αστυνομικός Ε. Πολυχρονίδου όσο και συγκατηγορούμενοί του, στην προανάκριση και ενώπιόν της (της ειδικής ανακρίτριας), απάντησε ότι αρνείται την κατηγορία και ζήτησε τη φωτογραφία που του έβγαλαν στην αστυνομία την επομένη της σύλληψής του! Εχτισε ένα κάλπικο άλλοθι, που σφραγίστηκε με το Απολογητικό Υπόμνημα που συνέταξε ο δικηγόρος Ι. Γλύκας, όμως ήταν οι πλάτες του αστυνομικού μηχανισμού -από το Κερατσίνι μέχρι τη ΓΑΔΑ- που επέτρεψαν να χτιστεί αυτό το κάλπικο άλλοθι. Και βέβαια, είναι τεράστια η ευθύνη της ανακρίτριας του Πειραιά, που δέχτηκε αυτό το χοντροκομμένο άλλοθι.
Ο Πανταζής, όταν η ειδική ανακρίτρια εφέτης τον ρώτησε αν φορούσε μπλούζα της ΧΑ, όπως κατέθεσαν τόσο η αστυνομικός Ε. Πολυχρονίδου όσο και συγκατηγορούμενοί του, στην προανάκριση και ενώπιόν της (της ειδικής ανακρίτριας), απάντησε ότι αρνείται την κατηγορία και ζήτησε τη φωτογραφία που του έβγαλαν στην αστυνομία την επομένη της σύλληψής του! Εχτισε ένα κάλπικο άλλοθι, που σφραγίστηκε με το Απολογητικό Υπόμνημα που συνέταξε ο δικηγόρος Ι. Γλύκας, όμως ήταν οι πλάτες του αστυνομικού μηχανισμού -από το Κερατσίνι μέχρι τη ΓΑΔΑ- που επέτρεψαν να χτιστεί αυτό το κάλπικο άλλοθι. Και βέβαια, είναι τεράστια η ευθύνη της ανακρίτριας του Πειραιά, που δέχτηκε αυτό το χοντροκομμένο άλλοθι.
Μετά απ’ όλ’ αυτά τα πραγματικά δεδομένα, τι να πούμε για το… μεγαλοφυές σόφισμα του υπερασπιστή του Κασιδιάρη, Δ. Παπαδέλη, που με πομπώδες ύφος χαρακτήρισε αστειότητα την άποψη ότι οι έξι συλληφθέντες χρυσαυγίτες αποκλείεται να ήταν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των αιγύπτιων ψαράδων, γιατί δε θα πήγαιναν να χτυπήσουν χωρίς να πάρουν μέτρα προφύλαξης! Οπως είδαμε, δεν πήραν μέτρα, γιατί είχαν τη σιγουριά του ακαταδίωκτου. Με τέτοια σοφίσματα ο Δ. Παπαδέλης πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα από την απενοχοποίηση του Πανταζή και των υπόλοιπων πογκρομιστών, που είναι ο σκοπός του.
Οργιο σκόπιμων παραλείψεων
Στο στάδιο της αξιολόγησης των μαρτύρων που κατέθεσαν για τη χρυσαυγίτικη δολοφονική επίθεση σε βάρος των αιγύπτιων ψαράδων, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης έκανε ένα «σουμάρισμα» των εξοργιστικών παραλείψεων της αστυνομίας, όπως αναδείχτηκαν από τις μαρτυρικές καταθέσεις. Το παραθέτουμε όπως ακριβώς το παρουσίασε ο συνήγορος.
«Αλλά από πού το αντλεί αυτό το θράσος η εγκληματική οργάνωση, ήδη από τότε στα πρώτα βήματα του νομίμου πολιτικού κόμματος; Εχει κάποια σημασία για το δικαστήριο η εκτίμηση του μεγέθους της επικινδυνότητάς της, ανάλογα με τη μεταχείριση που έχει από την αστυνομία; Φαντάζομαι ναι.
«Αλλά από πού το αντλεί αυτό το θράσος η εγκληματική οργάνωση, ήδη από τότε στα πρώτα βήματα του νομίμου πολιτικού κόμματος; Εχει κάποια σημασία για το δικαστήριο η εκτίμηση του μεγέθους της επικινδυνότητάς της, ανάλογα με τη μεταχείριση που έχει από την αστυνομία; Φαντάζομαι ναι.
Ποια είναι η λοιπόν μεταχείριση από την αστυνομία, κατά τα όσα οι μάρτυρες μας είπαν και όχι κατά τα όσα θα προκύψουν από επόμενα στάδια;
1) Η υποβαθμιστική διατύπωση του σήματος από το κέντρο και η αόριστη αναφορά περί επίθεσης χωρίς να αναφέρεται ο θανάσιμος τραυματισμός ενός ανθρώπου με συνέπεια τις επόμενες αναφερόμενες παραλείψεις:
2) Η παράλειψη σωματικής έρευνας των συλληφθέντων δραστών, η οποία είναι και υποχρεωτική με το άρθρο 119 παρ. ιγ του Π.Δ. 141/1991.
3) Η παράλειψη έρευνας των τροχοφόρων.
4) Η παράλειψη έρευνας του τόπου σύλληψης.
5) Η παράλειψη της κατ’ οίκον των δραστών έρευνας.
6) Η παράλειψη της αναζήτησης της διαδρομής για ανεύρεση πειστηρίων.
7) Η παράλειψη περισυλλογής πειστηρίων από το ίδιο το σπίτι μέσα.
8) Η παράλειψη λήψης αποτυπωμάτων και DNA.
9) Η παράλειψη της συλλογής των στοιχείων όλων των γειτόνων μαρτύρων και οι αναζητήσεις άλλων μαρτύρων εκεί που είχαν παρκάρει τις μηχανές.
10) Η παράλειψη της παραμικρής αναφοράς στη Χρυσή Αυγή στις καταθέσεις που έλαβαν οι αστυνομικοί – χωρίς διερμηνέα και στο πόδι φυσικά – το ίδιο πρωί από τους παθόντες.
Και ακολουθούν στη συνέχεια:
11) Η παράλειψη ποινικής δίωξης και απαγγελίας για τον κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας που διέτρεξαν οι Αιγύπτιοι μέσα στο σπίτι, λες και όλο το πρόβλημα, όλη η ποινική απαξία της επίθεσης εξαντλείται στις ζημιές στα παντζούρια και τα οχήματα.
12) Η παράλειψη κλήσης του Σαάντ για αναγνώριση των δραστών.
13) Η παράλειψη εκτέλεσης της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης.
14) Η παράλειψη εξέτασης μαρτύρων, όπως ο Αχμέντ, στην ανακρίτρια Πειραιά.
15) Η απώλεια του CD με 44 φωτογραφίες του σπιτιού και των οχημάτων με τις ζημιές κλπ.
2) Η παράλειψη σωματικής έρευνας των συλληφθέντων δραστών, η οποία είναι και υποχρεωτική με το άρθρο 119 παρ. ιγ του Π.Δ. 141/1991.
3) Η παράλειψη έρευνας των τροχοφόρων.
4) Η παράλειψη έρευνας του τόπου σύλληψης.
5) Η παράλειψη της κατ’ οίκον των δραστών έρευνας.
6) Η παράλειψη της αναζήτησης της διαδρομής για ανεύρεση πειστηρίων.
7) Η παράλειψη περισυλλογής πειστηρίων από το ίδιο το σπίτι μέσα.
8) Η παράλειψη λήψης αποτυπωμάτων και DNA.
9) Η παράλειψη της συλλογής των στοιχείων όλων των γειτόνων μαρτύρων και οι αναζητήσεις άλλων μαρτύρων εκεί που είχαν παρκάρει τις μηχανές.
10) Η παράλειψη της παραμικρής αναφοράς στη Χρυσή Αυγή στις καταθέσεις που έλαβαν οι αστυνομικοί – χωρίς διερμηνέα και στο πόδι φυσικά – το ίδιο πρωί από τους παθόντες.
Και ακολουθούν στη συνέχεια:
11) Η παράλειψη ποινικής δίωξης και απαγγελίας για τον κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας που διέτρεξαν οι Αιγύπτιοι μέσα στο σπίτι, λες και όλο το πρόβλημα, όλη η ποινική απαξία της επίθεσης εξαντλείται στις ζημιές στα παντζούρια και τα οχήματα.
12) Η παράλειψη κλήσης του Σαάντ για αναγνώριση των δραστών.
13) Η παράλειψη εκτέλεσης της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης.
14) Η παράλειψη εξέτασης μαρτύρων, όπως ο Αχμέντ, στην ανακρίτρια Πειραιά.
15) Η απώλεια του CD με 44 φωτογραφίες του σπιτιού και των οχημάτων με τις ζημιές κλπ.
Αυτά λοιπόν αποτελούν, κ. πρόεδρε, στοιχεία τα οποία όταν παραλείπονται σε μια αστυνομική έρευνα για ένα γεγονός τόσο σημαντικό, προφανώς ενθαρρύνουν και ενισχύουν τους δράστες, οι οποίοι την άλλη φορά έρχονται ακόμη πιο δυναμωμένοι. Γιατί νιώθουν προστασία αντί καταστολής. Αναλογισθείτε εάν στη θέση του ατυχούς Αμπουζίντ, στην ταράτσα κοιμόταν ένας μεγαλοεφοπλιστής, ένας καναλάρχης ή ένας τραπεζίτης. Θα ήταν ίδια η έρευνα;».
https://eleutheriellada.wordpress.com/2016/11/16/%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B5/#more-84551
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου