Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ


ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ Ο "ΡΩΣΙΚΟΣ" ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ TAP
Του ΤΑΣΟΥ ΚΡΕΚΑ
Όσο ο Παναγ. Λαφαζάνης ήταν υπουργός ΠΑΠΕΝ δεχόταν ανελέητες επιθέσεις από τα μεγάλα και ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα καθώς και από τις ΗΠΑ και τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική του. Ειδικότερα δεχόταν επιθέσεις για την επιμονή του στη δημόσια ιδιοκτησία και ακεραιότητα των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας (ΔΕΗ, ΑΔΗΜΕ κλπ), για την πρωτοβουλία συμφωνίας κατασκευής αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, για την διεκδίκηση αντισταθμιστικών και άλλων ωφελειών από τον διαδριατικό αγωγό με αζέρικο φυσικό αέριο, TAP ( η συμφωνία για τον οποίο δεν αφήνει κανένα οικονομικό όφελος στη χώρα μας), για την αντίθεσή του σε μια ενεργειακή ένωση της ΕΕ που θα
ευνοούσε τις ισχυρότερες χώρες και τις πολυεθνικές της ενέργειας.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα μέσα ενημέρωσης, που έβαλαν για τα ενεργειακά θέματα κατά του Παν. Λαφαζάνη, τώρα χειροκροτούν την κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός: η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή πολιτική της και αρχίζει να αποσπά τα θερμά αμερικάνικα χειροκροτήματα.
Από μια ενεργειακή πολιτική που είχε ως κατεύθυνση το εθνικό συμφέρον και ένα πολυδιάστατο προσανατολισμό επί Λαφαζάνη, η κυβέρνηση προσγειώνεται τώρα σε μια ενεργειακή πολιτική με αμερικάνικη βούλα.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό κείμενο του Χάρη Φλουδόπουλου από το capital.gr που είναι αποκαλυπτικό για τις νέες κυβερνητικές κατευθύνσεις.
Η ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Του ΧΑΡΗ ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΥ
Από το ναυάγιο και τα πρόθυρα της σύγκρουσης, στην σύμπλευση και τη στρατηγική συνεργασία. Αυτή είναι η διαδρομή που διανύθηκε μέσα σε μόλις 5 μήνες, από τον περασμένο Μάιο, όταν επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη χώρα μας ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για θέματα ενέργειας Amos Hochstein, μέχρι σήμερα. Τότε εξερχόμενος από το γραφείο του πρώην υπουργού ενέργειας Π. Λαφαζάνη ο κ. Hochstein είχε με διπλωματικό τρόπο αναφερθεί στις διαφωνίες που διαπιστώθηκαν με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας αρνούμενος μάλιστα με δηκτικό τρόπο να σχολιάσει το φλερτ της ελληνικής πλευράς με τον αγωγό Turkish Stream, που από τότε είχε χαρακτηρίσει ως "νεκρό έργο".
Η φανερή ενόχληση του Μαΐου, έδωσε τη θέση της σήμερα το πρωί στα χαμόγελα και τις δηλώσεις με έμφαση "στο στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή" κατά τη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας Π. Σκουρλέτη.
Για την ακρίβεια είχαμε δύο συναντήσεις, η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών και η δεύτερη με τη βουλγαρική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υπουργό ενέργειας Temenuzhka Petkova, που επικεντρώθηκαν σε δύο θέματα: τον αγωγό TAP και την βόρεια διακλάδωσή του τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Από τα όσα συζητήθηκαν και έγιναν γνωστά μετά το πέρας των συναντήσεων που κράτησαν 2,5 ώρες, προκύπτει η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να "συμβάλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες" ιδιαίτερα σε σχέση με τον αγωγό TAP που χαρακτηρίζεται ως "έργο ύψιστης στρατηγικής σημασίας".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η αλλαγή στάσης δεν είναι μόνο λεκτική αλλά αφορά και επί της ουσίας στα ζητήματα που είχαν εγερθεί – κατά παρέκκλιση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση – από τον Π. Λαφαζάνη. Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός είχε φτάσει να θέσει θέμα ακόμη και για την αύξηση της φορολογίας, πλην των άλλων ζητημάτων (τέλη διέλευσης, αύξηση αποζημιώσεων κλπ).
Πλέον η ατζέντα των διαβουλεύσεων αφορά μόνο σε θέματα που δεν καλύπτονται από τη διακρατική συμφωνία, η οποία όπως δέχθηκε ο κ. Σκουρλέτης δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να κινηθεί σήμερα το ελληνικό κράτος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πλέον το ελληνικό δημόσιο καλείται να εξετάσει το θέμα της παραχώρησης των δημοσίων εκτάσεων, χωρίς να τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης, να επιλύσει τα θέματα για τις δασικές περιοχές και να συζητήσει με την κοινοπραξία του TAP θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε σχέση με την κοινωνικό μέρισμα που θα αποδώσει ο αγωγός στις τοπικές κοινωνίες. Και μόνο ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται τα συγκεκριμένα θέματα συνιστά μια σαφή μετατόπιση προς το ρεαλισμό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η απουσία κάθε αναφοράς στον έτερο αγωγό που αποτέλεσε αγκάθι το προηγούμενο διάστημα τον περίφημο Turkish Stream. Εδώ βεβαίως έχουν βοηθήσει και οι ευρύτερες εξελίξεις, οι οποίες έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες όσων επένδυσαν ότι το έργο αποτελεί μια ρεαλιστική προοπτική. Ιδιαίτερα μετά την ένταση που επικρατεί στης Ρωσοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, είναι σαφές ότι ο αγωγός έχει μπει επ΄ αόριστον στον "πάγο".*
Πηγή: capital.gr

* Σημείωση από Τάσο Σκρέκα: Δεν είναι καθόλου σωστό ότι αγωγός ρώσικου αερίου στο ελληνικό έδαφος, έχει μπει εξ' αντικειμένου στον "πάγο" λόγω των "δυσμενών" εξελίξεων στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις. Αντίθετα η εμμονή της Ελλάδας και της Ρωσίας στην κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό έδαφος ήταν κατά κοινή ελληνορωσική παραδοχή μοχλός πίεσης για την συνεχή διατήρηση του συνολικού έργου στην επικαιρότητα και σε τροχιά υλοποίησης
http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...