Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου από τους εκπροσώπους των θεσμών σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, ενώ στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι καλό με κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν να προεξοφλούν την θετική κατάληξη. Τις τελευταίες δύο μέρες και παρά τις δυσκολίες που καταγράφουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ,
Βάλντις Ντομπρόφσκις, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στην ουσία προεξόφλησαν τη θετική κατάληξη και μαζί την εκταμίευση της υποδόσης του δανείου.
Στόχος η ακριβής υλοποίηση των συμφωνηθέντων
Ο κ. Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιοσταθμό αφού ανέφερε ότι το ελληνικό θέμα είναι σε καλή πορεία καθώς και ότι η Ελλάδα προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα θα λάβει τις δύο υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ ως εξής: την πρώτη ύψους 2 δις ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του πρώτου πακέτου και τη δεύτερη ύψους 1 δις ευρώ με το δεύτερο πακέτο, πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, μάλλον εντός του Νοεμβρίου θα εξεταστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα ζήτημα που εναπόκειται στην ΕΚΤ αλλά και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, για το οποίο, όπως είπε ο γάλλος επίτροπος, θα πρέπει να βρεθεί μια πραγματική λύση.
Στη βελγική πρωτεύουσα διάχυτη είναι η εκτίμηση αξιωματούχων της ευρωζώνης ότι η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνηση είναι καλή και εξελίσσεται ομαλά καθώς και ότι οι όποιες διαφορές υπάρχουν σε επιμέρους ζητήματα του προγράμματος χαρακτηρίζονται φυσιολογικές και εντός του πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους εκπροσώπους των θεσμών δεν είναι μια μικρή χρονική καθυστέρηση στην έγκριση των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου, αλλά η ακριβής υλοποίηση των συμφωνηθέντων ώστε να μην χρειαστούν εκ των υστέρων παρεμβάσεις.
http://www.dw.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...